Rămâi conectat

Actualitate

Ce trebuie să știe persoanele vaccinate care se infectează cu varianta Delta. Perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată

Publicat

în

Ce trebuie să știe persoanele vaccinate care se infectează cu varianta Delta. Perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) spune că riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze, fie și în cazul variantei Delta, este de circa 8 ori mai redus.

Totuși, varianta Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă, reușește uneori să păcălească anticorpii și să infecteze inclusiv persoanele cu schemă completă de vaccinare, însă evoluția bolii în cazul lor este alta decât în cazul persoanelor nevaccinate. De multe ori fac forme ușoare sau medii de boală și nu au nevoie de spitalizare sau de terapie intensivă.

Mai mult, în cazul lor s-a constatat că virsul „moare” mai repede, iar perioada în care îl pot transmite este mai scurtă. Tocmai de aceea, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează. Perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată, a menționat, duminică seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Electrica Furnizare Discount

Telefon la medicul de familie și anunțarea rapidă a contacților

Mulți dintre cei vaccinați care se infectează cu noul coronavirus constată aceasta dintr-un test rapid pe care și-l fac acasă și ezită să meargă să facă și un test PCR, pentru că din momentul în care testul PCR devine pozitiv, ei trebuie să stea în izolare încă 14 zile. Aceste 14 zile se adaugă celor, poate, 5-6 zile de când stau în izolare constatând că testul rapid a fost pozitiv.

„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome – poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât – și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

O persoană care are simptomatologie, chiar ușoară, și care are totuși un test rapid pozitiv, cu mare probabilitate este o persoană infectată cu SARS-CoV-2, mai spune Valeriu Gheorghiță. Dacă este vorba despre o autotestare la domiciliu, ideal ar fi să luăm legătura cu medicul de familie și să se facă un test profesionist. Se poate solicita serviciul de Ambulanță și ne testează la domiciliu, tocmai pentru a fi luați în evidență. Este bine să știm data de la debutul bolii, de la primul test pozitiv, pentru că de pildă, în certificatul verde digitial, una dintre informații este legată de istoricul trecerii prin boală, care se estimează la 180 de zile de la data primului test pozitiv.

„În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Pacienții vaccinați elimină virusul mai repede. Procedurile vor fi reevaluate

„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ceea ce mai știm în momentul de față este că atât persoanele vaccinate complet, cât și persoanele nevaccinate au la momentul diagnosticului o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68 la sută la persoanele vaccinate cu schemă completă. „Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiță.

În 4 zile devii pozitiv, în cazul infecției cu Delta

Anunțarea contacților este cu atât mai importantă cu cât infecția cu varianta Delta are o perioadă de incubație mult mai scurtă, atenționează Valeriu Gheorghiță. O persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât era considerată la varianta Alpha. Tocmai de aceea se răspândește mult mai ușor, pentru că timpul de dublare a cazurilor este mult mai redus.

Contacții trebuie să stea acasă și, evident, să se testeze.

Mai mult decât atât, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăși, răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Dacă pacienții rămân asimptomatici, cazul se transmite la medicul de familie, se raportează la DSP, se face ancheta epidemiologică, se identifică contacții, se supraveghează, se testează, tocmai pentru a ieși din carantină. Aceasta este modalitatea și cadrul normativ actual și așa ar trebui să procedeze toată lumea, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Varianta Delta, la fel de contagioasă ca vărsatul de vânt

Valeriu Gheorghiță atrage atenția și asupra faptului că în continuare pot să fie persoane care dezvoltă acea hipoxemie silențioasă, adică ajung cu forme grave de insuficiență respiratorie fără să știe, practic. Au o simptomatologie aparent banală, ușoară, însă funcția respiratorie se alterează progresiv până în stadiul în care pacientul are nevoie să fie asistat în terapie intensivă.

Persoanele vaccinate rămân însă cu o probabilitate foarte mică de spitalizare și de ajunge în terapie intensivă, dar orice persoană testată pozitiv necesită o supraveghere medicală corectă, care poate fi a medicului de familie.

