Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

CNAIR a pierdut procese pe bandă rulantă cu angajații din cauza nerespectării drepturilor salariale: Peste 260.000 de euro, cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
CNAIR a pierdut procese pe bandă rulantă cu angajații din cauza nerespectării drepturilor salariale: Peste 260.000 de euro, cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit peste 1.280.000 de lei (peste 260.000 de euro) cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani, în urma proceselor pierdute cu Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” care a reprezentat circa 1.500 de angajați, nemulțumiți de nerespectarea contractelor colective de muncă. 

Conducerea companiei de drumuri a avut, în mai multe rânduri, un management defectuos și nu a respectat prevederile contractelor colective de muncă și, din această cauză, angajații au fost nevoiți să își caute dreptatea în instanțele de judecată. În ultimii 10 ani peste 2.000 de membri de sindicat au solicitat asistență juridică, iar în urma acestora au fost deschise peste 1.450 de procese în instanță (în celelalte cazuri, nemulțumirile au fost soluționate pe cale amiabilă).

Compania de drumuri a plătit peste 1.280.000 lei cheltuieli de judecata in procesele pierdute cu sindicatul. La această sumă se adaugă alți bani, reprezentând drepturile salariale. Mai mult decât atât, au fost situații în care, în urma concedierii unui angajat, pe perioada procesului, pe acel post, a fost încadrat un alt salariat. După finalizarea acțiunii în instanță, completul de judecată a hotărât reîncadrarea angajatului concediat și plata tuturor drepturilor salariale. Astfel, incluzând banii dați retroactiv, sunt plătite două persoane și se cheltuie dublu din fondul de salarii.

Sunt cazuri în care cu bună știință, dar rea credință, este concediat ilegal un salariat incomod. De multe ori incomoditatea este dată de o anumită apartenența politică. După ce se pierde procesul de către companie, această ”procedură” necurată se reia, iar salariatul incomod este din nou concediat. Fondul de salarii este sărăcit și nu mai sunt bani nici măcar pentru majorarea salariilor, în raport cu inflația.

Este o situație pe care sindicatul nu si-o dorește! Dacă conducerea executivă a CNAIR ar respecta clauzele contractuale și prevederile Codului Muncii, nu ar fi nevoie de instanță de judecată și de cheltuirea banilor publici.

Acest lucru se petrece pentru că nici un director nu răspunde personal, din punct de vedere patrimonial, iar banii sunt plătiți din fondurile de la buget de stat. Considerăm că nu trebuie să fie urmate orbește ordinele acelor directori care se cred mai presus de lege și vor să o aplice după bunul plac.

Această politică de resurse umane este total neproductivă. Salariatul nevoit să își caute dreptatea în instanță resimte stres și presiune, mai ales că procesele durează ani de zile și conduc la îmbolnăviri și scăderea randamentului, implicit scăderea productivității. Atât salariații cât și compania are de pierdut! Este o situație care poate fi evitată prin respectarea legii și a angajaților. Oamenii sunt cea mai importantă resursă pentru companie și pentru țară!

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea