Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Daniel Zdrânc: „Cei ce ar fi trebuit să rezolve problema gunoaielor au crezut că știu și se pot descurca. Suntem într-un blocaj”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Daniel Zdrânc: „Cei ce ar fi trebuit să rezolve problema gunoaielor au crezut că știu și se pot descurca. Suntem într-un blocaj”

Daniel Zdrânc, vicepreședinte Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, ANRSC, s-a aflat vineri. 13 august, la Unirea FM,  alături de moderatorul Simona Lodroman. Subiectul principal al discuției a fost reprezentat de încetarea activității actualului operator de colectare a deșeurilor și preluare sarcinilor de către noul operator.

Actualul operator și-a anunțat sistarea activității începând cu 8 septembrie, iar noul operator a solicitat păsuirea preluării sarcinilor cu patru luni. Chiar dacă a fost anunțată demararea procesului de colectare selectivă a deșeurilor se pare că, înainte de toate, este nevoie de un operator, iar operaționalizarea noului operator este învelită în incertitudine.

Varianta ca actualul operator să continue să opereze iese din discuție, din informațiile oferite de domnul Zdrânc reiese că o parte din angajați au părăsit societatea de salubrizare, actualul operator având astfel o lipsă de capital uman.

Citește și: Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

Daniel Zdrânc afirmă că, în această criză a gunoaielor, anumite situații puteau fi evitate: dat fiind faptul că sâmbăta gunoiul se ridică doar din anumite zone, iar duminica acesta nu este colectat, ziua de luni reprezintă o zi cu un debit ridicat de deșeuri. Atunci când ne uităm în trecut, în perioada când gunoiul era transportat la Târgu Jiu, cantitatea transportată era de 150 de tone ajungând și la 200, iar actualul contract de depozitarea prevede o cantitate mai mică.

Premergător de data de 7 septembrie a anului curent noul operator s-a aflat într-o perioadă de mobilizare, care presupunea semnare de contracte cu beneficiarii serviciului de colectare și ridicare a deșeurilor, preluarea de infrastructură specifică de la primărie ( pubele, țarcuri, platforme subterane, etc.) , iar Daniel Zdrânc spune că o extindere cu patru luni a perioadei de mobilizare este nejustificată și că ea ar fi trebuit să fie aproape încheiată până acum.

Citește și: Polaris notifică primăria Alba Iulia ca va pleca din 8 septembrie: Va prelua RER VEST & RETIM serviciul de salubrizare?

Își exprimă reticiența vis-a-vis de 8 septembrie când noul operator ar trebui să preia sarcinile de colectare a gunoaielor și susține că municipalitate ar fi trebuit să se implice mai mult și să contribuie la partea de contractare între cetățeni și noul operator, contribuind astfel la perioada de mobilizare mai sus amintită.

Citește și: Alba Iulia și alte 7 UAT-uri din județ, RISCĂ să rămână sub gunoaie. Polaris pleacă, RER VEST & RETIM solicită prelugirea perioadei de mobilizare

Totodată vicepreședintele ANRSC atrage atenția asupra unei modificări la contractul inițial, cu noul operator, generat de încheierea unei licitații : tariful de colectare a deșeurilor se percepea per persoană / lună, iar noul sistem de tarifare, după modificare, percepe per capacitate / pubelă / lună, iar deși aceasta este numită o actualizare, ea este în sine o modificare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile Vineri după-masa, pregătirile pentru petrecerea comunității de srilankezi din Alba, dar și din alte orașe din România, sunt în toi, pe malul râului Ampoi, zona unde vor sărbători pentru al treilea an consecutiv anul nou. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea