De la 1 ianuarie 2017, poștașii primesc o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și bonuri de masă de 11,5 lei. Poșta Română și sindicaliștii au ajuns la o înțelegere, iar activitatea va reveni la normal
Poștașii vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2017, de o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent, potrivit înțelegerii dintre conducerea Poștei Române și reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR).
În acest context, conflictul de muncă declanșat săptămâna trecută de angajații Poștei Române în toată țara va înceta, iar activitatea poștală va reveni la normal.
Potrivit unui comunicat al Poștei Române remis luni seara, conducerea Poștei Române și reprezentanții SLPR au agreat, luni, schema de majorare a salariilor poștașilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.
„În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, față de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creșteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Această schemă de majorare a urmărit principiile echității sociale, vizând angajații cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poștei Române și partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poștală va reveni la normal„, se arată în comunicatul Poștei Române.
Poșta Română își cere scuze tuturor clienților și partenerilor pentru situația creată și îi asigură că operatorul național de servicii poștale își va respecta toate obligațiile impuse prin lege și asumate în relația cu clienții.
Peste 15.000 de angajați din mai mult de 1.000 de subunități poștale au declanșat joi, 27 octombrie, proteste în toată țara, fiind nemulțumiți de salarizarea din sistem și de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiționa majorările salariale de concedieri.
Într-un comunicat de presă, conducerea Poștei Române a afirmat vineri că încetarea lucrului în unitățile poștale a adus pierderi companiei de 4,5 milioane de lei, în doar câteva ore, dar și că protestul poștașilor s-a aflat „în afara cadrului legal” și „a afectat semnificativ activitatea operatorului național de servicii poștale”.
Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.
Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică Furnizorii de energie elecrică sunt obligați, conform noului ordin emis recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), să le transmită clienților săi, până pe data de 10 iunie 2025, mai […]
Minivacanța de Rusalii 2025: Weekend prelungit de 3 zile. Ce alte zile libere legale mai au românii anul acesta
Minivacanța de Rusalii 2025: Weekend prelungit de 3 zile. Ce alte zile libere legale mai au românii anul acesta Una dintre cele mai importante sărbători creștine – Rusaliile, care marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos, sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. În 2025, prima zi de Rusalii este prăznuită duminică, 8 […]