Dacă există voinţă politică cresc şansele ca spitalul din Cugir să funcţioneze în condiţii optime

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Spitalul Orăşenesc Cugir nu se încadrează în criteriile care stau la baza reorganizării sau transformării spitalelor considerate nerentabile de către Ministerul Sănătăţii. Săptămâna trecută, primarul localităţii Cugir, Adrian Teban s-a deplasat la Bucureşti, unde a discutat despre posibilitatea desfiinţării spitalului din Cugir cu subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat. „Din ceea ce ni s-a prezentat, se pare că Spitalul Orăşenesc Cugir nu se află pe nicio listă a ministerului cu unităţile medicale propuse a fi reorganizate sau transformate. Potrivit subsecretarului de stat la întocmirea listei s-a ţinut cont de anumite criterii, cum ar fi distanţa unităţii medicale faţă de municipiu şi numărul insuficient de medici care activează în cadrul spitalului. Întrucât Cugirul se află la o distanţă de circa 40 de km faţă de Alba Iulia, iar majoritatea secţiilor importante sunt deservite de medici specialişti, nu există motive pentru ca Ministerul Sănătăţii să dispună desfiinţarea unităţii medicale din localitate” a declarat primarul Cugirului.
Din spusele sale, în momentul de faţă cei care pot decide soarta spitalului din Cugir sunt instituţiile judeţene competente. Reprezentanţii Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate fac o analiză a sistemului de sănătate din judeţ, urmând a stabili care sunt spitalele nerentabile ce vor fi propuse spre reorganizare. Primarul Cugirului şi-a exprimat speranţa că Spitalul din Cugir nu se va regăsi în rândul acestor unităţi. „În urma discuţiilor avute, la iniţiativa senatorului Alexandru Pereş, cu factorii decizionali de la judeţ, am ajuns la concluzia că Spitalul Orăşenesc Cugir se încadrează în bugetul care urmează a fi decontat de CAS Alba, cu condiţia reducerii cheltuielilor de personal. Împreună cu conducerea spitalului, autoritatea publică locală şi-a asumat această responsabilitate de ne încadra în sumele aprobate de CAS Alba”, a precizat edilul şef al Cugirului.
În concluzie, primarul a lăsat să se înţeleagă că dacă există voinţă politică cresc şansele ca spitalul din Cugir să fie o unitate medicală care să funcţioneze în condiţii optime.
Constantin PREDESCU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei