Cum să te protejezi de caniculă în zilele toride de vară: Temperaturile maxime în România ajung și la 37 de grade
Cum să te protejezi de caniculă în zilele toride de vară: Temperaturile maxime în România ajung și la 37 de grade
Țara noastră se află zilele acestea sub o avertizare meteo de caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Așadar, cu aceste avertizări de căldură extremă, ce poți să faci pentru a te răcori? În zilele caniculare este nevoie să te protejezi. Copiii, bătrânii, persoanele cu boli cronice sunt mai vulnarabile în fața temperaturilor mari.
Cum să te protejezi în zilele extrem de toride din această vară
-Înceară, pe cât posibil, să nu ieşi din casă pe căldură.
-Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
-Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi. Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
-Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
-Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
-Fă duş cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
-Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata.
-Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
-Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele .
-Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
Sursa: gandul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]