Rămâi conectat

Actualitate

Cum putem scăpa de datorii. Prescripția datoriilor nefiscale 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum putem scăpa de datorii. Prescripția datoriilor nefiscale 2018

Prescripţia e un mod de a-l sancţiona pe cel care a fost delăsător cu dreptul său şi nu a profitat de beneficiul pe care i-l oferă legea pentru a apela la forţa de constrângere a statului, atunci când datornicul său nu se achită de obligaţii. Reglementată în Codul civil, prescripţia trebuie invocată în instanţă de către cel în folosul căruia curge, iar asta cât mai curând posibil. Termenul general de prescripţie este de trei ani, iar unele evenimente pot duce la întreruperea ori suspendarea lui. Iată, în continuare, cele mai importante lucruri despre prescripţia dreptului la acţiune în legislaţia civilă.

Termenul de prescripţie: trei ani, ca regulă

Elit - Gustul Desăvârșit

Care este acest termen? Regula generală e că are trei ani, adică trei ani de la momentul când titularul dreptului a cunoscut sau trebuia să cunoască naşterea dreptului său. Dacă într-un text de lege veţi găsi formulări care nu precizează niciun termen, atunci e vorba de termenul general de trei ani.

Există însă şi alte termene, mai lungi sau mai scurte, dar de fiecare dată sunt prevăzute expres.

Termenul de prescripţie este de un an, conform Codului civil, în următoarele cazuri în care există dreptul la acţiune (exemple): vânzătorii cu amănuntul, pentru plata mărfurilor vândute şi a furniturilor livrate; avocaţii, împotriva clienţilor, pentru plata onorariilor şi cheltuielilor; notarii publici şi executorii judecătoreşti, în ceea ce priveşte plata sumelor ce le sunt datorate pentru actele funcţiei lor.

Avem în Cod un termen de doi ani, ce se aplică raporturilor de asigurare/reasigurare, precum şi plăţii remuneraţiei cuvenite intermediarilor pentru serviciile contractuale prestate.

În fine, Codul civil mai dispune că în termen de zece ani se prescrie dreptul la acţiune cu privire la:

  • drepturile reale ce nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripţie;
  • repararea prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane prin tortură ori acte de barbarie sau, după caz, a celui cauzat prin violenţă ori agresiuni sexuale comise contra unui minor sau asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa;
  • repararea prejudiciului adus mediului înconjurător.

Acolo unde legea prevede termenul de „imprescriptibil”, trebuie știut că nu există limite de timp pentru a merge în fața unui judecător și a cere respectarea dreptului respectiv. Nulitatea absolută a unui act juridic poate fi constatată oricând, potrivit Codului civil, chiar și peste 17 ani de la momentul încheierii lui. Pentru a obține despăgubiri însă, va fi prea târziu. Dar simpla constatare a nulității actului se va putea cere.

Apoi, un alt exemplu este acțiunea în revendicare imobiliară, care, de asemenea, e imprescriptibilă.

Când termenul de prescripție curge din nou sau e suspendat

Întreruperea termenului de prescripţie este posibilă în anumite cazuri specifice, iar un astfel de eveniment duce, practic, la ştergerea perioadei deja scurse şi începerea unui nou termen.

Spunem că se întrerupe acest termen de prescripție, oricare ar fi durata lui (trei ani, un an sau zece), atunci când titularul dreptului iese din pasivitate, adică face ceva care să demonstreze că nu e delăsător cu dreptul lui. De pildă, face o cerere de chemare în judecată.

De asemenea, dacă datornicul face o plată sau semnează că recunoaște datoria respectivă, atunci se întrerupe cursul prescripției.

Există şi cazuri în care prescripţia se suspendă. Mai exact, după cum prevede Codul civil, termenul nu începe să curgă sau se suspendă, de exemplu, între soţi (în timpul căsătoriei, atât timp cât aceştia nu sunt separaţi în fapt), cât timp datornicul ascunde în mod deliberat creditorului său existenţa datoriei sau exigibilitatea acesteia ori în cazul celor lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă (cât timp nu au reprezentant sau ocrotitor legal).

Ce trebuie să știe cel care vrea să se folosească de prescripție

Prescripția e o sancțiune pentru titularul unui drept, cum spuneam mai sus. Așadar, ea curge în folosul celui care datorează ceva, iar nu în folosul celui căruia i se datorează acel ceva.

„Prescripţia poate fi opusă numai de cel în folosul căruia curge, personal sau prin reprezentant, şi fără a fi ţinut să producă vreun titlu contrar ori să fi fost de bună-credinţă”, scrie în Cod. Apoi, ceva mai jos, actul prevede că prescripția poate fi opusă numai în primă instanţă, prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate”.

Niciun judecător nu va interveni în proces să-i spună celui interesat că are dreptul să invoce prescrierea dreptului reclamantului. Prin urmare, așa cum scrie clar în textul de mai sus, pârâtul trebuie să invoce prescripția, iar asta cât mai curând în proces: fie prin întâmpinarea pe care o face la cererea de chemare în judecată, fie la primul termen de judecată (dar numai dacă părțile sunt citate așa cum prevede procedura civilă).

Prescripția nu poate fi invocată în apel sau recurs, așadar, iar nici în cursul primei instanțe, la al șaptelea termen de judecată, ci în limitele discutate mai sus.

Problema cu prescripția, din perspectiva beneficiarului curgerii sale, este că dacă obligația a fost achitată, deși era prescrisă, ea nu mai poate fi cerută înapoi. Prin urmare, cine nu cunoaște că s-a împlinit termenul, e sancționat prin imposibilitatea de a mai cere înapoi plata.

Important! De reținut că mulți creditori se bazează pe necunoaștere ori neatenție din partea datornicilor lor, așadar, le cer să plătească unele datorii sau penalități, deși s-a împlinit termenul de prescripție. Tocmai de aceea, de fiecare dată când primiți o înștiințare de plată în legătură cu o obligație care s-a născut acum ceva vreme, e important să căutați să calculați termenul de prescripție, pentru a nu face o plată necuvenită și pe care nu o mai puteți recupera.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Minivacanța de PAȘTE 2023: Zile LIBERE de Paștele Ortodox și Paștele Catolic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Minivacanța de PAȘTE 2023: Zile LIBERE de Paștele Ortodox 2023 și Paștele Catolic 2023

Anual, de Paște, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, românii ortodocși și catolici se bucură de câteva zile libere din partea statului. Anul acesta, angajaţii românii vor avea o adevărată minivacanță de Paște.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Mai exact, românii vor fi liberi pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, pe 16 aprilie, în prima zi de Paște, dar și luni, pe 17 aprilie, în a doua zi de Paște 2023.

Cei care sărbătoresc Paștele Catolic vor avea libere următoarele zile: Vinerea Mare (7 aprilie), Sâmbăta Mare (8 aprilie), prima zi de Paște (9 aprilie) și a doua zi de Paște (10 aprilie).

Elit - Gustul Desăvârșit

Autorităţile au decis, pentru anul şcolar 2022-2023, ca vacanţa de primăvară 2023 să fie stabilită în aşa fel încât să încorporeze atât Paştele Catolic 2023, de pe 9 aprilie, cât şi Paştele Ortodox 2023, de pe 16 aprilie.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Astfel că vacanţa de primăvară 2023 ar urma să înceapă vineri, 7 aprilie 2023, şi să ţină până marţi, 18 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că elevii ar urma să fie liberi pentru o perioadă de aproximativ 12 zile.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

Ziarul Unirea

Publicat

în

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

În perioada 24 – 26 martie a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu ediția 21 a Concursului Interjudețean de Matematică „Gheorghe Lazăr”, după o întrerupere cauzată de pandemie.

Concursul a fost organizat, conform tradiției, de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și Asociațiunea ASTRA, în colaborare cu Departamentul de Matematică și Informatică de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concursul susține și promovează învățarea matematicii și s-a adresat elevilor claselor a VII-a – a XII-a, secțiunile matematică-informatică și științe ale naturii.

La ediția din acest an au participat 119 elevi din 7 județe: Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu.

Au fost acordate 9 premii I, 8 premii II, 7 premii III, 31 de mențiuni și 16 mențiuni speciale.

Fondul de premiere, în valoarea totală de 4925 lei, a fost obținut din donații și sponsorizări prin Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2007” și Asociațiunea ASTRA, care a asigurat și medaliile oferite premianților.

Lions Club Millenium Sibiu a asigurat, și la această ediție, premii speciale, în valoare totală de 500 lei, pentru elevii cu cele mai bune rezultate obținute la concurs.

Elevii cu cele mai mari punctaje obținute la cele două secțiuni au fost recompensați cu Premiul „Gheorghe Lazăr”.

A fost organizată și o mini-sesiune de comunicări „Matematica, componentă esențială a culturii”, care l-a comemorat pe Gheorghe Lazăr (1779-1823), dascălul poporului român, personalitate marcantă a culturii naționale, fondatorul învăţământului în limba naţională din România modernă. În semn de recunoaștere a meritelor sale, 5 iunie – ziua de naștere a marelui pedagog a fost declarată prin lege Ziua învăţătorului, începând din anul 2007.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

Pensionarii speciali cu venituri mari nu sunt singurii care ar urma să aibă parte de impozitare de 15%, ci și pensionarii al căror venit este bazat doar pe ceea ce au contribuit, însă au lefuri consistente, conform amendamentelor Coaliției, consultate de către „Adevărul”.

Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.

„Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.

Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”

Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.

Modificarea pentru magistrați

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.

Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul

Un amendament care prevedea instituirea de noi categorii de pensionari speciali a fost eliminat în amendamentele pe care le-au depus cei din PSD, PNL și UDMR.

„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1)”, e articolul care a fost eliminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare