Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru: Descentralizarea mult ,,trâmbiţată de PSD” este călcată în picioare de ministrul Cîmpeanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luna aceasta ministrul Educației Naționale, domnul Sorin Câmpeanu, a solicitat, ca din luna martie, să înceapă concursurile pentru desemnarea directorii instituțiilor de învățământ.

Dan SimedruPână aici, totul pare a fi bine. Ceea ce nu se spune, însă, este faptul că prin OUG 49 din 2014 s-a abrogat un important articol din Legea 1 din 2011. Este vorba de art. 96 alin 7 litera e), unde se preciza că: ,,Consiliul de administraţie  organizează concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct”.

Deci descentralizarea mult ,,trâmbiţată de PSD” este călcată în picioare de ministrul Cîmpeanu, iar depolitizarea este  doar o vorbă în vânt. Era normal ca cei din şcoală, profesorii, aleşi din consiliul profesoral să facă parte din consiliul de administraţie, şi cei numiţi de administraţia locală, alături de reprezentanţii părinţilor să fie cei care ,,scot politicul” din şcoală. Logic ar fii ca aceste concursuri (dacă sunt organizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, iar în acest sens aşteptăm proiectul de metodologie) să fie făcute după ce inspectorii şcolari generali au fost fixaţi pe post prin concurs, un concurs organizat de Ministerul Educației Naționale. Dar, din păcate, se pare că PSD-ul vrea, cum se spune în popor, să  pună ,,boii înaintea carului”, din moment ce cei care organizează concurs nu au trecut ei prin concurs.

În România sunt mulţi inspectori şcolari generali care nu ar mai avea dreptul să ocupe prin concurs acest post (de exemplu, în judeţele Alba şi Caraş Severin, dar nu numai). Conform unui proiect mai vechi de metodologie de concurs pentru inspectorii şcolari generali și inspectorii generali adjuncţi, aceştia ar trebui să aibă experienţă în management, iar la multe ISJ-uri sunt pe post persoane care nu au această experienţă.

Ceea ce este, de asemenea, interesant este faptul că până în prezent, nu există o metodologie de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, iar ultimul concurs pentru ocuparea funcțiilor de director a avut loc în anul 2008, organizat în baza  OMEdC nr. 3142/25.01.2006 și a anexei la OMEdC nr 5617/14.11.2006 elaborată pe baza prevederilor art.145 alin.(1), (2) şi (7) din Legea Învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 20 – 23 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, care nu mai este în vigoare.

Având în vedere că durata contractului de management este de patru ani, în acest moment nu mai există directori de instituții de învățământ preuniversitar care să își fi ocupat postul prin concurs, toți fiind numiți cu delegație pe o perioadă de maxim un an școlar, delegație care poate fi reînnoită sau poate înceta, în funcție de opțiunea inspectorului școlar general și al consiliului de administrație al ISJ.

Necesitatea organizarii concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct se impune, atâta timp cât se desfășoară conform unei metodologii elaborată în concordanță cu Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011, cu modificările și completările ulterioare și în condiții de corectitudine, transparență și egalitate de șanse pentru toate cadrele didactice care doresc și corespund criteriilor de ocupare a acestor funcții.

Dan Simedru,

Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea