Cum s-a făcut un primar din Alba „stăpân” pe terenul unei parohii ortodoxe: A încasat ilegal subvenții de sute de mii de lei
Cum s-a făcut un primar din Alba „stăpân” pe terenul unei parohii ortodoxe: A încasat ilegal subvenții de sute de mii
Primarul comunei Râmeț, a solicitat și primit subvenții de la APIA timp de mai mulți ani după ce s-a făcut „stăpân” pe o suprafață de șase hectare de teren ce aparține unei parohii ortodoxe.
Ilegalitățile derulate în perioada 2010 – 2016 au ajuns pe „masa” procurorilor DNA, care l-au trimis în judecată pe primarul Vasile Raica (PSD). Suma totală obținută pe nedrept de familia acestuia se ridică la 315.850 de lei, bani pe care va trebui să îi returneze.
După ce a aflat de ancheta procurorilor, primarul a mers la preotul ortodox al parohiei care avea în proprietate terenul, căruia i-a comunicat că nu deține contracte de arendare pentru terenurile bisericii și i-a solicitat să încheie retroactiv astfel de contracte.
Preotul nu a fost de acord și a declarat în faţa instanţei că primarul nu i-a spus niciodată că foloseşte terenul şi nu a achitat cu titlu de arendă nicio sumă de bani. Pe lângă terenul bisericii, primarul a primit ilegal subvenție și pe o suprafață de teren din comuna Ponor. Procurorii au constatat că Vasile Raica a profitat de faptul că în zonă sunt multe terenuri abandonate și că există o evidență cadastrală a acestora.
„Inculpatul Raica Vasile a declarat în cereri de plată întocmite în numele soției și a digitizat suprafețe de pășune cu privire la care nu avea un drept de proprietate/folosință. În cazul unor terenuri, acestea nu îndeplineau condițiile de eligibilitate pentru a fi declarate la APIA, astfel cum a rezultat din declarațiile martorilor audiați care au arătat că au procedat la stabilirea poziției terenului deținut prin măsurători GPS și nu au declarat aceste suprafețe până când nu le-au curățat. Cu toate acestea, terenurile apar în cererile de plată depuse de inculpatul Raica Vasile pe numele soției sale, deși nu aveau niciun drept de folosință și nu erau nici eligibile pentru plată”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Pe lângă terenul bisericii, primarul a depus ilegal cereri de plată și pentru o suprafață de teren existentă pe raza unei alte localități, respectiv Ponor, cu privire la situația căreia putea emite adeverințe exclusiv primăria acestei comune.
Pentru infracțiunea de fraudă din fonduri europene, primarul comunei Râmeț a fost condamnat de Tribunalul Alba la 2 ani de închisoare cu suspendare. Instanța i-a interzis să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani și l-a obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile.
Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Sursa: adevarul.ro
” width=”20″ height=”20″>
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 55 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii