Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Deficitul bugetar a înregistrat o creștere de aproape 3 ori în luna februarie

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deficitul bugetar a înregistrat o creștere de aproape 3 ori în luna februarie

Deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde de lei, în prima lună a acestui an, respectiv 0,45% din PIB. Acest lucru arată că în luna februarie, deficitul bugetar a crescut de aproape 3 ori.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor | Cum se poate cumula pensia cu salariul?

Deficitul bugetar al României a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2024, atingând suma de 28,99 miliarde de lei, conform datelor publicate marți de către Ministerul Finanțelor. Aceasta reprezintă 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB), o creștere considerabilă față de soldul negativ de 17,04 miliarde de lei, echivalent cu 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

Într-o analiză detaliată a situației financiare, Ministerul Finanțelor a subliniat că deficitul bugetar a cunoscut o creștere accelerată în februarie, aproape triplându-se față de nivelul înregistrat în luna ianuarie a acestui an, când a fost raportat la 7,89 miliarde de lei, sau 0,45% din PIB.

Veniturile totale ale bugetului au însumat 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului curent, înregistrând o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului anterior. Această creștere a fost susținută de evoluția pozitivă a încasărilor din contribuții de asigurări sociale, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 115,66 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024, cu 27,1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior. Cheltuielile, exprimate ca procent din PIB, au crescut cu un punct procentual față de aceeași perioadă a anului 2023, ajungând la 6,7% din PIB.

Analiza pe categorii de venituri arată că încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat cea mai mare creștere, ajungând la 7,74 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe dividende au scăzut semnificativ. Contribuțiile de asigurări sociale și veniturile din TVA au înregistrat de asemenea creșteri considerabile.

Citește și: După recalcularea pensiilor, o noua majorare, în ianuarie 2025

Pe partea de cheltuieli, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la cheltuielile de personal, bunuri și servicii, și asistență socială. Cheltuielile pentru investiții au fost de peste două ori mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectând un accent mai mare pe dezvoltare și infrastructură.

Bugetul pentru anul 2024 este construit pe o reducere a deficitului la 5% din PIB, comparativ cu 5,68% din PIB înregistrat în 2023. Cu toate acestea, creșterea deficitului în primele luni ale anului pune presiune pe eforturile de consolidare fiscală și gestionare a finanțelor publice în contextul economic actual.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea