Contract de peste 120.000 de euro câștigat de o firmă din Bistra, pentru repararea podurilor de lemn din Cetatea Alba Carolina

559.830,41 de lei (circa 122.000 de euro) este suma pe care Primăria Alba Iulia o va plăti firmei S.C. Transilvania Prest Solutions SRL din localitatea Bistra pentru executarea lucrărilor de remediere a pasarelelor de lemn din Cetatea Alba Carolina – municipiul Alba Iulia. În cadrul licitației lansate de autoritățile locale, Transilvania Prest Solutions, familiarizată de altfel cu contractele de lucrări în Cetatea Alba Carolina, a avut-o concurentă directă pe S.C. Florida Gold SRL, însă a fost desemnată câștigătoare pe baza prețului cel mai mic. Banii vor fi asigurați din ”fondurile bugetului local și alte fonduri constituite conform legii”.

Deși, spre exemplu, latura de Vest a Cetății, unde se regăsesc multe dintre structurile din lemn, a fost inaugurată în 2013, cu nici 5 ani în urmă deci, podurile și podețele s-au transformat în adevărate capcane pentru trecători. De altfel, șubrede sunt majoritatea componentelor de lemn folosite la restaurarea Cetății Alba Carolina, dar și multe dintre cele metalice, precum și cărămida și pavelele utilizate. După cârpeli repetate și intervenții de urgență (la podețele de la intrarea în Cetate dinspre Parcul Unirii, la podul de la poarta a VI-a, la podul de la Poarta a III-a, spre exemplu), Primăria Alba Iulia a considerat că se impun lucrări de anvergură privind remedierea pasarelelor de lemn din Cetate. Asta, în condițiile în care există un contract în vigoare, până în 2018, pentru “lucrări de întreținere și reparații în Cetatea bastionară de tip Vauban”, în valoare de 1.545.835 de lei, contract semnat în 2014 tot cu Transilvania Prest Solutions, ca parte în Asocierea Transilvania Prest Solutions – SC Romdanini SRL.

ELIT

Lucrările de întreținere și reparații în cetate reprezintă: reparații elemente de lemn – vopsit, lacuit, ignifugat, reparații piese din bronz, elemente metalice stâlpi etc, întreținere GS, reparație sisteme de irigație, componente artistice din piatră, zidărie și socluri, pavaje din piatră, locuri de joacă (în afară de cele aflate în garanție).

*Primăria dă vina pe condițiile meteo, traficul intens și vandali

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia dau vina pentru deteriorările accentuate, produse în prea puțini ani de la finalizarea lucrărilor, pe condițiile meteo, pe traficul intens și pe vandali.

”În cadrul proiectelor derulate în Cetatea istorică cu scopul reconstituirii și punerii în valoare a acesteia au fost propuse și edificate mai multe pasarele și poduri pietonale de lemn ce au urmărit reprezentările de epocă. În timp, asupra elementelor structurale de lemn, pe lângă uzura din exploatare, au acționat, firesc, și factorii climaterici din cauza expunerii directe a acestora. Umiditatea și fenomenul de îngheț-dezgheț au provocat crăparea lemnului și exfolierea vopselei și de aceea, vopseaua și-a pierdut funcția sa de protecție. Variațiile de temperatură au influențat contractarea sau dilatarea, provocând tensiuni în lemn. Razele UV au produs degradarea suprafeței lemnului, cât și deteriorarea peliculei protectoare. Toate aceste acțiuni sporite de supunerea unui trafic pietonal intens și, izolat, a unor acte de vandalism, au dus la deteriorarea peliculei protectoare. Toate aceste acțiuni sporite de supunere a unui trafic pietonal intens și, izolat, a unor acte de vandalism, au dus la deteriorarea accentuată a podinelor”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrările de remediere a elementelor constructive de lemn din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina privesc, în principal, suprafețele orizontale deoarece sunt solicitate mai intens și sunt influențate de fenomenele atmosferice (față de cele verticale). Ca urmare, pentru prevenirea producerii unor accidente, precum și pentru înlăturarea și diminuarea fenomenului de degradare este necesară: înlocuirea podinelor din lemn, precum și a unor elemente din structura pasarelelor pietonale (dacă se impune); curățarea suprafețelor noi și tratarea tuturor suprafeţelor noi și existente, lemnul mai puțin afectat trebuie chituit în profunzime. Sun vizate pasarele, inclusiv cea de la poarta a IV-a, incluzând pod mobil, pod mobil de la poarta a V-a, pasarela de poarta a IV-a, podul de la poarta a III-a. Garanția acordată lucrărilor va fi de 5 ani. În această perioadă se vor asigura și intervențiile necesare pentru exploatarea în condiții normale și corecte.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Apocalipsa lui Rika 8 septembrie 2017 at 16:10

120.000 de euro pentru un pod ?

Hava si Dumitrel isi bate jos de Alba Iulia si de bugetul local !

furt pe fata !

Apocalipsa lui Rika 8 septembrie 2017 at 16:13

Primăria dă vina pe condițiile meteo, traficul intens și vandali ?

Noi dam vina pe Hava ca face contracte cu firme lui peste ce nu au abar sa faca o lucrare corecta si la preturi de 3-4 ori mai mari decat ar face o firma serioasa care primaria nu o lasa sa ia contractul , dna doarme si hava fura in continuare !

Apocalipsa lui Rika 8 septembrie 2017 at 17:45

mart city, fara un strand local,unde sa mergem cu copiii

Sunt cartiere întregi în Smart City care nu au toate utilitățile unei lumi civilizate (gaz, curent, apă, canalizare, internet-mai nou-). Toate astea, în timp ce pentru un artist care stă pe scenă 1 oră se plătesc sume exorbitante.

Un oras Smart in care ne mananca goangele!

dolfi 9 septembrie 2017 at 12:36

cam mult domnilor pentru inlocuirea lemnelor putrede cu lemne… verzi date cu un pic de baitz. Controleaza cineva calitatea lucrarilor? sau ca si pana acum, o mana spala pe alta si amandoua baga banii in buzunar?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...