Rămâi conectat

Actualitate

Din 1 iulie, persoanele fizice îşi plătesc la Fisc contribuţiile la pensii

Publicat

în

    Începând cu 1 iulie 2012, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale la pensii datorate de persoanele fizice va reveni Fiscului. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, în dezbatere publică, reglementările pe care persoanele fizice trebuie să le respecte de luna viitoare, pentru a-şi plăti contribuţiile la pensii. Potrivit OUG 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2011, din 1 iulie 2012 Fiscul va fi cel care va administra contribuţiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice. De la începutul lunii iulie, casele de pensii vor preda organelor fiscale din subordinea ANAF, în vederea colectării, creanţele reprezentând contribuţiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, stabilite şi neachitate până la data de 30 iunie 2012. Începând cu 1 iulie 2012, contribuţiile la pensii datorate de persoanele fizice se vor achita la unităţile Trezoreriei Statului, din cadrul organelor fiscale în raza cărora sunt luaţi în administrare contribuabilii, în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabililor. În aceste condiţii, ANAF a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care reglementează modul în care trebuie să procedeze de acum persoanele fizice pentru a-şi achita contribuţiile de asigurări sociale.
lCum se vor achita contribuţiile la pensii
Persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligaţia de a-şi declara veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale, la organul fiscal competent în administrarea acestora. Potrivit Codului fiscal, declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600) se va depune de: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membrii întreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere;  persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Pentru anul 2012, declaraţia se va depune de către aceşti contribuabili numai în situaţia în care ei se încadrează în una dintre aceste categorii, începând cu data de 1 iulie. Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii nu trebuie depusă de cei care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, de şomeri sau de cei care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe.
lCum se va depune formularul
Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune, pe suport de hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusă declaraţia este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieşte efectiv, în cazul în care diferă de cea de domiciliu. De asemenea, formularul se poate depune on-line de către contribubilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică. Potrivit instrucţiunilor de completare a formularului, venitul bază de calcul pentru calculul contribuţiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
lDecizia de impunere pentru plata CAS
Printr-un alt proiect de ordin publicat, ANAF aprobă şi modelul deciziei de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale (formular 610). Prin acest formular, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată reprezentând contribuţiile la pensii datorate de contribuabili. (A.D.T.)

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare