Din luna mai, acces la analize de ultimă generație și operații de reconstrucție pentru pacientele cu cancer mamar

nicolae banicioiuPacientele care suferă de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente și la reconstrucție mamară prin endoprotezare.

Noile prevederi se regăsesc în Hotărârea de Guvern adoptată astăzi de Executiv, care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2013 și 2014.

ELIT

Am spus că vom face totul pentru a facilita accesul la medicație, analize și intervenții de refacere de ultimă generație pentru pacientele cu această boală. Am reușit prin Hotărârea de Guvern adoptată astăzi să dăm pacientelor afectate de această formă de cancer posibilitatea de a beneficia de investigații, medicație și operații de reconstrucție”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Noua hotărâre prevede reincluderea investigației PET-CT (scanare de înaltă rezonanță pentru depistarea și stadializarea cancerului) și introducerea reconstrucției mamare după afecțiuni oncologice prin endoprotezare în Programul Național de Oncologie.

Mihail David - 2020

Astfel, un număr de 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstrucție mamară, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei.

Totodată, 3000 de paciente vor efectua investigații PET-CT, suma totală alocată fiind de 12 milioane de lei. Sumele acordate se încadrează în bugetul alocat pentru derularea Programului Național de Oncologie.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern adoptată este completat articolul 23 din HG nr. 124/2013, care reglementează acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis,  cu medicamentul corespunzător DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat.

Acest medicament poate fi administrat și subcutanat în regim ambulator  pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, față de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos în unitățile spitalicești. Astfel venim în sprijinul pacientelor pentru că acestea au tot dreptul la un acces facil la medicație”, a explicat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...