De ce testul pentru coronavirus oferă uneori rezultate false. „Testul RT-PCR este foarte sensibil”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Doi medici specialişti au clarificat apariția unor rezultate fals negative sau pozitive în urma testării cu aparatele RT-PCR (Reverse transcription olymerase chain reaction). Chiar dacă testul este considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are o mare lipsă: testul este extrem de sensibil.

Radu Ciornei, doctor în imunologie şi microbiologie, spune în ce condiţii această modalitate de diagnostic poate arăta exact inversul situaţiei reale de sănătate.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

„Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, potrivit Mediafax.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Conform acestuia, teste fals negative pot fi din multe cauze: pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare.

De asemenea, medicul infecţionist Adrian Marinescu explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al Covid.

„Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametri, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune dr Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei