Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Alba Carolina Renaşte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cetatea Alba Carolina devine tot mai frumoasă. Chiar din acest an vor începe lucrările pe interiorul Cetăţii şi pe latura de Vest, urmând ca în 2012 să putem admira în toată splendoarea Fortificaţia Bastionară de tip Vauban, cu toate monumentele din interiorul ei. Lucrările de care a beneficiat şi beneficiază în continuare Cetatea sunt de amploare şi, aşa cum era de aşteptat, proiecte şi schimbări de o asemenea anvergură nu pot să nască doar simpatii. Este important însă ca, în primul rând albaiulienii şi apoi toţi cei care sunt interesaţi de istoria şi frumuseţea acestor locuri, să cunoască şi să înţeleagă ce se întâmplă cu Cetatea şi care este scopul acestor proiecte care vizează Cetatea. Despre aceste lucruri s-a mai vorbit, însă nu este deplasat să vă readucem în atenţie din când în când ce s-a lucrat şi ce se va lucra în continuare în zona istorică a Alba Iuliei. Trebuie să precizăm că ceea ce s-a realizat până acum în Cetatea Alba Carolina reprezintă de fapt o carte de vizită şi în acelaşi timp o garanţie pentru felul cum va arăta această comoară a oraşului nostru.
Privind la monumente precum Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, Poarta a IV-a, Poarta a V-a, Poarta Castrului Roman, parcurgând Traseul Sudic sau Traseul Nordic, Traseul Celor Trei Fortificaţii şi nu în ultimul rând Traseul Eroilor Neamului Românesc, gândindu-ne la felul cum au renăscut aceste monumente şi cum au fost puse în valoare, ne putem da seama foarte uşor că transformările pe care le va cunoaşte în continuare Cetatea Alba Carolina vor fi cel puţin la fel de spectaculoase şi promiţătoare.
Reacţia firească a fiecărui locuitor din Alba Iulia, faţă de aceste lucruri, trebuie să fie una de mândrie, de admiraţie, de respect mai ales în condiţiile în care oraşul nostru este dat drept exemplu la nivel naţional şi nu numai, pentru felul în care au fost folosiţi banii europeni (peste cincizeci de milioane de euro pentru Cetate iar alţi 100 de milioane pentru alte lucrări din oraş) şi pentru punerea în valoare a unui patrimoniu cultural de o importanţă uriaşă.
Astăzi, cu atât mai mult trebuie să fim mândri că suntem locuitori ai acestui oraş, deoarece Alba Iulia este Cetatea Marii Uniri, locul în care s-a împlinit visul de unitate al tuturor românilor, act istoric care a venit ca o urmare firească a Unirii de la 24 ianuarie 1859 dintre Moldova şi Ţara Românească.
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Ioan Gânfălean, propus pentru titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”: O viață dedicată drepturilor cetățenilor și creșterii calității învățământului juridic Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia. Citește și: Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea