Cum s-ar explica scăderea semnificativă a cazurilor de gripă, în pandemia de COVID-19: Ce spun specialiștii

Numărul îmbolnăvirilor de gripă sezonieră a scăzut semnificativ, rata infecţiilor la nivel mondial scăzând cu aproximativ 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor OMS. Faptul s-ar putea datora în mare măsură izolării şi măsurilor sporite de protecţie, dar oamenii de ştiinţă spun că ar putea exista şi o altă explicaţie.

Ipoteza lansată de Institutul de Sănătate publică din Anglia, care a realizat un studiu în acest sens, este interferenţa virală care scade probabilitatea ca o persoană să fie infectată în acelaşi timp cu două virusuri. Cercetătorii britanici au examinat probe de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Ei au descoperit că cei care au avut gripă au cu 58% mai puţine şanse să se îmbolnăvească şi de COVID-19 în acelaşi timp.

ELIT

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epiteliul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist, potrivit Hotnews.ro.

Mai multe ţări au raportat o scădere semnificativă a cazurilor de gripă. De pildă, Marea Britanie a înregistrat doar 767 de cazuri faţă de 7.000 anul trecut,

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419