Pe de altă parte, în cazul variantei Delta, este puțin probabil să se repete situații întâlnite în cazul variantelor precedente ale noului coronavirus, când persoane din aceeași familie sau care locuiau în aceeași casă cu o persoană infectată rămâneau neafectate de virus. În cazul variantei Alpha, o persoană infectată putea să transmită infecția în medie de la 3-4 persoane, la Delta, însă, o persoană pozitivă poate să dea virusul la alte 5-6-7 până la 9 persoane. Este o contagiozitate similară cu cea a virusului care produce vărsatul de vânt, iar principalul loc asociat cu răspândirea secundară este în cadrul familiei. Rata de atac pe cazuri secundare este foarte mare, arată studiile, de circa 19-20 la sută, între membrii familiei, a spus Valeriu Gheorghiță.

Dacă m-am vaccinat, dau virusul mai departe?

Probabilitatea de a transmite virusul în cazul persoanelor vaccinate este mai mică, dar încă nu sunt date foarte exacte în această privință și de aceea Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă purtarea măștii și de către persoanele vaccinate în zonele aglomerate și în spațiile închise.

Încă nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată complet și infectată răspândește virusul la contacți, dar cu siguranță că rata bazală de reproducere a cazurilor (câte alte persoane infectează o persoană infectată – n.r.) nu mai este de maximum 9, cât este la momentul de față la o persoană nevaccinată, ci este mult mai redusă. Nu știm dacă este la jumătate, mai puțin sau mai mult, dar se colectează toate aceste informații în perioada următoare, a menționat dr. Gheorghiță.

Însă indiferent de varianta virală despre care vorbim, până la urmă, măsurile prin care noi putem limita transmiterea secundară rămân aceleași pe care le-am învățat de un an și jumătate – mască, distanță, igiena, să evităm să atingem cu mâinile zonele frecvent atinse de alte persoane, să evităm zonele supraaglomerate. Sunt măsurile care reduc riscul să ne infectăm, alături, bineînțeles, de vaccinare.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

Publicat

în

I-a fost blocat accesul la un joc online și a amenințat că se sinucide. Copil din Buzău, identificat de către Interpol

După ce aministratorul unui joc online i-a blocat contului, un copil din Buzău a amenințat că se sinucide. Mesajul minorului a ajuns în cadrul Interpol, care l-a indentificat pe micuț.

„Un copil, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial, prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid. Totul a plecat de la disputa pe care a avut-o cu un alt utilizator al platformei, în urma căreia contul lui a fost blocat de către administrator.

Electrica Furnizare Discount

Fiindu-i imposibil să îşi continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a ameninţat că se sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii site-ului au alertat imediat Interpol Washington, iar în urma verificărilor făcute a reieşit că utilizatorul este din Buzău.

„Cu ajutorul colegilor noştri de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, s-a reuşit identificarea minorului şi înlăturarea stării de pericol”, se mai menţionează în postare.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, sub forma tentativei.

Poliţiştii le reamintesc părinţilor că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic.

Citește mai mult

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Publicat

în

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori”

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat în cursul zilei de miercuri, faptul că vaccinarea cu schema completă reduce cu cel puțin 20 de ori riscul de deces, iar la momentul de față nu există niciun medicament care să facă acest lucru în cazul infectării cu COVID-19.

„În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…) Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19. Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, a susţinut medicul militar la evenimentul de lansare a Forumului Român Pro-Vaccinare.

Electrica Furnizare Discount

El a subliniat că riscul de deces scade cu cel puţin 60% încă de la administrarea primei doze de vaccin.

„Vaccinarea în celelalte ţări este privită ca un gest de normalitate. Oamenii sunt obişnuiţi să se vaccineze, asta fac de ani de zile şi nu a fost nimic ieşit din comun că astăzi este important să te vaccineze ca să controlezi consecinţele unei maladii extrem de crunte, care în momentul de faţă ucide în fiecare zi sute de oameni. (…) Încă de la prima doză administrată, undeva după 10-14 zile, riscul de decese scade cu cel puţin 60%”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost prezent la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Publicat

în

Hotărârea prin care Parlamentul a adoptat prima stare de alertă, neconstituțională. Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a stabilit faptul că hotărârea Parlamentului prin care s-a încuviințat prima dată starea de alertă este neconstituțională. Motivul constă în faptul că, anterior, Curtea a declarat ca neconstituționale articolele din Legea 55/2020, prin care este prevăzută obligativitatea aprobării în Parlament a stării de alertă. Decizia Curții Constituționale nu afectează efectele juridice produse de hotărârea de declarare a stării de alertă.

OFICIAL:

Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Electrica Furnizare Discount

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare