Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Cozile de cireşe – cele mai eficiente diuretice naturale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul se datorează acestor tije mici şi verzi, extrem de eficiente în terapie, şi pe care, în mod surprinzător, puţine tradiţii populare de vindecare din lume le recunosc. Iar din acest punct de vedere, medicina populară românească este, din nou, foarte bine “documentată”, devansând cu multe veacuri cercetările ştiinţifice sofisticate ale zilelor noastre.

cirese

Carte de vizită

Citește și: Tratamente cu sfeclă roșie • Preparate din sfeclă rosie • Rețete cu sfeclă roșie

Deşi se vorbeşte doar despre “cozile de cireşe”, în realitate, se folosesc pedunculii de la două specii: cireşul (Cerasus avium) şi vişinul (Cerasus vulgaris), ambele conţinând aceleaşi principii active. Secretul acestor pedunculi este că prin ei se tranzitează toată seva care hrăneşte fructele în procesul lor de creştere şi de coacere, fiind un veritabil cordon ombilical pentru delicioasele cireşe şi vişine, care serveşte, între altele, şi drept pavăză de sănătate pentru fructe. De pildă, în aceste codiţe găsim săruri de potasiu care ajută la regularizarea ritmului cardiac, dar au şi efect de stimulare a rinichilor. Apoi, flavonoidele pe care această parte a plantei le conţine stimulează suplimentar activitatea rinichilor şi, în plus, reduc inflamaţia, combat alergiile şi previn bolile cardiace. În fine, pigmenţii din cozile de cireşe şi de vişine sunt un foarte puternic antioxidant şi întineritor, ajutând la prevenirea şi tratarea bolilor articulare, stimulând imunitatea.

Citește și: Quinoa – proprietăți • Cum se prepară și se consumă ? • Quinoa rețete • Quinoa beneficii

Recoltare şi conservare

Imediat după recoltarea fructelor, cozile de cireşe şi vişine se spală bine, apoi se lasă să se scurgă şi se întind în strat foarte subţire, fără să se suprapună codiţele, la soare, ferite de orice precipitaţii sau umezeală. După încheierea procesului de uscare (când cozile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec), se depozitează în saci de hârtie, în locuri curate şi ferite de umezeală.

Preparate din cozi de cireşe

Pulberea de cozi de cireşe. Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a pedunculilor, din ea administrându-se de 2-3 ori pe zi câte o linguriţă. Acest remediu are excelente calităţi depurative, hipoglicemiante, precum şi efecte hipotensoare (reduce uşor tensiunea arterială).

Infuzia combinată de cozi de cireşe. Se pun două linguriţe de pulbere de cozi într-un pahar de apă şi se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 1 minut, în încă un pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.

Citește și: Pepenele galben proprietăți • Pepenele galben în cura de slăbire • Pepenele galben vitamine • Tratamente cu pepene galben

Vinul de cozi de cireşe. Se macină 50 de grame de pedunculi uscaţi de cireşe, cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea, după care se pun într-un litru de vin alb de bună calitate. După trecerea a şapte-zece zile, timp în care amestecul e lăsat la temperatura camerei, vinul se filtrează prin tifon şi se trage într-o sticlă de culoare închisă, care se păstrează într-un loc răcoros. Se beau câte 2-3 păhărele pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de a mânca. Este un preparat eficient contra celulitei.

Extractul uscat de cozi de cireşe. Se obţine dintr-un extract alcoolic de cozi de cireşe, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, cu gust astringent-sărat, extrem de concentrată în principii active: extractul uscat de cozi de cireşe. Conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere obţinută prin măcinare. Mai mult, principiile active din extract sunt asimilate integral de organism (şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi).

Citeşte şi: Dovlecelul prorietăţi • Remedii cu dovlecei • Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor: scleroza multiplă, supragreutatea, miopie, cataractă, boli oculare, cancerul • Tratamente interne: astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, ischemia cardiacă, constipaţia, hipertrofia prostate

Tratamente interne

Retenţie de apă în ţesuturi. Se administrează după-amiază, la ora 16, şi seara, înainte de culcare, câte două capsule cu extract de cozi de cireşe. Efectele vor fi evidente încă din primele zile de administrare: la trezire, mâinile, picioarele şi pleoapele nu vor mai fi atât de umflate, vă veţi simţi corpul mai uşor şi faţa mai puţin congestionată. De asemenea, picioarele nu se vor mai umfla foarte mult la căldură. Este un tratament recomandat şi femeilor care au luat sau încă iau anticoncepţionale ori alte medicamente hormonale care conduc la retenţia de lichide.

Microlitiaza renală. Infuzia combinată de cozi de cireşe, din care se bea zilnic un litru, este de un real folos pentru persoanele care suferă de microlitiază renală (nisip la rinichi). Sărurile de potasiu, saponozidele şi flavonoidele din acest remediu vegetal vor determina o diureză foarte puternică, care va antrena şi elimina sedimentele de mici dimensiuni din rinichi. Pentru persoanele care au avut pietre la rinichi de mari dimensiuni, extrase prin operaţie, cura cu infuzie combinată de cireşe este extrem de preţioasă pentru a preveni recidivele. În cazul în care calculii au început să migreze pe uretră, se administrează extractul de cozi de cireşe (1-2 grame pe zi). Pe lângă acţiunea diuretică, are şi un efect anti­spastic, extrem de util pentru a preveni blocarea ureterului.

Citeşte şi: Stirul plantă medicinală • Stirul – proprietăţi • Ştirul – culegere, conservare, efecte • Uleiul de seminţe de ştir • Ştir împotriva cancerului

Cistitele şi infecţiile renale recidivante. Se ţine o cură de 14 zile, timp în care se administrează 1,2 grame de extract de cozi de cireşe şi se beau doi litri de apă pe zi. Extractul stimulează puternic activitatea rinichilor, mărind fluxul de urină eliminată, are efect uşor antibiotic şi antiviral. Apoi, fiind bogate în săruri de potasiu, cozile de cireşe favorizează alcalinizarea urinei, lucru care va potenţa acţiunea antibioticelor de sinteză, dar şi a altor remedii vegetale consacrate în tratarea infecţiilor reno-urinare, cum ar fi merişorul sau strugurii-ursului.

Valori ridicate ale ureei şi creatininei. Aceşti produşi secundari ai metabolismului sunt eliminaţi accelerat atunci când se face o cură cu cozi de cireşe. Se administrează infuzia combinată, din care se bea câte un litru zilnic. În cazul în care aportul suplimentar de lichide este contraindicat sau atunci când eliminarea acestor susbstanţe trebuie făcută într-un ritm mai rapid, se vor administra 1,5 – 2 grame de extract de cozi de cireşe, zilnic, până la atingerea unor valori normale ale analizelor de sânge.

Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir

Ischemia cardiacă, prevenirea infarctului. Se ţin cure de 30 de zile, timp în care se administrează câte 1-1,2 grame de extract de cozi de cireşe, zilnic. În sezon, în paralel cu această cură, se va consuma şi câte o jumătate de kilogram de cireşe pe zi, acestea potenţând efectul cardiotonic şi antioxidant al pedunculilor.

Hipertensiune arterială. Mai ales în timpul sezonului cald, se recomandă cura cu infuzie combinată de cozi de cireşe, din care se administrează câte jumătate de litru pe zi. Acest preparat, cu efectele sale diuretice puternice, este un excelent adjuvant în hipertensiunea arterială. Cu acordul medicului curant, se pot înlocui diureticele de sinteză (care au numeroase efecte adverse) folosite în hipertensiunea arterială cu extractul uscat de cozi de cireşe, din care se iau 0,8-1,5 grame pe zi.

Artrita reumatoidă. Se recomandă pulberea de cozi de cireşe, din care se iau 4-6 grame pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de alte 15-20 de zile de pauză. Pe timpul sezonului, se vor consuma zilnic cireşe proaspete, care vor potenţa puternic acţiunea antiinflamatoare articulară a cozilor administrate sub formă de pulbere.

Citeşte şi: Teiul proprietăţi • Teiul plantă medicinală • Ceaiul de tei • Tinctura de tei • Infuzia de tei • Mod de preparare

Adjuvant în alergie. Având un efect depurativ şi antiinflamator foarte puternic, cozile de cireşe sunt extrem de utile pentru ţinerea sub control a diferitelor forme de alergie. Indiferent dacă este vorba de urticarie, de catar respirator sau de deranjamente digestive produse de un alergen, cura de lungă durată cu cozi de cireşe va duce la ameliorarea sau chiar dispariţia simptomelor. Se ţin cure de câte 30 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de cozi de cireşe pe zi, urmate de o pauză de alte 7-15 zile, după care se poate relua administrarea. Acest tratament este de folos şi în cazul persoanelor cu astm alergic, deoarece are şi efecte antispastice, prevenind şi diminuând intensitatea crizelor. Extractul de cozi de cireşe şi celulita Celulita este o acumulare de ţesut adipos, care cu timpul se inflamează, căpătând acel aspect inestetic de “coajă de portocală”, cu denivelări extrem de inestetice. Inflamaţia se datorează retenţiei de lichide, circulaţiei limfatice încetinite, precum şi circulaţiei sanguine deficitare. Simpla intervenţie locală, cu diferite creme, s-a dovedit total insuficientă, eradicarea celulitei necesitând o acţiune la nivelul întregului corp. Or, exact asta face extractul de cozi de cireşe, care acţionează pe trei căi simultan: l Stimulează rinichii să elimine excesul de apă din organism, ajutând la reducerea ţesutului adipos. l Reduce inflamaţia, două categorii de principii active din componenţa sa (flavonoidele şi antocianii) având efecte antiinflamatoare puternice. l Intervine în metabolismul grăsimilor, blocând într-o anumită măsură formarea de ţesut adipos în exces. Cura cu cozi de cireşe durează 1 lună, timp în care se administrează 1-1,5 grame de extract pe zi, în reprize, pe stomacul gol. Pe tot timpul acestei cure se vor bea minimum 2 litri de apă de izvor (ne-carbogazeificată) pe zi, pentru a preveni deshidratarea. Între două cure cu extract de cozi de cireşe se face o pauză de 10 zile. Pentru a obţine rezultate vizibile într-un timp scurt, cura va fi însoţită de gimnastică pentru picioare şi abdomen, precum şi de masaj energic al zonelor afectate, făcut cu sau fără cremă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea