Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cum poți scăpa de DATORIA la bancă invocând prescripția?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prescrierea creditelor bancare: Împrumutaţii pot scăpa de datoriile la bănci invocând termenul de prescripţie al creditelor, însă procedura se poate realiza numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii stricte.

prescriere credit bancaDe fapt prescripţia operează ca o armă folosită de către împrumutat împotriva creditorului bancar şi sancţionează pasivitatea acestuia prin lipsirea de putere executorie a unui contract de credit, scrie avocatnet.ro

De menţionat este faptul că dreptul substanţial nu este pierdut, iar creditorul poate să incepa o executare silită, însă ea poate fi uşor paralizată prin invocarea în cadrul executării silite a excepţiei prescripţiei.

La  articolul 705 din Codul de Procedura Civilă, termenul de prescripţie este prezentat după cum urmează:

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la dată când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive

Există o întrebare generală şi ea se referă la termenul de prescripţie şi cum se face calculul acestui termen. Trebuie să avem în vedere că termenul general este de 3 ani de zile, mai exact, dacă banca nu începe procedura de recuperare a sumelor de bani în termen de 3 ani de zile de la ultima plata efectuată, atunci creditul, cel cu executare succesivă, este prescris.

Totuşi,  să ţinem seama că în raport de legislaţia bancară, dacă în contractul de credit nu este stipulat termenul la care banca poate declara scadenta anticipată, atunci el este de 60 de zile de la ultima plată, însemnând că dreptul  băncii de a cere executarea silită se naşte  fie conform contractului, fie la 60 de zile de la plata ultimei rate lunare, iar în acest caz termenul de prescripţie se va calcula cu adăugarea celor 60 de zile la termenul de 3 ani.

Momentul în care se sfârşeşte termenul de prescripţie se determina potrivit regulilor de calcul al termenelor procedurale prevăzute de art. .101 Cod de procedura civilă; astfel, termenele pe zile se calculează pe zile libere, neintrand în socoteală nici ziua când a început să curgă, nici ziua când s-a sfârşit termenul; termenele pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare; termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii; termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Tertipuri folosite de bancă

Nu de puţine ori, în acţiunile deschise în instanţă de judecată, bancă a folosit metode absolut viclene, de prezentare în faţa instanţei a unor extrase de cont prin care s-a încercat inducerea în eroare cu prezentarea unor documente prin care se arată că în activitatea contului curent a existat o tranzacţie de 2, 5, 10 lei comision de administrare,spre exemplu, însă în realitate sumele respective nu erau altceva decât bani extraşi forţat de către Banca din contul debitorului pentru a acoperi un termen de prescripţie şi nu erau plăti voluntare,  aşa cum le defineşte Codul Civil pentru a putea întrerupe termenul de prescripţie.

Evident că o asemenea modalitate de “fentare” a prescripţiei nu este decât un tertip, însă dacă Banca îl foloseşte, debitorul nu se apără, iar instanţă nu îl observă, acţiunea pe prescripţie este destinată eşecului.

Invocarea prescripţiei

În dreptul procesual civil prescripţia se poate invoca în două situaţii: fie pe calea contestaţiei la executare, solicitându-se constatarea prescripţiei dreptului de a cere executarea silită, fie pe calea dreptului comun, invocându-se prescripţia dreptului material la acţiune.

Ceea ce este de interes în acest material se referă la invocarea presriptiei în material executării silite şi efectele sale, astfel, dacă sunt îndeplinite condiţiile expuse mai sus, instanţă poate dispune anularea întregii executări silite având în vedere constatarea intervenirii prescripţiei asupra sumelor executate.

Faptul că în sistemul nostru de drept prescripţia nu poate opera din oficiu, ci doar la cerere înseamnă că orice creditor poate începe o executare silită, iar dacă debitorul nu este “vigilent” poate plăti sume de bani prescrise, dacă nu formumeaza o acţiune de contestaţie la executare în termenul legal.

Sursa: avocatnet.ro/ (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea