De ce testul pentru coronavirus oferă uneori rezultate false. „Testul RT-PCR este foarte sensibil”
Doi medici specialişti au clarificat apariția unor rezultate fals negative sau pozitive în urma testării cu aparatele RT-PCR (Reverse transcription olymerase chain reaction). Chiar dacă testul este considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are o mare lipsă: testul este extrem de sensibil.
Radu Ciornei, doctor în imunologie şi microbiologie, spune în ce condiţii această modalitate de diagnostic poate arăta exact inversul situaţiei reale de sănătate.
„Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, potrivit Mediafax.
Conform acestuia, teste fals negative pot fi din multe cauze: pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare.
De asemenea, medicul infecţionist Adrian Marinescu explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al Covid.
„Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametri, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune dr Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de […]
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]