Cultură Educație
Cu ce ne-am ales în 20 de ani
Dragi români, mă simt deosebit de deranjat de slaba recoltă a capitalismului instaurat prin lovitura de pomină din ’89. La capătul a 20 de ani de forme şi reforme practicate de toate guvernele care s-au succedat la cârma naţiunii, ne găsim într-o situaţie ce nu ne învredniceşte a zâmbi, mai degrabă a lăcrima când vedem circul politico-administrativ din care criza economică ne-a năpădit pe toţi, mai puţin pe cultivatorii ei, imaginea ţării eclipsind-o în faţa lumii străine, iar avuţia lumii prădată la cote şi dimensiuni greu de imaginat. Falsa politică etalată în aceşti 20 de ani, nedând nimeni socoteală de fraudele economice de proporţii incomensurabile săvârşite, manipularea opiniei publice şi a educaţiei în ansamblu, haosul din sistemul politico-administrativ sunt o veritabilă rigolă prin care se strecoară şi curge accentuată criza economico-financiară în care zilnic feluriţi impostori ne oferă soluţii (de-a dreptul hilare). E greu a fi construit digul de stăvilire a tot ce nu ne este de folos (criza) spre a nu se mai revărsa peste scumpa noastră ţară şi popor. Mea culpa şi întoarcerea cu faţa spre trecut e singura noastră şansă. Să fie preluat, valorificat şi adaptat la cerinţele actuale ca primi paşi; * readucerea în proprietatea statului a tuturor bunurilor de valoare înstrăinate, iar cei vinovaţi de păgubirea ţării să fie absolut toţi traşi la răspundere iar în calitate de deţinuţi să fie duşi la muncă spre a contribui economiei de şi prin ei batjocorită şi falimentată; * să fie scoşi din viaţa politică cei care din dorinţa de a ne demonstra cine sunt ei au emis teorii bolnave prin a căror aplicare s-a ajuns în situaţia grea de azi pe care cu toţii o simţim şi o vedem. Când produsele industriale româneşti au fost agreate pe toate continentele iar producţia agricolă a atins cel mai înalt nivel din istorie nu mai prejos fiind zestrea tehnică a agriculturii (azi o tragică amintire). Cine dă azi socoteală de distrugerea acesteia? Unde eşti Blaga şi Eminescu? „La noi sunt codri verzi şi brazi / Şi câmpuri pline de ciulini / Săraci-s mulţi în ţară azi / Şi mulţi sunt cei care cerşesc de la străini”.
O altă teorie distructivă, rod al impostorilor, a fost şi încă persistă e că statul s-a dovedit cel mai prost gestionar… Doamne ce bine se încadrează aprecierea în proverbul: cucu-şi cântă numele. Un fals de proporţii. Întreb (emanaţii); oare în perioada respectivă s-au falimentat fabrici, atunci s-au închis porţile acestora pentru sute de mii (milioane) devenind şomeri (profesie de tip capitalist).
Ca om care am trăit la propriu perioada multhulită şi blamată, când văd unde am ajuns, în ce situaţie deloc favorabilă, nu pot să nu fiu încercat de nostalgie chiar dacă risc a nu fi pe placul unora. Cine şi ce fel de persoane sunt cei ce nu agreează un astfel de sentiment nu are rost să mai murdăresc hârtia cu numele lor. „Că-mi impută nostalgia / Nu regret, nu-mi pare rău / Ea emană din prostia / Celor făr-un Dumnezeu”.
Aş fi bucuros ca realitatea ce ne caracterizează viaţa ce azi o trăim să infirme cele relatate mai sus.
Petru MACARIE, Aiud
Cultură Educație
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute
Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.
În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.
Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.
La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.
Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.
Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.
Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.
Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie
-
Actualitateacum 20 de ore
Alimentul îndrăgit de mulți, care crește riscul de anxietate și de depresie, potrivit unui nou studiu
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează
-
Curier Județeanacum 24 de ore
ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 19 – 25 iunie 2023. Completare pentru 12 – 18 iunie
-
Actualitateacum 23 de ore
Românii își fac planuri, deja, pentru vacanța de Crăciun și Revelion. Care sunt destinațiile cele mai căutate