Rămâi conectat

Curier Județean

Colegiul Național “David Prodan” și Consiliul Local Cugir, plângere prealabilă pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale a retras titlul de “Colegiu Național”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” au înaintat săptămâna trecută o Plângere prealabilă pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale a retras titlul de “Colegiu Național” . Atât legislativul local, cât și instituția de învățământ au solicitat ministerului să reanalizeze motivele care au stat la baza revocării acestei titulaturi și să revină asupra deciziei.

În motivarea plângerii prealabile, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5059/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de “Colegiu Național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept.

În primul rând, instituțiile publice cugirene consideră că ordinul MEC este lovit de nulitate absolută: “În ceea ce privește sancțiunea aplicabilă actului administrativ din cuprinsul căruia lipsesc elemente precum motivele de fapt și de drept, jurisprudența comunitară respectiv națională este unanimă, actul fiind lovit de nulitate absolută”

În argumentarea anulării ordinului care lasă Cugirul fără singurul colegiu național, petiționarii precizează că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens. Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”.

Colegiul Național David Prodan a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de ISJ Alba. Întrucât, noua metodologie de acordare a titlului de Colegiu național/Colegiu a apărut după trei luni de zile, petiționarii consideră abuzivă aplicarea noilor criterii pentru dosarele depuse anterior.

Concret, criteriul modificat în nouă legislație, singurul pe care istituția teoretică din Cugir nu-l mai îndeplinește, face referire la rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Dacă până acum trebuia să fie peste media națională pe ultimii 3 ani, odată cu nouă metodologie, se impune ca rata de promovabilitate să fie “peste media națională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), raportată la filiera în care școlarizează preponderent, pe ultimii trei ani”. Țînând cont că evaluarea se face conform rezultatelor pe ultimii trei ani, atât legislativul local, cât și instituția de învățământ cugireană consideră că noile criterii ar trebui aplicate numai la trei ani de la publicare pentru a permite unităților de învățământ să ia măsurile necesare.

În plus,Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” consideră că analiza făcută de Inspectoratul Școlar Județean Alba, care a stat la baza revocării titulaturii, a fost una evident insuficientă, unitatea de învățământ cugireană fiind dezavantajată în raport cu alte instituții de același fel: “suntem victima unei evaluări subiective sau superficiale în condițiile în care titlul de Colegiu Național a fost menținut pentru unități de învățământ care au avut rezultate inferioare celor avute de către unitatea noastră la bacalaureat în decursul ultimilor 3 ani” se precizează în Plângerea prealabilă înaintată către MEC.

În condițiile în care MEC nu anulează ordinul prin care a revocat titulatura de Colegiu Național pentru unitatea de invățământ teortetică din Cugir, atunci Consiliul Local, împreună cu liceul se vor adresa instanței în contencios administrativ, în baza Legii 554/2004.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea