Rămâi conectat

Cultură Educație

Cu ce ne-am ales în 20 de ani

Publicat

în

Dragi români, mă simt deosebit de deranjat de slaba recoltă a capitalismului instaurat prin lovitura de pomină din ’89. La capătul a 20 de ani de forme şi reforme practicate de toate guvernele care s-au succedat la cârma naţiunii, ne găsim într-o situaţie ce nu ne învredniceşte a zâmbi, mai degrabă a lăcrima când vedem circul politico-administrativ din care criza economică ne-a năpădit pe toţi, mai puţin pe cultivatorii ei, imaginea ţării eclipsind-o în faţa lumii străine, iar avuţia lumii prădată la cote şi dimensiuni greu de imaginat. Falsa politică etalată în aceşti 20 de ani, nedând nimeni socoteală de fraudele economice de proporţii incomensurabile săvârşite, manipularea opiniei publice şi a educaţiei în ansamblu, haosul din sistemul politico-administrativ sunt o veritabilă rigolă prin care se strecoară şi curge accentuată criza economico-financiară în care zilnic feluriţi impostori ne oferă soluţii (de-a dreptul hilare). E greu a fi construit digul de stăvilire a tot ce nu ne este de folos (criza) spre a nu se mai revărsa peste scumpa noastră ţară şi popor. Mea culpa şi întoarcerea cu faţa spre trecut e singura noastră şansă. Să fie preluat, valorificat şi adaptat la cerinţele actuale ca primi paşi; * readucerea în proprietatea statului a tuturor bunurilor de valoare înstrăinate, iar cei vinovaţi de păgubirea ţării să fie absolut toţi traşi la răspundere iar în calitate de deţinuţi să fie duşi la muncă spre a contribui economiei de şi prin ei batjocorită şi falimentată; * să fie scoşi din viaţa politică cei care din dorinţa de a ne demonstra cine sunt ei au emis teorii bolnave prin a căror aplicare s-a ajuns în situaţia grea de azi pe care cu toţii o simţim şi o vedem. Când produsele industriale româneşti au fost agreate pe toate continentele iar producţia agricolă a atins cel mai înalt nivel din istorie nu mai prejos fiind zestrea tehnică a agriculturii (azi o tragică amintire). Cine dă azi socoteală de distrugerea acesteia? Unde eşti Blaga şi Eminescu? „La noi sunt codri verzi şi brazi / Şi câmpuri pline de ciulini / Săraci-s mulţi în ţară azi / Şi mulţi sunt cei care cerşesc de la străini”.
O altă teorie distructivă, rod al impostorilor, a fost şi încă persistă e că statul s-a dovedit cel mai prost gestionar… Doamne ce bine se încadrează aprecierea în proverbul: cucu-şi cântă numele. Un fals de proporţii. Întreb (emanaţii); oare în perioada respectivă s-au falimentat fabrici, atunci s-au închis porţile acestora pentru sute de mii (milioane) devenind şomeri (profesie de tip capitalist).
Ca om care am trăit la propriu perioada multhulită şi blamată, când văd unde am ajuns, în ce situaţie deloc favorabilă, nu pot să nu fiu încercat de nostalgie chiar dacă risc a nu fi pe placul unora. Cine şi ce fel de persoane sunt cei ce nu agreează un astfel de sentiment nu are rost să mai murdăresc hârtia cu numele lor. „Că-mi impută nostalgia / Nu regret, nu-mi pare rău / Ea emană din prostia / Celor făr-un Dumnezeu”.
Aş fi bucuros ca realitatea ce ne caracterizează viaţa ce azi o trăim să infirme cele relatate mai sus.
Petru MACARIE, Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare