Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă Mihail David: Turismul rural și agroturismul – o sursă de bunăstare pentru Alba

Publicat

în

Mihail David: Turismul rural și agroturismul – o sursă de bunăstare pentru Alba

Organizaţia Mondială a Turismului defineşte turismul rural ca fiind „o formă a turismului care include orice activitate turistică organizată şi condusă în spaţiul rural de către populaţia locală, valorificând resursele turistice locale (naturale, cultural-istorice, umane), precum şi dotările, structurile turistice, inclusiv pensiunile şi fermele agroturistice”. Spre deosebire de turismul rural, agroturismul presupune cazarea în gospodăria ţărănească, la pensiune etc., consumarea produselor din gospodăria respectivă pregătite după reţete culinare cu specific local și participarea, într-o măsură mai mare sau mai mică, la activităţi agricole specifice. Prin agroturism se valorifică resursele naturale şi cele făurite de om, contribuind la ridicarea nivelului de trai al populaţiei rurale.

Ocupațiile tradiționale ale locuitorilor din zona rurală, tradițiile folclorice, stilul arhitectonic și vestimentar bine păstrate și cadrul natural constituie tot atâtea atuuri pentru dezvoltarea turismului rural și agroturismului în județul Alba. Insă sub presiunea societății moderne existența unor tradiții de secole este pusă în pericol, de aceea, alături de conservarea și restaurarea patrimoniului material este necesară conservarea și promovarea turistică a patrimoniului cultural din zona rurală.

Munţii Apuseni sunt cei mai populaţi munţi din România și cazarea este asigurată aici în casele tradiţionale din sate sau din cătunele izolate, în pensiuni agroturistice sau în vreun sătuc restaurat în stil tradiţional. Zonele cu cel mai dezvoltat agroturism din județul Alba sunt Rimetea și Valea superioară a Arieșului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Podgoria Alba Iulia, numită și Țara Vinului, Weinland în germană, a fost botezată așa de sașii care au colonizat-o în urmă cu peste 800 de ani. Se întinde de-a lungul Mureşului, pe dealurile dintre Vinţul de Jos și Stremţ trecând prin Şard, Ighiu, Ţelna, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Galda de Jos și Craiva. In Bucerdea Vinoasă, într-o clădire veche, cu pivniță adâncă și răcoroasă, sunt depozitate în sticle puse pe rafturi din lemn, cele mai bune vinuri îmbuteliate de micii producători de vin, grupați în Asociația „Țara Vinului”. Clădirea este vinotecă, loc de degustare și muzeu al viticulturii din zonă. Pe unele case pot fi văzute cercuri de lemn, semnul distinctiv al asociației, care anunță în patru limbi că acolo locuiește un vinificator. Asociația „Țara Vinului” reunește producători nu doar din Țara Vinului ci și din celelalte trei podgorii de pe cuprinsul județului Alba: Sebeș-Apold, Aiud și Târnave. Majoritatea sunt producători mici, cu suprafețe cuprinse între 0,5 și 5 hectare, media fiind de 2-3 hectare. Pe lângă vinoteca de la Bucerdea Vinoasă, asociația mai dispune de un laborator la Aiud, de utilaje de îmbuteliere și beneficiază de traininguri și vizite de documentare în străinătate. “Drumul Vinului” este ruta care leagă aceste localități cu tradiție în vinificare și este presărat cu crame de la cele mai mici până la cele mai mari[Bogdan Stanciu, revistasinteza.ro, 2015]. Aici toată lumea știe să producă vin și se spune, pe bună dreptate, că dacă deschizi un robinet poți avea surpriza să curgă vin.

Žatec – în germană Saaz – este un oraș din Republica Cehă, cu o populație de trei ori mai mică decât a municipiului Alba Iulia, renumit pentru tradiția de peste 700 de ani în cultivarea hameiului nobil Saaz. Aici a fost pus în practică proiectul „Templul berii și al hameiului – Promovarea turismului în zona de cultivare a hameiului Saaz”. Arhitectura acestui „templu” copiază o uscătorie tradițională de hamei, dar integrează și un spațiu muzeal, un lift multimedia, un spațiu de joacă pentru copii și un centru de informare turistică. Promovarea turistică a zonei este realizată în principal prin intermediul unui portal informativ online. Dincolo de valoarea sa estetică și arhitecturală, „templul” a devenit principala sursă de informare cu privire la zona de cultivare a hameiului Saaz, care cuprinde peste 300 de sate. Hameiul Saaz se află la originea majorității mărcilor de bere de nivel mondial și acestea pot fi degustate în berăria locală. Spre deosebire de tradiția de 700 de ani în cultivarea hameiului nobil Saaz, tradiția cultivării viței-de-vie în județul Alba are 2500 de ani: Herodot (cca. 484 î.Hr.-425 î.Hr.) menționa cultivarea viței-de-vie în zona Târnavelor și susținea că dacii erau viticultori renumiți. La 12 kilometri de Alba Iulia, crama din satul Ţelna produce vinuri a căror renume datează de pe vremea romanilor. Vinul produs aici a ajuns la curţile papilor de la Roma şi a fost vinul preferat al lui Matei Corvin. Vinul de Ţelna era atât de apreciat în Ducatul Veneţiei încât, pentru a încuraja comercializarea, în 1173 a fost exceptat de la stabilirea preţurilor maximale, iar în 1293 ducatul a construit 15 galere pentru transportul acestuia. Un singur lucru lipseste din arsenalul Țării Vinului, anume  „Templul Viei și Vinului”, amenajat după modelul celui de la  Žatec, poate chiar în șanțurile Cetății Alba Carolina.

Consiliul Județean Alba condus de  USR PLUS va promova Județul nostru și produsele sale autentice atât la nivel local cât și la nivel internațional. O prioritate pentru USR PLUS o reprezintă de asemenea creșterea nivelului de colaborare cu toate regiunile înfrățite din Europa și nu numai.

Mihail David, candidat USR PLUS la Președinția Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare