Rămâi conectat

Actualitate

Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Insectele în produsele alimentare, acesta este noul trend. Dacă pentru unii acest lucru pare parcă scos din filmele de groază, pentru Comisia Europeană aparent nu pare, mai ales că în ianuarie oficialii CE declarau că noile produse din insecte sunt sigure pentru consum.

Astfel că, prin decizia acestora, începând din acest an vor fi permise în alimente și greierii de casă sub formă de praf și viermii mici de făină. Așa că ne-am gândit să-ți spunem cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte și ce trebuie să scrie pe eticheta produselor.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ianuarie 2023 Comisia Europeană a aprobat noi insecte ca alimente

Comisia Europeană, pe 4 ianuarie a.c., a autorizat introducerea pe piață a unei a patra insecte, viermele de făină mai mic, ca aliment, și se referă la forma larvară a lui Alphitobius diaperinus, o specie de insectă care aparține familiei Tenebrionidae (gândaci întunecați).

Hrana nouă constă în formele congelate, paste, uscate și pudră de greier de casă. Se intenționează să fie comercializat ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populației generale.

În plus, Comisia a autorizat pentru prima dată introducerea pe piață a pulberii parțial degresate obținute din greier de casă întreg ca aliment nou. Autorizarea acestor alimente noi va permite solicitanților să introducă pe piața UE această specie de insecte în anumite condiții de utilizare.

Alimentele noi sunt definite ca fiind alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de către oameni în UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi. Deși există dovezi privind consumul de insecte ca hrană în trecut, niciun stat membru nu a confirmat consumul uman într-o măsură semnificativă înainte de 15 mai 1997 pentru nicio specie de insecte.

Reglementările din ianuarie sunt una dintre etapele finale ale procedurii de autorizare a viermelui mic și a pulberii parțial degresate obținute din greieri de casă ca aliment nou.

Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizații, să introducă produsul pe piața UE. Comisia a adoptat și un act juridic în acest sens, lucru care s-a întâmplat deja în cazul viermelui galben al făinii, al lăcustelor migratoare și al greierilor de casă.

În afară de aprobarea acestor insecte ca alimente, Comisia Europeană a mai emis și alte directive cu privire la alimentele care vor conține insecte și cu obligativitatea de a menționa procentul pe etichetele produselor. Aici intervine întrebarea „Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte?”

Care sunt produsele care apar pe piață

Făina de greieri a fost aprobată pentru a fi introdusă pe piață, dar nu este obligatoriu pentru cetățenii UE să o cumpere sau să o consume. Dar, parte din producătorii de alimente au adoptat deja aceste aspecte și au anunțat că vor scoate pe piața europeană produse care vor conține insecte, printre acestea iată câteva alimente care vor avea conținut de insecte:

Pâine cu făină de greier și supliment din larve de vierme, sau burger cu insecte

În luna februarie a anului trecut, Uniunea Europeană a anunțat că patru specii de insecte vor fi permise pentru consumul uman, și anume păianjenul migrator, viermele galben și greierul de casă. Acum, Comisia Europeană adaugă alte câteva produse din insecte pe lista celor autorizate. În prezent, UE examinează alte opt cereri de introducere a alimentelor din insecte.

Într-adevăr, potrivit Agenției Europene pentru Alimentație, insectele sunt o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

De asemenea, insectele sunt considerate ca făcând parte din tranziția către un sistem alimentar mai prietenos cu mediul și bazat pe plante. Insectele emit mai puține gaze cu efect de seră, necesită mult mai puțină apă și teren arabil și transformă alimentele în proteine mult mai eficient decât sursele tradiționale de carne.

De exemplu, în magazinele Lidl din Marea Britanie au apărut deja în rafturi un nou produs, și anume burgerii cu soia și insecte, același produs ajungând recent și pe rafturile magazinelor din Spania.

Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte

Noutatea constă în faptul că greierele domestic poate fi folosit și sub formă de pulbere degresată, pe lângă actualele preparate uscate și congelate. Se preconizează că făina de greieri ar putea fi folosită, printre altele, pentru a face pâine, paste, biscuiți, bere și chiar în ciocolată.

Lumina verde a venit după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a verificat noua pudră. La începutul lunii ianuarie, Comisia a aprobat, de asemenea, utilizarea viermilor mici de făină. Viermii mici de făină pot fi folosiți sub formă de pastă tartinabilă, congelați, uscați și sub formă de pulbere. Larvele de viermi de făină sub formă de pudră vor servi, de asemenea, ca supliment alimentar.

Ideea este că producătorii și comercianții vor fi obligați să afișeze aceste alimente în zone special dedicate acestora, plus obligativitatea de a prezenta pe etichtele produselor conținutul de insecte.

Fii atent la ce trebuie să scrie pe etichetă
Comisia Europeană insistă asupra faptului că ingredientele trebuie să fie întotdeauna declarate în mod corespunzător pe etichetele ambalajelor. Producătorii trebuie să indice întotdeauna despre ce tip de insecte este vorba.

La urma urmei, unele persoane pot fi alergice la alimentele pe bază de insecte, deși acest lucru trebuie să fie investigat mai departe. Acest lucru ar viza în principal consumatorii care sunt alergici și la crustacee, moluște sau acarieni din praful de casă.

Așadar, atunci când mergi în supermarket și vrei să vezi dacă un aliment are conținut de insecte, va trebui să regăsești pe etichetă fie termenul Alphitobius diaperinus, adică viermele de făină mai mic, termenul Tenebrio Molitor, adică gândaci de bălegar, sau Locusta migratoria pentru conținutul de lăcuste migratoare din aliment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Statistică INS: Țara noastră s-a clasat pe primul loc la producția de floarea soarelui în 2022

Potrivit datelor provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea soarelui, cu o recoltă totală de 2,079 milioane de tone de pe un 1,082 milioane hectare.

Cu toate acestea, producţia de seminţe de floarea soarelui a fost mai mică anul trecut cu aproape 27% faţă de 2021, respectiv cu 765.000 de tone, suprafaţa cultivată înregistrând o diminuare cu 42.000 de hectare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Producţia de soia pentru boabe recoltată anul trecut a fost mai mică cu 106.000 tone faţă de 2021, totalizând 242.000 tone, iar cea de rapiţă a fost în scădere cu 152.000 de tone până la 1,223 milioane tone. Suprafaţa cultivată cu soia s-a diminuat cu 6.000 de hectare anul trecut, până la 134.000 de hectare, în timp ce suprafaţa cu rapiţă a crescut cu 21.000 de hectare (467.000 hectare în 2022).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, România s-a situat, în anul 2022, pe locul şase după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.

Potrivit datelor INS, producţia de cartofi obţinută anul trecut a fost de 1,187 milioane tone de pe 75.000 de hectare, recolta fiind în scădere cu 15%, respectiv cu 211.000 tone faţă de 2021, iar suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 9.000 de hectare, respectiv 75.000 de hectare în 2022, transmite AGERPRES


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară

Furtuna Mathis lovește Europa, anunță meteorologii. Statele europene vor tranzita o scurtă perioadă de instabilitate atmosferică începând de vineri, 31 martie. Temperaturile vor scădea considerabil în unele regiuni, iar în altele vor atinge valori peste media normală a începutului lui aprilie.

Furtuna Mathis loveşte Europa

Furtuna Mathis se află încă în proces de formare în Oceanul Atlantic, la momentul redactării acestui articol, potrivit anunțului făcut de specialiștii în meteorologie. Aceștia anunță că, vineri, 31 martie, fenomenul meteorologic va lovi din plin continentul european. Toate statele vor fi afectate – mai mult sau mai puțin – de eveniment.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele teritorii în care furtuna Mathis se va manifesta în forță sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția și nordul Italiei. În regiunile enumerate, vântul va sufla cu putere, rafalele atingând viteze de peste 100 de kilometri pe oră.

Între timp, în Europa, vremea este foarte instabilă. În Peninsula Iberică și sudul Franței, temperaturile ating valori neobișnuită, autoritățile declanșând numeroase alerte de incendii. În Franța au fost raportate nouă stații cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și alte 28 de stații cu 29 de grade Celsius.

Șase stații din Portugalia au înregistrat valori termice de peste 30 de grade Celsius, în timp ce, în Spania, meteorologii au raportat 20 de stații cu recorduri de peste 30 de grade Celsius. Și în România, vremea se va încălzi, pe fondul evenimentelor meteorologice care au loc în Europa.

Ce schimbări vor avea loc în România

„Am putea spune că valul de aer rece deja s-a deplasat către partea de vest a Europei. La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. Încălzirea o vom resimți chiar pe parcursul zilei de astăzi (joi, 30 martie – n.r.).

Temperaturile maxime vor depăși 10 grade în mare parte din țară, ușor mai scăzute de atât doar în depresiuni. Se vor apropia de 14-15 grade în partea de vest și de sud a teritoriului. În zilele următoare va continua să se încălzească, astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade, până spre 18-19 grade, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului.

Cel mai cald va fi, probabil, sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară. Trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp”, a explicat meteorologul Alina Șerban, într-o intervenție televizată la Antena 3.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O familie de români a murit în timp ce încerca să intre ilegal în SUA. Printre victime se află un copil sub 3 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

O familie de români a murit în timp ce încerca să intre ilegal în SUA. Printre victime se află un copil sub 3 ani

Șase persoane, din două familii, între care și un copil, au fost găsite decedate într-o zonă mlăștinoasă din Quebec, Canada, loc prin care încercau să intre ilegal în Statele Unite.

‘Se crede că cele şase persoane sunt din două familii, una de origine română şi cealaltă, se crede, de cetăţeni ai Indiei’, a declarat Lee-Ann O’Brien, adjuncta şefului poliţiei din Akwesasne Mohawk, într-o conferinţă de presă.

Elit - Gustul Desăvârșit

‘Poliţia crede că un copil mic al familiei române nu a fost localizat şi vom continua căutările. Se crede că toţi încercau să intre ilegal în SUA din Canada’, a adăugat O’Brien.

Cei şase decedaţi sunt cinci adulţi şi un copil sub 3 ani. Ambii copii ‘erau asociaţi cu familia română’ şi aveau paşapoarte canadiene, a precizat O’Brien.

Cadavrele, lângă o barcă răsturnată

Trupurile au fost găsite joi, în apropierea unei ambarcaţiuni răsturnate care aparţinea unui bărbat din comunitatea autohtonă Akwesasne, dat la rândul lui dispărut.

Poliţia aşteaptă rezultatele autopsiilor şi testelor toxicologice pentru a stabili cauza deceselor.

Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au convenit săptămâna trecută să-i oprească pe solicitanţii de azil care vin în Canada prin treceri de frontieră neoficiale, o decizie despre care criticii spun că i-ar putea face pe refugiaţi şi migranţi să îşi asume mai multe riscuri la traversarea graniţei.

Poliţia din Akwesasne a spus însă că acordul care a închis o trecere neoficială de frontieră numită Roxham Road, în Quebec, nu ar trebui să fi fost un factor în tragedia celor două familii, dat fiind că acestea încercau să meargă spre SUA, nu să intre în Canada.

‘La momentul actual, pot să vă spun că nu are nicio legătură cu acea închidere, pentru că se crede că acei oameni încercau să intre în Statele Unite. Este complet opus’, a afirmat O’Brien.

Teritoriul acestei comunităţi autohtone se află aproape de malurile fluviului Sfântul Laurenţiu, în provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare