Codul Muncii prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu doua zile de repaus. Totuşi există cazuri în care angajaţii sunt obligaţi să rămână peste program, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, iar în cazul în care refuză riscă concedierea. Plata orelor de muncă suplimentară este stabilită prin negociere şi nu poate fi mai fi mai mică de 75% din salariul de bază, conform Codului Muncii actualizat în 2014.
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână. Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Cum va fi remunerat angajatul care munceşte suplimentar
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Cei care refuza să stea peste program pentru a-şi termina munca pot fi concediaţi
Totuşi, este posibil ca, în situaţia în care salariatul refuză să stea peste program pentru a-şi îndeplini atribuţiile ce trebuiau îndeplinite în timpul programului de muncă, să intervină concedierea acestuia pentru motive ce ţin de persoana sa, opinează avocatul Mihai Marian, pe site-ul avocatnet.ro.
În acest sens, se poate vorbi fie despre concedierea ca sancţiune disciplinară, fie despre concedierea pentru necorespundere profesionala. „Criteriul după care se face delimitarea între aceste două motive de concediere este vinovăţia salariatului în neefectuarea la timp a sarcinilor de serviciu”, explica reprezentantul Boştină şi Asociaţii.
7 Comentarii
Asa-i peste tot, nu doar in Romania. Adaptarea la regulile UE se vor simti tot mai mult. Nimeni nu da fara sa ceara, si poate dublu.
Da astia vor sa aduci si bani de acasa sau sa lucrezi pe moca fac ce vor cu tine is toti pe o mana si sunt sponsorii politicienilor firmele mai mari nu te poti atinge de ei nici prin judecata cu zece mii de avocati. Si tot te ingroapa.
he he he… sclavii vor fi si mai sclavi. Daca agramatu’ de patron hotaraste sa fii sclav, pe langa discursu clasic cu „Sunt altii care asteapta la usa!” o sa-ti bage de vina ca nu-ti faci treaba la timp.
Lacomia lor n-o sa fie o problema niciodata!
90% din firmele din Alba adopta astfel de practici. Mai rau este ca pe contracte apar doar 4 ore de munca iar tu muncesti 12-14 ore, ca eroul pt salariu minim pe economie. Firmele mari iti taie din salar dupa cum doresc. Albalact se pricepe cel mai bine la taieri nejustificate si salarii mult sub cele comunicate. In cazinourile fetele muncesc 24 cu 48 si sunt jarmanite de putinul ciubuc pe care il fac de catre amantele patronilor ba mai sunt nevoite sa mearga si cu bani de acasa. Lista poate continua la nesfarsit insa un lucru este cert si anume Directia Muncii nu isi face nici pe departe treaba si permite astfel de practici, ba mai rau, atentioneaza firmele care vor primi eventuale controale. Coruptia este peste tot si tocmai pentru asta, adevaratii investitori ne ocolesc. La noi vin doar mari poluatori si tepari din alte tari care nu au fost in stare sa isi faca un viitor la ei in tara.
mare dreptate ai Cetatean. Dar tot vina noastra este.Ii votam pe aceeasi la nesfarsit ca „doar si alti-s la fel”.Ar trebui schimbati la nesfarsit pana apare unul bun. Noi am permis sa se infiinteze mafie dupa mafie.
Stiti care este singura diferenta intre omul de afaceri si bisnitar?
Omul de afaceri lucreaza legal,bisnitarul la negru.
dupa ce avem salarii de mizerie ajungem si sclavi mai avem putin sa sta in spatele nostru cu biciu pacat ca oameni nu sunt unitii uita ca pana la urma noi tinem tara asta nu guvernu
Comentariile sunt oprite