Rămâi conectat

Ştirea zilei

De frică să nu plătească milioane de euro despăgubiri, consilierii județeni își iau apărare juridică de la București

Bogdan Presecan

Publicat

în

Consiliului Județean Alba, preşedintelui instituției – Ion Dumitrel, secretarului Judeţului Alba – Mariana Hurubean, precum şi unui număr de 29 de consilieri județeni li se solicită în instanță circa 2,5 milioane de euro, cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune compensatorii și daune morale.

Este vorba despre trei litigii, aflate pe rolul instanțelor de judecată, în care administrația județeană cât și cei 31 de decidenți amintiți mai sus sunt chemați în judecată, în mai multe dosare, de către operatorii de transport SC Arion Trans SRL, SC Man Tours SRL şi SC Transgilyen SRL.

Astfel, “având în vedere specificitatea şi complexitatea litigiilor prin prisma sumelor exorbitante solicitate mai sus arătate care pot afecta grav bugetul judeţului” consilierii județeni au considerat justificat, angajarea unei case de avocatură puternice.

În acest sens, într-o primă fază, la data de 24 octombrie 2014, Consiliul Județean Alba a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat “achiziţionarea de servicii de consultanţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti în vederea apărării intereselor Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba şi a Preşedintelui Consiliului Judeţean Alba” în litigiile cu transportatorii amintiți mai sus.

În urma procedurilor legale privind achizițiile publice – respectiv constituirea unei comisii, publicarea anunțului pe site-ul instituției și pe SEAP, a fost desemnată, din a doua încercare (n.a. la prima procedură nu s-a înscris nicio ofertă), câștigătoare Societatea Civilă de avocatură “Zamfirescu, Racoți & Partners”, din București.

Contractul, având ca obiect reprezentarea juridică în două dosare cu operatori de transport, dintre consiliul județean ca instituție și  consilieri județeni în nume personal pe de-o parte și “Zamfirescu, Racoți & Partners” de cealaltă parte, a fost semnat în data de 25 noiembrie 2013 fiind valabil până la finalizarea litigiilor respective. Valoarea contractului, reprezentând onorarii și toate cheltuielile de judecată, a fost convenit la suma fixă de 44.615 lei plus TVA, 10.707 lei.

În data de 31 iulie 2014, consilierii județeni au adoptat un nou proiect de hotărâre prin care a fost aprobată angajarea aceleiași case de avocatură în vederea reprezentării juridice într-un nou litigiu cu transportatorii. De această dată însă, consilierii județeni au hotărât ca serviciile juridice asigurate de “Zamfirescu, Racoți & Partners” în ceea ce îi privește pe ei, pe secretarul instituției și pe președintele consiliului județean să fie plătite din buzunarul propriu și nu din bugetul județean. Astfel, spre deosebire de precedentul contract, aflat în derulare, în ceea ce privește ultimul litigiu amintit, din bani publici va fi plătită doar apărarea în instanță a administrației județene.

Candidatul la președinția României, Cătălin Predoiu, fondatorul Casei de avocatură “Zamfirescu, Racoți & Partners”

Rezultată din fuziunea a doua societati de avocati din Romania, înfiintate în 1995, Zamfirescu Racoti & Partners a fost fondată în 2005. Ambele societăți fondatoare au fost prezente pe piața românească încă din anii ‘90, imediat dupa ce profesia juridică a fost liberalizată.

Una dintre aceste societăți, respectiv Racoți-Predoiu a fost fondată de Ioana Racoți și Cătălin Predoiu, cel din urmă, fost ministru al Justiției și  candidat la președinție al PDL, respectiv ACL.

LINK hotărârea de consiliu județean privind aprobarea achiziţionării de servicii de consultanţă şi reprezentare juridică, din data de 31 iulie 2014 (de la pagina 454 la 464)

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea