Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Copiii, mai prezenți la actele de VIOLENȚĂ domestică, din cauza pandemiei. Numărul victimelor a crescut, comparativ cu anii trecuți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

 Mult mai multe femei ar fi avut nevoie de ajutor, dar nu au ajuns la autorități pentru a putea fi cuprinse în acest set de date. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine, iar în ultimele luni au avut și mai puțină libertate de mișcare.

Una din trei femei la nivel mondial este victima actelor de violență domestică, spun statisticile Organizației Națiunilor Unite de dinainte de pandemia de Covid 19. Numărul victimelor a explodat în lunile în care distanțarea socială a împins aceste femei să rupă legăturile cu realitatea din afara relației abuzive.

“Am avut un caz în care victima a dorit să meargă la poliție să depună o plângere. Soțul a amenințat-o că dacă vă ieși din casă, va încălca ordonanța militară pentru că în declarație nu exista bifa să mergi la poliție să depui plângere. Agresorul i-a spus că îi se va deschide dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și va ajunge în pușcărie.” povestește Giulia Crișan, avocata asociației Anais, care oferă consiliere victimelor violenței domestice.

Elit - Gustul Desăvârșit

O stare de criză extinde problemele deja existente în cuplu, așadar pe fondul măsurilor de protecție care a închis cuplurile între patru pereți, în multe familii incidentele nu au întârziat să apară, spune psihoterapeutul Adela Szentes:
“ Discuțiile simple de genul cine face mâncarea, lucrurile minuscule amplifică de obicei conflictul dintre partenerii care erau disfunctionali înainte de criză. Așa se amplifică neajunsurile relației, care înainte nu s-au văzut, dar acum datorită unor presiuni exterioare, ele vor ieși cu siguranță la suprafață. Faptul că el, de exemplu, a rămas fără serviciu, îl va determina că toată furia pe care de obicei nu o manifesta în cadrul familiei să o verse asupra partenerei.”

Dacă înainte de Covid, femeile care treceau prin asemenea situații aveau mai ușor acces la informații și le era mai ușor să ia decizia de a se rupe, sunt luni întregi de când partenerii pot controla în totalitate relația cu exteriorul.

“Îi poate interzice să stea de vorbă la telefon cu familia, îi verifică calculatorul, vrea să vadă pe ce site-uri intră. Sunt situații în care nu o lasă să plece din casa considerând că pune în pericol sănătatea lui sau a copiilor. Victimelor le-a fost mult mai greu să ceară sfaturi și ajutor. Dacă înainte, victima ieșea din casă pentru că mergea la locul de muncă și acolo fie că i se destăinuia unei colege, fie colega vedea urme de violență, să zicem doar că era mai ușor de convins să ia măsuri. Acum a fost o perioadă lungă de timp în care poate victima efectiv nu a ieșit din casă. Ea chiar dacă avea urme de violență nu o vedea nimeni decât membrii familiei și de cele mai multe ori copii. ” spune Giulia Crișan.

Avocata asociației Anais mai explică faptul că toate femeile pe care le-a asistat în ultimele luni au copii care fie au fost martorii agresiunilor, fie au devenit ei înșiși victimele.

“Dacă anterior multe femei ne povesteau că agresorul se ferea să le lovească în preajma copiilor, în aceste momente când școlile sunt închise și stau mai mult că niciodată cu toții în aceeași casă, copiii au fost mult mai prezenți la actele de violență. Mai ales băieții s-au transformat în apărători ai victimei, întrând într-un conflict direct cu agresorul.”

O singura țară din opt la nivel mondial a luat măsuri pentru a limita impactul pandemiei asupra femeilor și copiilor, spune Organizația Națiunilor Unite. În iulie, ONU estima că încă 6 luni de restricții la nivel global ar însemna 31 de milioane de cazuri de cazuri de violență sexuală și 7 milioane de sarcini nedorite.

Instabilitatea ultimelor luni când s-au ridicat restricții, pentru că apoi să se revină asupra deciziei, a creat și mai multă confuzie în rândul victimelor.

“Toate femeile care vine către noi întreabă cât durează un proces de divorț. Noi nu putem oferi niciun fel de termen orientativ, pentru că deja în țara unele instanțe, unde au apărut cazuri de Covid în rândul angajaților, fie au activitatea suspendată, fie judecă doar pricinile urgente. Acțiunile de divorț nu sunt urgențe, deci nu aș putea să-i spun unei victime că în două luni, în trei luni, un an finalizez un proces. Termenele lungi pe ele le sperie.” spune avocata Giulia Crișan.

“Această perioadă a dat naștere la o violență psihologică subtilă fără precedent. Cele mai multe persoane au lucrat mai mult de acasă, așa că un agresor abil reușească să intre pe calculatorul victimei, să sustragă documente și ajungea până la șantaj că le vă divulga partenerilor firmei. Victima era atât de terorizată că nici nu se mai temea pentru ea, se temea pentru consecințele pe care angajatorul ei le-ar fi avut. O victimă întotdeauna se autoînvinovățește, își spune că ea a fost neglijentă, că a lăsat laptopul la vedere.”

Sunt totuși câteva strategii pe care le pot folosi victimele astfel încât traiul într-un spațiu restrâns cu agresorul să poate fi suportabil. Psihoterapeutul Adela Szentes le-a descris beneficiarelor așa numitele strategii adaptative- strategii de folosit doar în cazul în care o victimă este izolată în același spațiu cu persoana care o agreseaza. Toate aceste strategii psihologice au ca scop evitarea conflictelor și nu sunt toate recomandate când victima poate părăsi domiciliul.

“Este de preferat că ea să nu interacționeze deloc cu agresorul. Trebuie să evite discuțiile despre care știu că duc la o situație incontrolabilă. Ea trebuie să fie conștientă că nu-i va schimba niciodată felul de a fi. Niciodată nu trebuie să răspundă cu insulte sau chiar cu violență verbală”, afirmă psihoterapeutul.

Dacă situațiile au escaladat, victimele au avut și mai puține opțiuni decât înainte de pandemie. Centrele de găzduire nu au avut posibilitatea de triaj epidemiologic, iar în primăvara, pe perioada stării de urgență, nu au primit deloc noi victime.

Acum femeile pot cere găzduire doar în baza unei declarații pe propria răspundere că nu au intrat în contact cu o persoană infectată. În mod real, atât cele care lucrează la aceste centre, dar și beneficiarele se expun.

“Mai e ceva. Cele mai multe se gândesc: mă duc la un centru, mă salvez acum, dar ce se întâmplă în 2, în 6 luni când centrele nu mă mai pot găzdui? Dacă în acest timp, nu reușesc din cauza pandemiei să îmi găsesc un alt serviciu, să duc copilul la o altă școală? Dependențele pe care victimele le au față de agresori le fac să ia greu decizia de a se salva. Statisticile spun că o femeie că să iasă dintr-o relație violentă se întoarce de 7 până la 9 ori ” explică Giulia Crișan, avocata asociației Anais.

Sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS

În primul semestru al anului 2022, producția internă de energie a scăzut cu aproximativ 500.000 de tone echivalent petrol, în comparație cu același interval al anului precedent, devremece consumul de energie electrică s-a diminuat cu 4,4%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Statistica oficială relevă faptul că, la 30 iunie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2%, iar cele de energie electrică cu 5,6%, faţă de acelaşi interval din 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,283 milioane tone tep, în scădere cu 334.100 tep, raportat la primele şase luni ale anului trecut.

De asemenea, de la an la an, producţia internă a însumat 8,788 milioane tep, în scădere cu 499.100 tep, importul a fost de 7,495 milioane tep.

Resursele de energie electrică s-au ridicat la 32,293 milioane kWh (-1,927 milioane kWh).

Potrivit sursei citate, producţia din termocentrale a fost de 10,587 miliarde kWh, în scădere cu 111,8 milioane kWh (-1%), în timp ce producţia din hidrocentrale a înregistrat 7,702 miliarde kWh (-2,798 milioane kWh, -26,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 5,194 miliarde kWh, în scădere cu 123,6 milioane kWh (-2,3%).

Totodată, în primul semestru al anului în curs, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 4,009 miliarde kWh, în creştere cu 597 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 954,3 milioane kWh, în creştere cu 85,5 milioane kWh.

Consumul final de energie electrică, în perioada analizată, a fost de 26,372 miliarde kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%. În acelaşi timp, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3%.

Exportul de energie electrică a fost de 3,078 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh, în timp ce consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,842 miliarde kWh (-197,1 milioane kWh).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, prognozează o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală, pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Urări și felicitări de Sfânta Maria

Conform datelor furnizate AGERPRES de către meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Marina Antonescu, în zona Litoralului, regimul termic va fi unul oscilant, cu episoade în care pot apărea averse şi intensificări temporare ale vântului, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare.

Astfel, în cursul după-amiezei de sâmbătă, 13 august, şi pe parcursul zilei de duminică, 14 august, vremea va fi în general închisă. Va ploua în reprize, iar temperaturile maxime vor oscila, în tot intervalul, între 27 şi 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 20 şi 22 de grade Celsius. De asemenea, apa mării va avea 24 – 26 de grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: nume sărbătorite de Sfânta Maria

„În cursul zilei de vineri, vremea va fi însorită, dar începând de sâmbătă după-amiaza îşi vor face apariţia aversele, la fel şi în cursul zilei de duminică. Luni, în prima parte a zilei, la mare cerul va fi noros, cu şanse crescute de ploaie. În zona Litoralului, vântul se va domoli faţă de zilele trecute când am avut intensificări şi de 65 km/h”, a precizat specialistul ANM.

În ceea ce priveşte prognoza pentru zona montană, estimările arată o vreme mai rece, cu înnorări şi ploi izolate, fenomene care se vor semnala începând de vineri. Totodată, sâmbătă şi duminică se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a regiunii montane.

„Aversele şi descărcările electrice vor fi pe parcursul întregii zile de duminică, dar şi luni. Valorile termice de peste zi se vor încadra, în general, între 15 şi 23 de grade Celsius, iar pe timpul nopţilor nu vor depăşi 12 grade Celsius. Deci, sunt puţine şanse să vedem soarele la munte, în următoarele trei zile. Înnorările vor apărea de vineri după-amiaza şi vom avea ploi, în primă fază izolate”, a spus Antonescu.

În Bucureşti, weekendul prelungit începe cu vreme frumoasă, vineri, şi valori termice maxime de 32 – 33 de grade Celsius. Ulterior, sâmbătă după-amiaza, spre seară, există condiţii de apariţie a averselor, cu temperaturi de cel mult 31 de grade Celsius, la fel şi duminică.

„Pentru luni, de Sfânta Maria, în Capitală, vom avea maxime de 28 – 29 de grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi, în general, plăcută, dar cerul va fi în mare parte înnorat şi vor fi ceva şanse de ploaie, în special către orele serii”, a punctat reprezentanta ANM.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a explicat de ce ar trebui să țină cont românii care intenționează să își facă un credit în această perioadă.

Adrian Vasilescu a fost întrebat dacă mai este un moment oportun, în prezent, ca românii să facă credite. În acest sens, consilierul guvernatorului BNR a vorbit despre nevoile românilor și cât se pot întinde aceștia atunci când vor să facă un credit:

„Oamenii s-au decis să recurgă la bănci în condițiile în care au avut probleme cu susținerea consumului casnic sau anumite nevoi, pentru copii la școală, în condițiile în care au trebuit să le cumpere calculatoare pentru școala de acasă, dar și pentru multe alte situații și s-au împrumutat la bănci, chiar și pentru case. Asta înseamnă că cei care au venit și au luat creditul și-au făcut niște previziuni și au ajuns la concluzia că e mai bine să se împrumute, să-și completeze veniturile din alte surse decât să se teamă de credit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles că această pază bună trebuie să existe, pentru că inclusiv băncile au directivă în societatea românească să nu cumva să împingă spre o suprasaturare a populației. Din cauza asta, băncile sunt foarte atente la credite.

Pe de altă parte, sunt oameni care au nevoie de o casă. Li s-a mărit familia și au nevoie de o casă. În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți. Creditul este o soluție pentru cei cumpătați, nu pentru cei care se avântă și nu îi interesează cum îl plătesc“, a spus Adrian Vasilescu, conform dcnews.ro.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea