Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cumpărarea de vechime în munca 2022: Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cumpărarea de vechime în munca 2022: Actele (Documentele) necesare pentru încheierea contractului de asigurare

Românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei până la intrarea în vigoare a unei noi legi a pensiilor. Cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023 dacă nu s-ar fi luat o astfel de decizie.

Citește și: Cumpărare de vechime în muncă 2022. Până când se poate completa stagiul de cotizare la pensia de stat

Noul act normativ a prelungit termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până la 31 august 2023. Legea nr. 168/2021 modifică OUG 163/2020, ce conţine actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare până la data de 31 august 2021.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:

  •  actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  •  declaraţia pe propria-răspundere (model);
  •  procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.

Citește și: Munca suplimentară ar putea influența vechimea pentru pensie

Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.

Plata contribuției se poate face prin orice mijloace de plată prevăzute de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, în contul deschis la Trezoreria Statului pe seama casei teritoriale de pensii.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an și în ce condiții

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea