Colegiul Medicilor, despre cazul pacienților sedați și legați de paturile de la Terapie Intensivă: Sedarea este imperativă în unele cazuri
Colegiul Medicilor arată că sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, însă este „imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate”, după ce în presă au fost dezvăluite mai multe informații referitoare la pacienți sedați și legați de paturi în secțile de Terapie Intensivă ale unor spitale din România.
Potrivit Colegiului Medicilor, medicul ATI „este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte.”
„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare și bine pregătită, echipamente și să își desfășoare activitate într-un spațiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, afirmă prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
Colegiul Medicilor amintește, de asemenea, faptul că în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
În cazul secțiilor de Terapie Intensivă, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici.
Colegiul Medicilor mai spune, referitor la cazul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Sibiu, prezentat în presă, că nu se poate pronunța, în condițiile în care autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări.
Ministerul Sănătății a decis luni să trimită Corpul de Control și Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Județean din Sibiu, unde un cadru medical a declarat pentru presa locală, sub protecția anonimatului, că pacienții COVID-19 internați la Terapie Intensivă ar fi fost omorâți cu zile, „sedați cu sedative extrem de puternice și legați de paturi”.
Cadrul medical a declarat sub protecția anonimatului, pentru publicația locală Turnul Sfatului, că pacienții au fost omorâți cu zile la secția ATI „din cauza ignoranței, a lipsei de profesionalism și empatie, a neștiinței, fiind vorba despre crimă pur și simplu”.
Ministerul Sănătății a anunțat luni că, în urma relatărilor apărute în spațiul public privind nereguli în tratamentul pacienților internați în cadrul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și Inspecției Sanitare de Stat.
Sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de […]
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]