Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian: PSD consideră că România trebuie să suspende importul de cereale din Ucraina, pentru protejarea fermierilor români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunicat de presă| Radu Cristian: PSD consideră că România trebuie să suspende importul de cereale din Ucraina, pentru protejarea fermierilor români

PSD consideră că România trebuie să suspende, temporar, importul de produse agro-alimentare din Ucraina, cel puțin până când statele membre afectate ajung la o soluție cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană. PSD vrea ca fermierii români să fie protejați și să își poată valorifica mai bine munca. 

Soluția cea mai simplă este ca tirurile din Ucraina să fie sigilate la intrarea în România și să aibă sigiliul intact la ieșirea din țară. Astfel, vor continua ca și până acum fluxurile de tranzit care anul trecut au permis ca peste jumătate din exporturile de cereale ucrainene să treacă prin România.

De altfel, PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluționată în timp util la nivelul Comisiei Europene.

România a susținut tot timpul Ucraina, iar suspendarea importurilor nu implică deloc suspendarea tranzitului acestor mărfuri. România și celelalte state din regiune nu ar fi fost nevoite să dispună suspendarea temporară a importurilor din Ucraina, dacă reprezentanții Comisiei ar fi alocat compensări pe măsura pierderilor suferite de fermierii din țările afectate.

PSD consideră că pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. Dacă însă această poziție comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situația României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.

Totodată PSD subliniază că, dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privința exporturilor de cereale. Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre, iar România trebuie să mențină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terțe.

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Consilier local Radu Cristian


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea