Ştirea zilei
De la Cluj Napoca la Mesentea. Paul Nemeș: Creativitatea de a îmbina tehnologia, arta și natura
A trăit o mare parte din viață într-un oraș universitar, construindu-și o carieră în domeniul tehnologiei multimedia și inteligenței artificiale și încercând, în același timp, să împletească aceste două pasiuni ale sale cu cea de-a treia – arta, iar mai apoi, când ”jungla urbană” l-a copleșit, a luat hotărârea să lase totul în urmă și să încerce traiul liniștit de la țară.
Astfel a ajuns Paul Nemeș – inginer și masterand cu ”chemare” spre matematică și informatică – împreună cu soția și cei doi copii la noua casă din Mesentea, județul Alba, care le-a dat posibilitatea să experimenteze tot ce nu au făcut până atunci: agricultură, pomicultură, grădinărit sau creșterea animalelor.
După un timp, el și-a dat seama că noul stil de viață ales nu implică neapărat renunțarea totală la celelalte pasiuni și a început să pună în practică proiecte ce țin de domeniul tehnologiei și artei. Astfel, pe Paul Nemeș pasiunea pentru artă și frumos l-a adus la ”Academia Doamnelor” din Alba Iulia, unde a pus pe picioare recent Atelierul de vitralii, dar are în implementare și un alt proiect, dedicat copiilor, stimulării creativității și imaginației acestora utilizând cea mai plăcută activitate a lor – jocul, ca o modalitate de explorare și învățare.
”De formație sunt inginer, am lucrat multă vreme la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Centrul de Tehnologii Multimedia și Educație la Distanță; îmi place matematica și informatica, am participat la realizarea multor cărți de matematică și am scris articole științifice în domeniul tehnologiilor multimedia și procesării de imagine și consider arta ca fiind expresia supremă a matematicii. Lucrarea de diplomă, cea de master, precum și direcția aleasă la doctorat au fost din domeniul utilizării tehnologiilor multimedia și inteligenței artificiale în imaginile de patrimoniul cultural. Acum 8 ani Clujul devenise sufocant pentru mine, iar printr-un concurs de împrejurări am renunțat la o carieră universitară pentru viața liniștită de la țară.
Am plantat peste 500 de pomi fructiferi și decorativi, am înființat o mică cultură de lavandă și plante aromatice, am presat ulei la rece și am distilat, avem acum 3 pisici, o broască țestoasă și un iepuraș adorabil, iar toate aceste activități sunt interesante și frumoase și într-un fel mi-au schimbat stilul de viață și modul de gândire. Pe de altă parte, viața la țară s-a dovedit plină de noi provocări și oportunități, iar modul de interacțiune cu oamenii întâlniți aici este total diferit – de unul singur nu prea poți face mare lucru, trebuie să organizezi o echipă ca realizezi ceva și dacă „se dă”, reușim. „Se dă” înseamnă să nu fie sărbătoare religioasă, să nu plouă, sculele și utilajele folosite să funcționeze, și …, și o grămadă de variabile independente ca să meargă totul bine, altfel – data viitoare. Până la urmă, dacă știi cum să aduni și să folosești resursele în mod echilibrat, totul merge strună – dacă nu toamna asta, sigur va fi toamna următoare. Mi-am dat seama, însă, că nu sunt făcut pentru agricultură și creșterea animalelor și totodată că pot împleti noul stil de viață cu celelalte pasiuni – tehnologia și arta.
Copiii au crescut și odată cu ei au apărut și provocările referitoare la educația lor. Am ascultat și am citit idei despre educație, creativitate, imaginație și artă ca avantaje esențiale în viitor, ale personalităților care au marcat era industrială și cea informatică – Bill Gates, Steve Jobs, Jack Ma, Elon Musk, Sir Ken Robinson. În discursurile lor toți vorbesc de creativitate. Creativitatea și imaginația sunt vitale, în special pentru copii și cautand direcții de dezvoltare pentru ei am ajuns la educația STEAM – Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică, ce combină toate disciplinele într-o direcție incitantă pentru copiii de toate vârstele, plecând de la ideea că ei nu se satură niciodată de joacă și de explorarea lumii în care trăiesc. Ce ar fi dacă am însuma toate aceste direcții prin prisma jocului, a activității individuale, permițând imaginației și creativității lor sa zboare, iar în același timp îndrumându-i să-și noteze rezultatele lor și ce au descoperit? S-a născut astfel ideea unui nou proiect, iar următorul pas a fost să găsesc direcții de implementare. Prima opțiune a fost Lego cu kit-urile WeDo, Minstorms EV3 și mai vechiul NXT care îi fascinează pe copii. Am achiziționat piese de lego, le-am sortat, am găsit o implementare mai rapidă a diverselor proiecte la cei de la Fischertechnik care m-au convins în totalitate și pe care m-am decis să le implementez aici. Ei au dezvoltat kit-uri dedicate plecând de la linii de asamblare automatizare – gen mecanică, pneumatică, optică, electronică, fizică, robotică etc. în plus au și un portal de e-learning și o secțiune de instruire pentru profesori.
Proiectul a demarat, am început să caut parteneri de implementare (caut și acum) dar pandemia m-a obligat să-mi îndrept atenția înspre o altă direcție, care era în așteptare – fascinația sticlei, a vitraliului și în special a lămpilor Tiffany. Moștenirea culturală pe care o avem ca și nație este imensă și puțin explorată în noi direcții, iar expresia ei în arta populară și în tradiții este în declin, cu toate eforturile făcute de muzee, asociațiile de meșteri populari și galeriile de artă populară. Este foarte greu să intreții un flux financiar bazat pe arta populară, am deținut și coordonat galerii de artă în multe localități din Ardeal, dar nu au fost sustenabile cu toate eforturile depuse și susținerea pe care am avut-o. Din perioada în care coordonam activitatea Galeriilor de Arta Populară din Cluj-Napoca 2005 – 2009, am început să caut direcții sustenabile care să pună în valoare bogăția și diversitatea modelelor și simbolurilor populare țărănești. Una dintre acestea ar fi obiectele funcționale și acceptate natural în spațiile de viața ca un decor, care să se adreseze elitei și pe care toata lumea să le dorească aproape.
Experiențele acumulate de-a lungul timpului și-au găsit implementarea într-o discuție avută acum câțiva ani buni cu domnul Valer Hațiegan despre vitralii. El a fost cel care mi-a furnizat primele unelte și direcția de bază, în care făcuse teste și avea adunate materiale. În decurs de 4 ani am realizat propriile teste, am adunat materiale și informații, am studiat ce au făcut alții. Am rămas impresionat de nivelul la care se află tehnica realizării vitraliilor în SUA, Anglia, Franța, țările dezvoltate din Europa, Australia, Noua Zeelandă etc., cât de mulți lucrează din pasiune în acest domeniu, diversitatea de modele și cât de mult apreciază sticla colorată în masă și asamblată (în special în tehnica Tiffany) în obiecte decorative, lămpi și vitralii și m-am gândit: ce ar fi dacă aș putea implementa în vitraliu simboluri și modele specifice artei populare românești sau simboluri neolitice? Ce ar fi dacă realizarea lămpilor și vitraliilor ar include piatră, lemn sau fier forjat, păstrând aceeași linie? Dacă aș găsi o direcție de exprimare în condițiile actuale a bogăției artei populare? Imaginați-vă acum îmbinarea dintre direcția deschisă de Louis Tiffany în stilul Art Nouveau și magia sensibilității artei țărănești distilată în multe generații în realizarea de obiecte decorative și funcționale actuale! Apoi mi-am dat seama că acest lucru nu poate fi realizat de un grup restrâns de persoane ci doar de o comunitate care, folosind creativitatea și imaginația membrilor săi, să dezvolte obiecte care să îmbine funcționalitatea cu motive și modele ale artei populare”, ne-a povestit Paul Nemeș.
El încearcă acum să formeze această comunitate, iar între timp le vorbește cursanților de la ”Academia Doamnelor” despre rafinamentul realizării vitraliilor Tiffany, le prezintă tehnicile de bază îndemnându-i să exploreze arta sticlei și să-și dezvolte creativitatea și imaginația. Pentru că ”ideile și acțiunile sunt tot ce contează, comunitatea este importantă, iar creativitatea și imaginația sunt esențiale”, concluzionează acesta.
Ioana SFÂRLEA

Ştirea zilei
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud
Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.
„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.
Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.
În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.
Ştirea zilei
25 mai 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
25 mai 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, miercuri, 25 mai 2022, s-au înregistrat 8 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53867 de persoane confirmate, 52506 persoane vindecate, 1.290 decese.
Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 281 teste, 133 PCR, 148 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468000 mai exact, 357697 de teste PCR și 110303 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 8 noi cazuri de coronavirus:
ALBA IULIA – 5
BLAJ – 1
CUGIR – 1
STREMT – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
POŞAGA | 892 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.96 | 3 |
CIUGUD | 3295 | 0.91 | 3 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0.79 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
ŞONA | 4365 | 0.46 | 2 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.37 | 28 |
METEŞ | 2749 | 0.36 | 1 |
LUPŞA | 2838 | 0.35 | 1 |
ŞUGAG | 2856 | 0.35 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.29 | 6 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.2 | 5 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0.12 | 4 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.07 | 1 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2420 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
Ştirea zilei
VIDEO| Peste 200 de PERCHEZIȚII în Alba și alte județe la contrabandiștii de aur: Ce au descoperit polițiștii
VIDEO| Peste 200 de PERCHEZIȚII în Alba și alte județe la contrabandiștii de aur: Ce au descoperit polițiștii
La data de 25.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași efectuează un număr de peste 200 de percheziții domiciliare pe raza județelor Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea în cadrul unei acțiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.
În cauză s-a reținut că începând cu luna iulie 2021 a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.
Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).
În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.
Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.
Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.
Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.
De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.
Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.
Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.
Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.
La activitățile din cursul zilei de astăzi participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Sportacum 18 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Industria Galda de Jos 3-2 (0-1), după o nebunie de meci | „Alb-negrii” au devenit campioni la juniori A1, după ce au întors de la 0-2, marcând decisiv în minutul 90+3
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mașini sub 6.000 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor scoase la vânzare în mai
-
Politică Administrațieacum 18 ore
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
-
Ştirea zileiacum 19 ore
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
-
Curier Județeanacum 22 de ore
26 mai. „Dorul, condiția românească a ființei”: Lansare de carte a părintelui George Remete la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Programul evenimentului
-
Curier Județeanacum 21 de ore
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
-
Actualitateacum 15 ore
Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români
-
Curier Județeanacum 17 ore
FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| „Micii Pietoni” au fost premiați: Preşcolarii din judeţul Alba au demostrat că sunt pietoni responsabili, într-un concurs cu tematică rutieră