Cercetătorii ruși aduși la sapă de lemn după ce un VULTUR a trimis sute de SMS-uri la suprapreț

Paul Voicu - Primar 2020
Cercetătorii ruși aduși la sapă de lemn după ce un VULTUR a trimis sute de SMS-uri la suprapreț

A plecat din Rusia către Kazahstan. Acolo acvila a decis să-și facă de cap. Nu i-a păsat de frontiere și a făcut un ocol prin Iran. Asta i-a adus la ruină pe cercetătorii ruși care o urmăreau cu ajutorul unui sistem de geolocalizare prin SMS. 

Tracker-ele GPS au fost puse de cercetători unui număr de 14 păsări și inițial a fost urmărit zborul lor din Rusia către Kazahstanul vecin. Dispozitivul trimitea SMS-uri cu datele de geolocalizare, pe o frecvență predefinită.

ELIT

Una dintre aceste păsări, un vultur de stepă femelă, botezată Min, a rămas peste vară în zona Kazahstanului, dar în afara ariei de acoperire a rețelei de telefonie mobilă. Aici s-au adunat o mulțime de mesaje care specificau locația ei, mesaje ce nu s-au putut transmite din Kazahstan. Pasărea a zburat apoi peste Uzbekistan și Turkmenistan, a ajuns în Iran și Arabia Saudită, apoi s-a întors în Iran.

Aici, în Iran, SMS-urile acumulate peste vară s-au trimis în Rusia la preț de roaming, de câteva ori mai mare decât cel normal, astfel că s-a acumulat o factură de sute de dolari. „Ne-a trimis sute de SMS-uri scumpe, cu locațiile ei din vară, cheltuindu-ne întreg bugetul pe care îl aveam alocat pentru vulturi”, a povestit ornitologul Elena Schneider, citată de Siberian Times.

Mihail David - 2020

Un alt vultur, Hakas (cu gri pe hartă) a stat foarte aproape de graniță în Turkmenistan și Uzbekistan. În funcție de partea de graniță în care era, mesajele text pe care le trimitea erau fie la un preț rezonabil, fie la tarif mai scump.

Aceste cheltuieli neprevăzute aproape au epuizat bugetul ornitologilor, care au fost nevoiți să lanseze pe internet un apel la donații ca să plătească factura la mobil. „Am fost nevoiți să cerem un împrumut pentru a ne finanța sistemul de monitorizare”, a declarat Igor Kariakin, ornitolog participant la proiect. Oamenii au dat curs apelului de ajutor și acum cercetătorii au asigurată finanțarea facturii la mobil.

Monitorizarea vulturilor de stepă, care migrează spre Africa și India pe timpul iernii, permite anticiparea unor posibile pericole.

Potrivit asociației Bird Life International, această specie a cunoscut o rată mare a mortalității din cauza expansiunii terenurilor agricole în zonele lor de habitat și a instalării eolienelor.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...