Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Victor Negrescu: Viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European și la inițiativa europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, a avut loc conferința privind viitorul buget european şi planul național de investiții și relansare economică.

Conferinţa a reprezentat o invitaţie la dialog, adresată societăţii civile, actorilor sociali şi celorlalte partide politice, privind modul în care fondurile europene ar trebui utilizate la nivel european şi naţional. În contextul în care viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României, iar cei mai mulți bani disponibili vor fi în primii ani din următorul ciclu financiar, Victor Negrescu a susținut necesitatea creării unei echipe speciale compusă din experți în atragerea fondurilor europene la nivel de Guvern.

„România nu îşi permite să rateze această oportunitate istorică de dezvoltare. Fără un plan clar privind accesarea banilor europeni, fără un plan de relansare coerent, realizat prin consens şi dialog, cu societatea civilă, actorii sociali şi partidele politice, România poate pierde acest moment. Planul nu poate fi realizat doar de un partid politic în spatele uşilor închise. Viitorul buget european şi planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României.

În acest sens, susţin recomandările pe care le-am impus la nivel european, de a investi 10% din planul de relansare în educaţie şi formarea continuă şi 20% în digitalizare şi formarea competenţelor. Aceste oportunităţi europene de finanţare momentan sunt doar pe hârtie, dar pentru accesarea banilor europeni este nevoie de un efort consolidat şi de un plan de acţiune.

Dacă proiectul prezentat Comisiei Europene nu respectă recomandările instituţiilor europene, acesta nu va fi avizat, iar din cifrele şi datele prezentate public, cel puţin până în prezent, există aceste temeri. Întârzie să apară acest plan şi acest lucru este regretabil. Calendarul de implementare stabilit la nivel european arată că cei mai mulţi bani europeni sunt disponibili în primii ani din următorul ciclu financiar, când trebuie să accesăm atât planul de relansare cât şi bugetul multianual european.

Pentru asta susţin ferm crearea unei echipe speciale compusă din experţi în atragerea fondurilor europene, cunoscuţi publicului, din toate ministerele, remuneraţi corespunzător, cu putere de decizie dar şi cu responsabilitatea atingerii unor obiective şi prezentării transparente şi permanente a rezultatelor”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură.

În vederea expunerii acestor obiective, europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, a iniţiat un studiu complex privind impactul planului european pentru relansare asupra României şi identificarea unor obiective de dezvoltare pe care grupul progresist din Parlamentul European le va susţine la nivelul instituţiei europene. Studiul pune accent pe nevoia de a realiza un plan de dezvoltare sustenabilă a României, cu direcţii clare, corelate cu recomandările specifice de ţară, în aşa fel încât resursele europene să fie folosite coerent şi eficient, dar mai ales să genereze un impact concret şi pozitiv asupra nivelului de trai al populaţiei.

Documentul prezentat în cadrul conferinței subliniază necesitatea de a implica societatea civilă şi actorii sociali în elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, accentuează importanţa investiţiei în educaţie şi în capitalul uman şi digital şi invită actorii relevanţi să iasă din sfera sloganelor politice pentru a fructifica această oportunitate.
Atragerea fondurilor europene în județul Alba este esențială pentru dezvoltarea localităților noastre în următorii ani, respectiv pentru investiții în sănătate, educație și infrastructură. Resursele europene sunt necesare și pentru antreprenori și sprijinirea mediului privat grav afectat de criză. Un exemplu este mecanismul SURE, prin care s-a plătit șomajul tehnic, creat la inițiativa Comisarului european social democrat, Nicolas Schmit. Intrarea în carantină a municipiului Alba Iulia și a altor 5 localități a afectat puternic afacerile locale din punct de vedere economic. Banii europeni sunt o oportunitate, iar pentru asta, europarlamentarul Victor Negrescu a susținut crearea unui plan județean de relansare economică.

Cu ocazia conferinței au existat mai multe mesaje importante transmise de invitaţi relevanţi în zona bugetului european şi fondurilor europene. Un aspect inedit a fost mesajul transmis de Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, care a mulţumit europarlamentarului Victor Negrescu pentru implicare şi organizarea acestei conferinţe într-un moment extrem de important pentru bugetul european. „Cu acest acord demonstrăm că Europa poate să facă faţă provocărilor şi că instituţiile europene se ridică la înălţimea responsabilităţii pe care o au în faţa acestei crize fără precedent. Regiuni, întreprinderi, cetăţeni, se confruntă cu pandemia. Vom avea o nouă Europă care va fi mai ecologică, mai digitalizată şi mai bine pregătită pentru provocările prezente şi viitoare. Acordul dinamizează modernizarea politicilor noastre. Vor fi alocate finanţări considerabile pentru cercetare-dezvoltare, pentru schimbările climatice prin Fondul pentru o Tranziţie Justă, pentru pregătirea, redresarea, rezilienţa Europei prin facilitatea specifică, pentru sănătate, prin RescEU şi noul program pentru sănătate”, a transmis Comisarul European pentru bugete, Johannes Hahn.
Prezentă la eveniment, raportorul Grupului S&D privind bugetul european, vicepreşedinta Comisiei pentru Bugete, Margarida Marques, a declarat: “Această solidaritate şi răspunsul responsabil oferit erau necesare. Cetăţenii aşteptau acest răspuns de la Uniunea Europeană şi, prin soluţia găsită, liderii europeni menţin coeziunea între statele membre. Programele europene Erasmus, programul de cercetare, Creative Europe, programul pe valorile comune, sunt programe-cheie pentru Uniunea Europeană pentru că, până la urmă, programele europene generează o valoare adăugată europeană. De aceea, prima prioritate a Parlamentului a fost aceea de a creşte contribuţia financiară pentru programe”.

La eveniment au mai participat: liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD din Parlamentul European, Dan Nica, coordonatorul studiului realizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European, analistul Radu Magdin, deputatul Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene, analistul economic, Adrian Câciu și alte nume importante.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea