Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Centrul de recuperare din Galda de Jos va fi transformat radical. El va găzdui cel mult 50 de persoane

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de recuperare din Galda de Jos va fi transformat radical. El va găzdui cel mult 50 de persoane

Cu sute de beneficiari până în urmă cu vreo 15 ani, cel mai mare centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din judeţ, cel de la Galda de Jos, va găzdui cel mult 50, care ar urma să aibă condiţii prin care să se respecte toate normele și cerințele legislative în vigoare.

Centrul din Galda de Jos funcţionează din 1985, an în care au fost transferate aici 165 de persoane adulte de la Secţia psihiatrie cronici Alba Iulia. Aşezământul se afla la vremea respectivă în coordonarea Secretariatului de Stat pentru Persoane cu Handicap Bucureşti. În 2004, a fost înfiinţat serviciul social de tip rezidenţial organizat în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Alba.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Numărul mare de beneficiari ocrotiţi în centru la vremea respectivă, mai exact 380, a impus identificarea unor soluţii alternative de găzduire. Aşa se face că, începând cu 2007, au fost înfiinţate noi unităţi rezidenţiale cu cazare, unde au fost transferaţi beneficiari din cadrul centrului din Galda de Jos.

În urmă cu câţiva ani a fost demarat un proiect care are drept obiectiv restructurarea şi transformarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos într-un Centru de Abilitare şi Reabilitare, care va avea maximum 50 de beneficiari. În vederea realizării proiectului, în aprilie 2022 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Alba şi DGASPC Alba.

Citește și: Comunicat de presă | Galda de Jos, lăsată fără jumătate de milion de euro și aruncată la gunoi de PNL și cuplul toxic Ion Dumitrel-Florin Roman

castel

În calitate de lider de proiect, CJ Alba a solicitat finanţare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. S-a reuşit obţinerea unei finanţări nerambursabile de peste 12,6 milioane de lei. Întregul proiect necesită fonduri de peste 27,5 milioane de lei, diferenţa de aproape 15 milioane de lei fiind asigurată de la bugetul local al judeţului Alba.

În vederea trecerii la faza următoare de achiziţie şi execuţie a lucrărilor, întruniţi marţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni din Alba au adoptat o hotărâre prin care au aprobat actualizarea Devizului General la faza Proiect tehnic la obiectivul de investiții “Proiectare, amenajare, modernizare, reautorizare PSI și transformare CRRN Galda de Jos în CABR Galda de Jos, localitatea Galda de Jos, nr. 376, județul Alba”.

Amplasamentul obiectivului se află în domeniul public al județului Alba și în administrarea DGASPC Alba.

Vor avea loc lucrări de intervenție la două clădiri, din care una cu trei etaje, dar şi amenajări exterioare cu instalarea a două staţii de încărcare vehicule electrice, cu două puncte de încărcare pe staţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU cu degajare de fum la Aiud, la subsolul unui bloc: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU cu degajare de fum la Aiud, la subsolul unui bloc: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit luni seara, la Aiud, în subsolul unui bloc de pe strada Ecaterina Varga. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: VIDEO INCENDIU la un stâlp de electricitate de pe strada Lucian Blaga din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea