Societate
Copiii se droghează de la vârsta de 12 ani şi fumează de la 8 ani
La Şcoala Postliceală de Afaceri Alba Iulia a avut loc simpozionul judeţean intitulat „Drogurile – terapie sau vis?”, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba. Întreaga activitate a fost pregătită minuţios de prof. Sonia Tătar şi prof. farm. Elena Luca, împreună cu prof. Petronela Răsunoiu, consilierul educativ, iar dacă avem în vedere că tema aleasă este de actualitate în societatea românească, atunci se poate uşor explica de ce a fost necesară suplimentarea numărului de locuri, sala fiind arhiplină.
La deschiderea oficială au participat, pe lângă cadre didactice şi elevi ai Şcolii Postliceale de Afaceri Alba Iulia, în frunte cu prof. Vasile Ursu, au ţinut să fie prezenţi Virgil Tătar, directorul Cancelariei Prefectului, Claudiu Duşa, directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, profesori, consilieri educativi şi elevi de la colegiile albaiuliene „Apulum”, „D.P. Marţian”, „Alexandru Domşa” şi „Dorin Pavel”, Seminarul Teologic Ortodox şi Liceul Sportiv, precum şi de la Liceul Teoretic Teiuş (reprezentat chiar de directorul adjunct Adriana Ciortea), Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Grupul Şcolar „Corneliu Medrea” Zlatna şi Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir. Elevele Şcolii Postliceale de Afaceri Alba Iulia au susţinut lucrări interesante despre tematica aleasă: Simona Stoia – „Istoria alcaloizilor”, Mariana Nacu – „Drogurile, între legal şi ilegal”, Liana Lazăr – „Nicotina – drogul permis”, Simona Man – „Plantele etnobotanice”, Iulia Vaida – „Drogurile din cannabis”, Cristina Mara – „Cocaina”, Alina Roşu – „Amfetaminele şi efectele lor”, respectiv Paula Stanciu – „Morfina – terapie sau drog?”. Meritul lor este cu atât mai mare, cu cât unele dintre elevele care au elaborat prezentări Power-Point sunt salariate, fiind chiar mămici.
În lucrările lor, tinerele au vorbit despre istoria drogurilor de risc şi de mare risc, nocivitatea lor asupra organismului uman (boli ale sistemului nervos, afecţiuni cardiace, musculare, hepatice, renale, etc), unele dintre acestea, cum sunt cocaina sau heroina creând dependenţă încă de la prima utilizare. Dintre drogurile cunoscute amintim alcoolul, nicotina din tutun, cofeina, LSD, amfetaminele şi metamfetaminele, cannabisul (marijuana, haşişul), cocaina, heroina, morfina şi, mai nou, plantele etnobotanice. La final, Claudiu Duşa a prezentat câteva date despre Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, dar şi câteva statistici, unele informaţii fiind de-a dreptul cutremurătoare. Astfel, vârsta la care începe consumul de droguri a scăzut la 12 ani, iar copiii fumează deja de la 8 ani. Anul trecut, în judeţul Alba au fost 14 persoane, care au apelat la consiliere prin CPECA Alba, din care numai două pentru fumat şi consum de alcool, restul pentru consum de droguri, deţinuţi dar şi liceeni. Consumul începe mai întâi în anturaj şi la petrecerile private, mai întâi din curiozitate sau ca să fie acceptaţi în gaşca de prieteni şi treptat se instalează dependenţa. Elevii Şcolii Postliceale de Afaceri Alba Iulia şi-au exprimat dorinţa de a vizita centrul de tratament de la Şura Mare, Sibiu, pentru a sta de vorbă cu câţiva dintre consumatorii aflaţi la consiliere.
Robert GHERGU

Opinii - Comentarii
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
Postul Crăciunului 2022. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului. Alimente care pot fi consumate • Zile cu dezlegare la pește
Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor, este postul care prăznuiește Nașterea Domnului. Pentru credincioși, perioada aceasta de post este una permisivă, existând multiple zile cu dezlegare la pește.
Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun
Reţinerea de la gânduri necurate
În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce.
Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.
Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae
Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. “Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.
În primele secole, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai usor.
“Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie”, scrie crestinortodox.ro.
Citește și: Mesaje de Anul Nou 2023. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion 2022-2023. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou 2023
Ce e indicat să mănânci
Postul Crăciunului nu este însă pentru toată lumea. Medicii spun că, deşi reprezintă o cură de detoxifiere pentru persoanele sănătoase, este interzis suferinzilor.
“Bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici nu au voie să postească. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava.
E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă. Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri”, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.
Cu ce poți înlocui alimentele de dulce în Postul Crăciunului
Lapte
Poți înlocui laptele cu o mulțime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Există și variante îndulcite și neîndulcite, astfel încât poți adapta orice rețetă care necesită lapte.
Unt
Poți înlocui untul cu margarina, deși nu este o opțiune foarte sănătoasă. În plus, unele margarine nu sunt de post. Înlocuiește untul cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos.
Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Tradiții de Anul Nou 2022
Ouă
Poți înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o rețetă care necesită ouă, înlocuiește-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poți consuma tofu.
Brânza
Brânza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânzeturi vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, folosește totuși o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topește atât de bine precum brânza reală, ea are un gust bun și încheagă ingredientele de pe blat.
Carne
Chiar dacă ții sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerț există multe produse „din carne” vegetale, de la burgeri, cârnați, mici, carne tocată, chiftele, crenvurști, salamuri, parizer și orice altă formă.
Tradiții în postul Crăciunului
Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.
Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei
Ultima zi din Postul Crăciunului 2021 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului
În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.
Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.
Opinii - Comentarii
Dosar de pensie: Contribuții mai mari pentru unii angajați part-time. Ce avantaje vor avea
Dosar de pensie: Contribuții mai mari pentru unii angajați part-time. Ce avantaje vor avea
Pentru unii dintre angajații români care lucrează în regim part-time se vor plăti contribuții mai mari la pensie și sănătate, începând cu salariul din luna august.
Ciește și: Pensii 2023: Când se vor tipări taloanele cu majorările incluse din ianuarie 2023
Asta înseamnă că angajatorii care recurg la astfel de lucrători vor transfera către bugetul de stat mai mulți bani, respectiv diferența dintre contribuțiile aferente timpului efectiv lucrat de acești salariați și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 lei pentru un contract de muncă de opt ore. Dar numai în cazul în care salariul acordat angajatului part-time este mai mic de 2.550 lei brut pe lună.
Trebuie subliniat un aspect esențial, și anume că o contribuție mai mare la pensie nu înseamnă că acești salariați vor acumula o vechime mai mare în muncă. Cu toate acestea….
Iată care sunt avantajele
În primul rând, stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuțiile de pensie, perioadă de timp care este egală cu zilele, lunile și anii în care s-au plătit aceste sume, indiferent de numărul de ore trecute în contractul de muncă, 1, 2, 4 sau 8 ore pe zi. Astfel, în privința vechimii în muncă un contract de muncă de 4 ore este egal cu unul de opt ore, potrivit prevederilor Legii 263/2010.
Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie
În al doilea rând, majorarea contribuției la pensie pentru anumiți salariați – deoarece vor exista o serie de excepții de la această nouă regulă – va avea un impact pozitiv asupra drepturilor de pensie. De exemplu, față de valoarea actuală a acestei contribuții, în „contul” angajatului plătit cu mai puțin de 2.550 lei brut se vor trimite, din august, 638 lei, ceea ce va însemna un plus la calculul punctajului lunar aferent pensiei acordate din sistemul public de pensii.
Merită menționat, în aceste context, că, prin OG 16/2022 a fost stabilită și modificarea bazei anuale de calcul al CAS în cazul celor care realizează venituri din activităţi independente și/ sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/ sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Citește și: Noua Lege a pensiilor 2023: Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii
Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu va putea fi mai mic decât:
– nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023
– nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Sursa: dcbusiness.ro
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Alba Iulia, capitala gunoaielor: Cetățenii, nevoiți să parcheze mașinile printre deșeurile neridicate, care devin adevărați munți de nepăsare
Alba Iulia, capitala gunoaielor: Cetățenii, nevoiți să parcheze mașinile printre deșeurile neridicate, care devin adevărați munți de nepăsare
Din cauza serviciilor slabe de ridicare a deșeurilor din municipiul Alba Iulia, mulți cetățeni sunt nevoiți să își parcheze mașinile printre munții de gunoaie încă necolectate.
Acest lucru reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, care a fost nevoit să își „înghesuie” automobilul printre deșeurile menajere neridicate încă de gunoieri.
Peisajul din aceste imagini se regăsește în cartierul „Cetate” din orașul nostru, în zona blocurilor „M”, iar experiența a devenit una comună pentru albaiulieni.
Așa cum rezultă și din imaginile trimise de cititorul ziarulunirea.ro, muntele de deșeuri neridicate nu a fost încă înlăturat de responsabilii de salubrizare, acesta devenind în schimb mai mare, în cursul unei singure după-amiezi.
-
Opinii - Comentariiacum 59 de minute
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO VIDEO| TRAGEDIE în Alba: O persoană a MURIT într-un incendiu. Pompierii au scos-o carbonizată dintr-o locuință
-
Ştirea Taacum 9 ore
FOTO ȘTIREA TA| Mai mulți albaiulieni au rămas fără conturile de Facebook: Cum acționează hackerii
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO| Tânăr vitezoman amendat cu 2.900 de lei după ce a gonit cu 157 km/h într-o zonă cu limită de 50. A rămas și fără permis pentru 120 de zile
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Ziua Națională a României 2022, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor de 1 Decembrie, organizate de CJ Alba. Meșteri populari, gastronomie tradițională și spectacole folclorice
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Șef din Poliția Locală Alba Iulia, dat AFARĂ din serviciu, după ce a fost condamnat penal pentru că ar fi condus sub influența alcoolului
-
Actualitateacum 4 ore
FOTO ȘTIREA TA| „Mă simt ca la Techirghiol, parcă nu mă mai doare umărul”: Reacția unui bărbat din Sebeș, la vederea lacului secat din Parcul Tineretului