Rămâi conectat

Cultură Educație

De astăzi până în 6 octombrie îţi poţi depune candidatura în Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţul Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Liceenii din judeţul Alba care doresc să devină lideri ai elevilor şi care îşi doresc să facă voluntariat în cea mai reprezentativă organizaţie a elevilor din România, Consiliul Elevilor, au ocazia să candideze în perioada 23 septembrie – 6 octombrie la funcţiile vacante de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar executiv din  Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţ.

În fiecare an Consiliul Judeţean al Elevilor Alba dă startul alegerilor în Consiliile Şcolar ale Elevilor din judeţul Alba iar în acest an  data  de deschidere a perioadei de candidatură este  23 septembrie 2013. Alegerile în Consiliul Şcolar al Elevilor reprezintă în primul rând posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral şi a învăţa ce înseamnă puterea votului democratic. Pe de altă parte şi cel mai important, alegerile în Consiliul Elevilor reprezintă de fapt alegerea noilor lideri din liceele judeţului Alba. Consiliul Elevilor este o şcoală a democraţiei, o şcoală a vieţii  din care fiecare elev implicat are ceva de învăţat.

Astfel, până în data de 6 octombrie 2013 orice elev care studiază la unul dintre liceele din judeţul Alba îşi poate depune candidatura online pentru o funcţie în cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor pe platforma wedu.ro. De asemenea dosarul de candidatură trebuie listat şi predat în format fizic la comisia de concurs şi validare înfiinţată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Până în data de 6 octombrie vor avea loc în paralel campanii electorale, sesiuni de dezbateri şi întrebări între candidaţii din fiecare unitate de învăţământ liceală din judeţ.

În perioada 7-11 octombrie vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe baza calendarului de alegeri elaborat şi votat de Adunarea Generală a CJE Alba.  După finalizarea alegerilor, noii reprezentanţi ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor Alba şi îşi vor începe mandatele.

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba îi îndeamnă pe elevii judeţului să se implice activ în cea mai puternică structură de reprezentare a drepturilor elevilor din România şi din judeţul Alba, Consiliul Elevilor. Formarea profesională şi personală pe care ţi-o oferă Consiliul Elevilor este unică datorită faptului că este singura structură de tineret din România condusă în totalitate de elevi. Consiliul Elevilor este un loc ar responsabilizării, al formării şi al cunoaşterii dar este în acelaşi timp şi un loc al distracţiei prin învăţare non-formală.

Preşedinţii, Vicepreşedinţii şi Secretarii Consiliilor Şcolare ale Elevilor beneficiază anual de formări pe diverse teme precum leadership-ul, comunicarea, munca în echipă, inteligenţa emoţională, public speacking şi debate, şi managementul scrierii de proiect. De asemenea membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel judeţean, regional şi naţional în forumuri statutare şi de luarea a deciziilor în ceea ce privesc drepturile elevilor din România şi creşterea calităţii sistemului de învăţământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici şi din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanţarea în educaţie, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unităţii de învăţământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.

Consiliul Naţional al Elevilor este structură consultativă, partener al Ministerului Educaţiei Naţionale cu rol  în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autorităţile locale şi judeţene, cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, cu Direcţiile de Sport şi Tineret şi nu în ultimul rând cu asociaţii care sprijină activitatea de tineret la nivel local, judeţean şi naţional. În acest an Consiliul Elevilor a militat şi militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educaţie în 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, pentru decontarea integrală a transportului navetiştilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar şi pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale privind gratuitatea învăţământului liceal şi implicit finanţarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfăşurării actului educaţional (manuale, planşe, lecţii AEL, infrastructură şcolară etc).

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba este în al 8-lea an de existenţă şi are o istorie bogată în activităţi şi proiecte ce privesc tinerii din judeţ.  CJE Alba conlucrează activ cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi este consultat permanent în problemele ce privesc elevii şi educaţia din judeţul Alba. De asemenea Consiliul Judeţean al Elevilor Alba  se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi a Primăriei Municipiului Alba Iulia într-o serie de activităţi ce privesc tinerii şi mediul educaţional. A  fi lider în Consiliul Elevilor din  liceele albaiuliene, înseamnă a-ţi asuma istoria şi moştenirea fostelor generaţii care au insuflat spiritul civic şi de apărare a drepturilor şi libertăţilor în sufletul elevilor  din judeţ.

Dacă îţi doreşti să scrii şi tu istorie în Consiliul Elevilor, candidează pentru una din funcţiile vacante în CŞE – ul tău şi fii un factor al schimbării. Pentru mai multe informaţii despre cum poţi candida, accesează consiliulelevilor.org şi consultă-ţi Consiliul Şcolar al Elevilor din liceul tău despre cum te poţi implica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea