Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cum va fi VREMEA în weekend: De la condiții de ger la o atmosferă de primăvară și temperaturi de până la 17 grade

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum va fi VREMEA în weekend: De la condiții de ger la o atmosferă de primăvară și temperaturi de până la 17 grade

Vremea în România este una extrem de schimbătoare, de la zi la zi având loc schimbări semnificative și treceri bruște de la temperaturi scăzute la cele ridicate și invers. Specialiștii spun că temperaturile o iau razna din nou și vremea se schimbă radical chiar weekend-ul acesta.

Se încălzește în România

România se pregătește să traverseze o tranziție meteorologică spectaculoasă, conform prognozei prezentate de directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, pentru începutul lunii februarie. Se anunță o schimbare notabilă în temperaturi, trecându-se de la condiții de ger la o atmosferă cu adevărat primăvăratică.

Elena Mateescu a subliniat că se așteaptă la o încălzire semnificativă a vremii, ceea ce va aduce cu sine temperaturi caracteristice primăverii, marcând trecerea în ultima lună de iarnă.Conform prognozei, valorile termice vor înregistra cifre remarcabile, atingând 16-17 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regiunile sudice, sud-estice și estice ale României se vor bucura de temperaturi în jurul valorii de 11-12 grade Celsius.

Această tendință de creștere a temperaturilor se va menține și în zilele următoare, cu așteptări de 14-15 grade Celsius pentru ziua de duminică. Prognoza indică că în săptămâna următoare, luni, vom avea parte de temperaturi extrem de blânde în sudul extrem al țării, situându-se în jurul valorii de 15-16 grade Celsius.

Citește și: Cum va fi VREMEA până în 10 februarie 2024, în Transilvania și la munte: Temperaturi de primăvară, după nopți de ger. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

”Prima săptămână din februarie va fi foarte caldă. Datele indică o probabilitate de a avea, mai ales începând din 5 februarie, de luni, valori de 16 – 17 grade în regiunile extracarpatice, inclusiv în Capitală, maximă de 15 – 16 grade”, a anunțat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Nu scăpăm nici de ger și ninsori

În prezent, ne confruntăm cu condiții meteorologice extrem de reci, caracterizate de temperaturi foarte scăzute în timpul nopții și dimineața. Se anunță o nouă noapte deosebit de rece, cu temperaturi ce pot atinge -20, posibil chiar -21 de grade Celsius, așa cum am experimentat deja în această dimineață la Întorsura Buzăului. Aceste temperaturi reprezintă cele mai scăzute înregistrate în această iarnă până în prezent.

Perspectivele meteorologice pentru ziua de marți nu aduc încă încălzire semnificativă. Se prognozează că maximele termice vor oscila între -2 și 7 grade Celsius. În continuare, temperaturile minime vor scădea considerabil în noaptea de marți spre miercuri, ajungând în depresiuni la aproximativ -20 de grade Celsius.

Cu toate acestea, spre sfârșitul lunii ianuarie, observăm o ușoară creștere a temperaturilor. Ultima zi a lunii ianuarie va marca o perioadă de încălzire ușoară, oferind o mică alinare față de frigul intens înregistrat în zilele precedente.

„Deja vorbim de maxime între -1 până la 12 grade și minime între -8 până la 0 grade. Cel mult -15 grade în zonele depresionare din Carpații Orientali”, a declarat Elena Mateescu la TV.

Astăzi au căzut și câțiva fulgi în Transilvania, deși în unele zone din România, temperaturile au ajuns și la 12 grade celsius. Este așteptată și lapoviță, mai ales spre seară, dar pe zi va fi destul de cald. Totuși, vom mai avea parte de episoade reci în toată țara.

Cum va fi vremea în februarie

În perioada cuprinsă între 5 și 12 februarie, se anticipează că temperaturile medii vor înregistra valori peste mediile specifice acestui interval. Fenomenul de vreme caldă va fi evident în regiunile extracarpatice, precum și local în cele vestice, nord-vestice și centrale ale țării.

În contrast, în restul teritoriilor, temperaturile vor fi în general apropiate de valorile normale pentru această perioadă.

Între 12 și 19 februarie, temperatura medie a aerului se va situa în jurul mediei specifice acestui interval, cu posibile ușoare variații. În zonele montane, se anticipă că valorile termice vor fi puțin mai scăzute, în timp ce în regiunile extracarpatice se pot înregistra ușoare creșteri.

Regimul pluviometric se va caracteriza prin excedente în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, cu mențiunea specială a zonelor montane aferente. În restul teritoriilor, cantitățile de precipitații vor rămâne în limite apropiate de normal.

În săptămâna 19 – 26 februarie, temperaturile medii vor oscila în jurul mediei specifice pentru acest interval pe întreg teritoriul României. Se estimează că cantitățile de precipitații vor prezenta o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea