Dan Simedru: Descentralizarea mult ,,trâmbiţată de PSD” este călcată în picioare de ministrul Cîmpeanu

Luna aceasta ministrul Educației Naționale, domnul Sorin Câmpeanu, a solicitat, ca din luna martie, să înceapă concursurile pentru desemnarea directorii instituțiilor de învățământ.

Dan SimedruPână aici, totul pare a fi bine. Ceea ce nu se spune, însă, este faptul că prin OUG 49 din 2014 s-a abrogat un important articol din Legea 1 din 2011. Este vorba de art. 96 alin 7 litera e), unde se preciza că: ,,Consiliul de administraţie  organizează concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct”.

ELIT

Deci descentralizarea mult ,,trâmbiţată de PSD” este călcată în picioare de ministrul Cîmpeanu, iar depolitizarea este  doar o vorbă în vânt. Era normal ca cei din şcoală, profesorii, aleşi din consiliul profesoral să facă parte din consiliul de administraţie, şi cei numiţi de administraţia locală, alături de reprezentanţii părinţilor să fie cei care ,,scot politicul” din şcoală. Logic ar fii ca aceste concursuri (dacă sunt organizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, iar în acest sens aşteptăm proiectul de metodologie) să fie făcute după ce inspectorii şcolari generali au fost fixaţi pe post prin concurs, un concurs organizat de Ministerul Educației Naționale. Dar, din păcate, se pare că PSD-ul vrea, cum se spune în popor, să  pună ,,boii înaintea carului”, din moment ce cei care organizează concurs nu au trecut ei prin concurs.

În România sunt mulţi inspectori şcolari generali care nu ar mai avea dreptul să ocupe prin concurs acest post (de exemplu, în judeţele Alba şi Caraş Severin, dar nu numai). Conform unui proiect mai vechi de metodologie de concurs pentru inspectorii şcolari generali și inspectorii generali adjuncţi, aceştia ar trebui să aibă experienţă în management, iar la multe ISJ-uri sunt pe post persoane care nu au această experienţă.

Ceea ce este, de asemenea, interesant este faptul că până în prezent, nu există o metodologie de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, iar ultimul concurs pentru ocuparea funcțiilor de director a avut loc în anul 2008, organizat în baza  OMEdC nr. 3142/25.01.2006 și a anexei la OMEdC nr 5617/14.11.2006 elaborată pe baza prevederilor art.145 alin.(1), (2) şi (7) din Legea Învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 20 – 23 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, care nu mai este în vigoare.

Având în vedere că durata contractului de management este de patru ani, în acest moment nu mai există directori de instituții de învățământ preuniversitar care să își fi ocupat postul prin concurs, toți fiind numiți cu delegație pe o perioadă de maxim un an școlar, delegație care poate fi reînnoită sau poate înceta, în funcție de opțiunea inspectorului școlar general și al consiliului de administrație al ISJ.

Necesitatea organizarii concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct se impune, atâta timp cât se desfășoară conform unei metodologii elaborată în concordanță cu Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011, cu modificările și completările ulterioare și în condiții de corectitudine, transparență și egalitate de șanse pentru toate cadrele didactice care doresc și corespund criteriilor de ocupare a acestor funcții.

Dan Simedru,

Deputat PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

sandru 30 ianuarie 2015 at 20:48

PDL+ Sanedru = Hotie maxima si penalitate la cele mai inalte cote!
Cei mai mari hoti ai judetului care au ”imunitate” la DNA!

finna 1 februarie 2015 at 9:07

PDL_PNL, ce mascarada politicienii, de doi bani, BANUL SA IASA RESTUL SA SE ALIAGA PRAFUL, CAM ASTA fac domnii ce s-au perindat in 25 anii, in politica, totii suntetii la fel , meteahna a anilor 1920-1945, furt, afaceri urite,minciuni, promisiuni si asa am incalecat pe o sa povesti, basme de PETRE ISPIRESCU, UNDE voinici erau niste vlajgani numai ca atunci cind a aparut ZMEU, s-au transformat in mici pasarele de colivie cip, cirip, pa ,pa uite asa va mai mintim cumva. pe scurt, SA PLECE ACASA SA NE MAI LASE IN PACE.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...