Rămâi conectat

Actualitate

Cum încearcă medicii de familie să-i convingă pe români să se vaccineze anti-COVID-19. E foarte important cum va fi gândită campania de vaccinare la nivel național

Ziarul Unirea

Publicat

în

După discuțiile pe care le-au avut până acum cu pacienții medicii de familie au concluzionat că 20-30% din populație este pregătită să se vaccineze împotriva COVID. Sunt foarte mulți însă care vin la cabinete sa pună întrebări, pentru a ști dacă informațiile pe care le au sunt îngrijorări reale sau conspirații. Medicii de familie spun că fac eforturi să-și convingă pacienții, dar succesul campaniei va depinde de modul în care va fi abordată comunicarea pe această temă la nivel național.

Pacient: Vizavi de noul vaccin pentru coronavirus, îngrijorarea mea ar fi că nu s-a făcut cam pe repede înainte? adică nu știu ce să zic?!

Medicii de familie spun că în ultima perioadă sunt bombardați cu întrebări din partea pacienților care vor să știe cât de sigur este vaccinul care protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2 .

Medic de familie: Vreau să plec de la ideea că nimeni nu e rău intenționat, că dacă e rău intenționat, e rău intenționat pentru tot mapamondul, nu doar pentru noi. Asta cu teoria conspirației, că în România e altfel, nu, asta nu e valabilă.

Medicii spun că fac tot posibilul sa le dea pacienților informațiile necesare, dar că e foarte important cum va fi gândită campania de vaccinare la nivel național.

Mihaela Nastasa, medic de familie: „Există o categorie de pacienți care sună și mă întreabă dacă n-am primit vaccin sau când vine vaccinul, așa cum există și categoria cealaltă care: nu mă vaccinez, mai bine mor decât să mă vaccinez.”

– Deocamdată nu ne gândim la așa ceva nici eu, nici ai mei, pentru că nu știm nimic despre el.

– Dar dacă ați discuta cu medicul de familie și v-ar spune că e sigur, ați avea încredere?

– Nu!

– Nu. Nu sunt hotărâtă nici într-un fel.

– Ce vă face să nu fiți foarte sigură?

– Toate comentariile astea care se aud, că nu știu din ce proteină se fabrică, nu știu ce să spun exact.

Specialiștii îi încurajează pe oameni să-și ia informațiile din surse sigure. Ezitarea și amânarea nu fac decât să prelungească pandemia. Costurile vor fi atât asupra sănătății, cât și economiei.

Doina Azoicăi, epidemiolog: „Probabil că vom reveni în câțiva ani la viața normală daca nu vom adopta această strategie coerentă de vaccinare. Nu sunt pe principiul să aștept să văd ce se întâmplă. Este de neînțeles acest raționament atâta timp cât sunt aceste precizări vizavi de siguranța vaccinului.”

Autoritățile locale au început deja să pregătească centrele în care va avea loc vaccinarea. Primele doze de vaccin anti-COVID ar trebui să ajungă în țara noastră la începutul lunii ianuarie. Mai întâi va fi imunizat personalul medical.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare