Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Comunicat de presă – Corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia, revitalizat printr-un proiect finanțat cu bani europeni

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Corpul principal al Palatului Principilor, imobil de patrimoniu din Cetatea Alba Carolina, a fost restaurat cu fonduri europene, printr-un proiect al Municipiului Alba Iulia. Aici va funcționa  Muzeul

Palatului Principilor Transilvaniei, în care vor fi valorificate vestigii din vremea în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.

Proiectul a presupus lucrări complexe de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale.

Rezultate obținute și valorificarea acestora

Pe parcursul lucrărilor de conservare și restaurare, sub straturile de tencuială din diverse perioade ale existenței Palatului Principilor, au fost descoperite și restaurate secvențe din decorațiile încântătoare ale pereților interiori, cu scene picturale: păsări și scene de vânătoare, flori și elemente vegetale, peisaje viu colorate etc.

De asemenea, au fost descoperite obiecte, elemente sau înscrisuri, mărturii istorice, comori artistice și

documentare, noi indicii despre cum arăta palatul în trecut. Poveștile acestora vor fi spuse în cadrul expozițiilor organizate în Palatul Principilor.

În corpul restaurat va funcționa Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei, cu următoarele valențe:

  • Spațiu expozițional interactiv
  • Hub cultural
  • Centru de cercetare
  • Spațiu de evenimente
  • Loc de studiu, relaxare și petrecere a timpului liber.

Despre Palatul Principilor

A fost  ridicat în secolul al XV-lea, extins și modificat între secolele al XVI-lea–al XVII-lea și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Este considerat de istorici cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare,  are șapte corpuri și reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa  principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Platul a fost pe rând: capitlu, reședință princiară, iar pentru ultimele trei veacuri, cazarmă militară (austriacă și românească).

Revitalizarea corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia a fost posibilă prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Bugetul total al proiectului este de 29, 5 milioane de lei. Suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia prin proiect este de 20,6 milioane de lei.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Durata de implementare a proiectului este până la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Persoană de contact:

Nicolae Neag/Responsabil Relații Publice și Marketing (PR) proiect
Email: [email protected]

www.regio-adrcentru.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea