Actualitate
Doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două – trei ori pe săptămână. Suntem codașii Europei la activități fizice
Doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două – trei ori pe săptămână. Suntem codașii Europei la activități fizice
Ultimul raport al Comisiei Europene arată că doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două – trei ori pe săptămână. 58% dintre cetăţeni nu merg la sală, iar 22% spun că deşi nu practică niciun sport, fac plimbări lungi sau aleargă în parc.
Specialiștii atrag atenția că lipsa de mișcare duce la obezitate, iar odată cu aceasta ne putem îmbolnăvi.
„Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc.
Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, citat de Antena 3.

Actualitate
Încă mai este speranță: Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen, potrivit lui Lucian Bode
Încă mai este speranță: Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen, potrivit lui Lucian Bode
Lucian Bode a calificat ca „injustă” decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la spațiul Schengen.
„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a spus vineri Lucian Bode, ministrul de Interne.
„Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât veto vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la București, valida printr-o declarație susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a spus Bode.
El a spus că anterior votului de joi, în 23 noiembrie și 5 decembrie, România a propus mai multe soluții, care „nu au fost auzite” de austrieci: „Vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți”.
De asemenea, ministrul spune că nu au fost luate în considerare nici soluțiile propuse de Comisie.
„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, și președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a mai spus ministrul de Interne.
„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a adăugat el.
Actualitate
Pagube de ZECI de milioane de euro pentru români, provocate de Raiffeisen Bank: Cum reacționează ANPC
Pagube de ZECI de milioane de euro pentru români, provocate de Raiffeisen Bank: Cum reacționează ANPC
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, vineri, că Raiffeisen Bank a început returnarea sumelor pentru clienţii păgubiţi, iar până în prezent a fost restituită suma de 13,4 milioane de euro dintr-un total de aproape 22 de milioane de euro.
ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma deciziei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în raport cu practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, din perioada 2006-2009, banca a început returnarea sumelor stabilite prin Ordin, către consumatorii vizaţi.
“Nu ştiu în ce perioadă şi dacă autorităţile române se vor putea face vreodată vinovate de vreun abuz la adresa companiilor austriece. Permanent, când unui operator economic nu îi convin vizitele reprezentanţilor statului roman, acuză abuzuri, fără a le putea susţine în niciun fel. Iată, în schimb, aşa cum şi instanţele au validat, că vizita făcută de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a scos la iveală cu totul altceva. Vătămaţii par să fie cei peste 9.000 de consumatori cărora li s-au perceput mai mulţi bani decât ar fi fost corect. Parcă suntem la Radio Erevan, în bancul în care nu el, ci ea şi nu a dat, ci a furat. Această situaţie arată că operatorul economic este cel care a umblat în buzunarele consumatorilor, iar acum trebuie să le dea banii înapoi”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Conform sursei citate, până în acest moment, Raiffeisen Bank SA a restituit pentru aproximativ 5.530 de clienţi, cu conturi active în moneda creditului şi conturi în lei, pentru plata dobânzii legale calculate, începand cu 21 noiembrie 2021, aproximativ 13.400.000 euro (respectiv 10.930.000 euro reprezentand sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 2.470.000 euro reprezentând dobânda legală).
ANPC a precizat că pentru aproximativ 3.050 de clienţi, care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu deţin conturi active în moneda creditului sau în lei, la Raiffeisen Bank SA, în acest moment, şi care au de primit aproximativ 7.200.000 euro (respectiv 6.260.000 euro, reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 940.000 euro reprezentând dobanda legală), rambursările încă nu au fost realizate.
Aceştia sunt aşteptaţi, la oricare dintre sediile Raiffeisen Bank, pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum şi dobânda legală.
Raiffeisen Bank va restitui consumatorilor, în total, în urma aplicării Ordinul preşedintelui ANPC, o sumă totată de aproximativ 21,7 milioane de euro, care cuprinde şi dobânda legală aferentă, a mai transmis Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Actualitate
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, rechemat în țară, în semn de protest: Ce semnifică gestul politic
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, rechemat în țară, în semn de protest: Ce semnifică gestul politic
Ministerul Afacerilor Externe anunță rechemarea în țară a ambasadorului Emil Hurezeanu, precizând că conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim, anunță instituția într-un comunicat transmis vineri, 9 decembrie.
„Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, scrie în comunicatul MAE.
Joi, 8 decembrie, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat joi la Bruxelles.
Sursa: libertatea.ro
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Oamenii de afaceri dau de pământ cu Austria: Patronul Aurocar și-a anulat vacanța de schi și a închis conturile la BCR
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Panică la KRONOSPAN Sebeș, după ce românii amenință cu sistarea livrărilor de materie primă, pe fondul scandalului Austria-România
-
Actualitateacum 20 de ore
Românii au început răzbunarea asupra Austriei! Unul dintre cei mai mari fermieri din România și-a închis conturile la BCR, după opoziția Austriei asupra aderării țării noastre la Schengen!
-
Actualitateacum 19 ore
De ce Olanda și Austria nu vor România în Spațiul Schengen? Explicațiile unui om de afaceri
-
Actualitateacum 9 ore
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Actualitateacum 20 de ore
SANCȚIONAREA Austriei de către români continuă! Universitatea Craiova boicotează total Austria: ”Clubul își va muta conturile Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil nu se va mai realiza în stațiile OMW-Petrom.”
-
Actualitateacum 21 de ore
Raiffeisen Bank și BCR, speriate de răzbunarea pregătită de români după votul Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen