Rămâi conectat

Actualitate

Ce ”șpăgi” pot primi medicii: ”Banii sunt exclulși, merge pe bomboane”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce ”șpăgi” pot primi medicii: ”Banii sunt exclulși, merge pe bomboane”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cataloghează drept „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. El spune că pacienţii îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii care i-au tratat oferindu-le flori ori bomboane şi crede că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistem.

Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv. Acesta menţionează că a apreciat poziţia Colegiului Medicilor faţă de acest subiect.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul a făcut referire şi la iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”, el arătând că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane. El e de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, adaugă Rafila.

El subliniază că nu face comparaţia cu situaţia legalizării bacşişului, arătând că un act medical este „foarte diferit de serviciul la restaurant” şi că „e periculos să venim cu astfel de comparaţii”.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România prof. univ. dr. Daniel Coriu a precizat, referitor la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean care a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită, că o condiţionare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă” şi subliniază faptul că, în prezent, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale. „Colegiul Medicilor din România promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”, a transmis Coriu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei

Românii se vor putea trata gratuit acum de depresie, dar în anumite condiții, iar mulți dintre ei nici nu știu că pot beneficia de aceste avantaje.

După ce ani la rând acesta a fost considerat un subiect tabu, iar oamenii se fereau parcă să meargă la psiholog, acum mulţi români sunt interesaţi de modul cum pot face şedinţe de psihoterapie pe gratis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este posibil şi la noi, chiar dacă nu mulţi ştiu de aceste avantaje. În România, şedinte gratuite la psiholog se pot obţine cu câteva hârtii care încep cu drumul la medicul de familie.

Paşii nu sunt deloc greu de urmat, iar specialiştii spun că, de la an la an, numărul celor care suferă de depresie este în creștere.

Este vorba despre una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, „boala secolului” așa cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României.

În Constanţa s-a implementat un program prin care populaţia poate beneficia de vouchere de 3.000 de lei pentru a se trata gratuit de depresie.

Acum, generațiile tinere sunt tot mai deschise când vine vorba de psihoterapie, pe care nu o mai consideră necesară doar în cazurile severe.

De fapt, mulți dintre noi avem nevoie de psihoterapie, cu atât mai mult în această perioadă neobișnuită pe care o traversăm, în care am avut parte de pandemie, criză economică, război.

Motivele pentru care un român poate ajunge la psiholog sunt diverse: de la probleme mai apăsătoare, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, alcoolismul, până la probleme care nu sunt atât de evidente, dar care, totuși, nu te lasă să trăiești bine.

Cât costă o şedinţă la psiholog în România

Ședințele de psihoterapie sunt una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face în tine însuți, spun cei care merg la psiholog și văd rezultatele. Și probabil că sunt, dar investiția nu este una pe care oricine și-o permite.

Tariful pentru o ședință la psihoterapeut variază între 100 și 300 de lei, dar poate ajunge și la 450 de lei, atunci când psihologul este unul foarte experimentat și cu multe studii în domeniu.

În unele cazuri, chiar și cel mai mic tarif poate fi greu de suportat, pentru că psihoterapia nu înseamnă o singură şedinţă, ci ore de terapie repetate, pentru a avea rezultate.

Poate fi vorba de 20, 30 de ședinţe săptămânale sau bilunare, iar uneori poate fi vorba de ani întregi de terapie, în funcție de problema pe care o are fiecare.

Un calcul simplu arată că dacă un român are nevoie să meargă şase luni la terapie, asta înseamnă circa 25 de şedinţe, iar dacă un cost medie per şedinţă ar fi de 200 de lei, totul ar însemna aproximativ 5.000 de lei.

Ce trebuie să facă un român ca să se trateze gratuit de „boala secolului”

„În reglementările legislative, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa de Sănătate.

A fi furnizor de servicii conexe presupune că decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie.

Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, explică Maria Dumitru, psiholog clinician la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Specialistul mai spune că cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc direct ședințele de psihoterapie, acestea fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Practic, românii pot să meargă la psiholog gratuit, dacă au asigurare de sănătate.

Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.

Trei paşi pentru psihoterapie fără bani, dacă ai depresie

Parcursul nu este însă unul direct. Nu poți merge direct la psiholog cu gândul că ședințele ți se vor deconta.

Şi nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande psihoterapie. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de psihoterapie.

„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie.

De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate.

Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. -, iar acesta decontează ulterior către psiholog”, mai explică Maria Dumitru.

Un medic psihiatru poate avea contracte cu mai mulți psihologi cărora să le trimită pacienți. La fel, un psiholog poate avea contracte cu mai mulți medici care îi pot trimite pacienți.

Orice medic cu o altă specialitate nu poate recomanda pacienților săi, prin scrisoare medicală, să meargă la ședințe de psihoterapie care să fie ulterior decontate.

Aşadar, parcursul pentru a obţine şedinţe gratuit la psiholog este vizita la medicul de familie, trimitere la medicul psihiatru şi, apoi, şedinţe la psiholog.

Românii pot merge gratuit la psihologii care au contract cu Casa de Sănătate

De cele mai multe ori, când vrei să mergi la psiholog, faci o minimă cercetare. Fie ceri o recomandare printre cunoscuții care fac deja terapie, fie cauți pe internet informații despre pregătirea și experiența psihologului.

Dacă vrei să mergi la psiholog gratuit, va trebui să mergi pe mâna medicului. Nu îți poți alege singur terapeutul, ci te vei duce la cel cu care medicul tău specialist a semnat deja un contract.

„Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele”, a explicat psihologul Maria Dumitru, potrivit smartliving.ro.

Numărul de ședințe de care pacientul va beneficia gratuit este stabilit de către medicul specialist și psiholog, împreună, în funcție de gravitatea situației.

Apoi, stabilești o întâlnire cu psihologul și, dacă are locuri libere, îi duci scrisoarea medicală și începi terapia. La unele cabinete din Bucureşti, terapia gratuită la psiholog poate însemna şase şedinţe a câte 30 de minute, dar totul se face în funcţie de nevoile fiecăruia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii

După ce falimentul companiei de asigurări Euroins a devenit oficial, reprezentanții ASF și ai Fondului de Garantare a Asiguraților au explicat într-un intervi pentru Antena 3 CNN, cui trebuie să se adreseze șoferii care au polițe RCA la Euroins.

„Polițele de asigurare rămân valabile. Este o opțiune a proprietarului de vehicul, a asiguratului de a denunța această poliță.

Dacă dorește să nu mai continue, face o solicitare de denunțare a poliței către societatea Euroins, există acolo, pe site-ul lor, o secțiune dedicată pentru așa ceva și, ulterior trimite către Fondul de Garantare un formular de cerere de restituire a primei de asigurare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă nu dorește să denunțe din proprie inițiativă polița, trebuie să aibă în vedere că aceste polițe vor înceta de drept în 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment.

Toți cei care au acum un eveniment în care vinovatul de accident este un asigurat al societății Euroins, trebuie să se adreseze pentru deschiderea dosarului de daună la Fondul de Garantare.

Toți cei care au dosare de daună deschise la Euroins pentru care încă nu au încasat despăgubirea și ei se adresează cu cerere de plată tot către Fondul de Garantare. Este foarte important ca aceste cereri să fie trimise către fond, să respecte indicațiile pe care noi le furnizăm acolo, facem un apel ca să folosească, pe cât se poate, formularele noastre online”, a declarat Mona Cucu, director general FGA.

„City și Euroins aveau împreună o cotă de piață de 80%. Se poate lucra cumva la un mecanism ca pe viitor să nu se mai permită firmelor de asigurări să dețină o cotă atât de mare din piață.

Directivele europene implementate prin legislația națională nu permit o intervenție a autorității în sensul limitării cotei de piață unei companii de asigurări. Totuși, pe legea concurenței, Consiliul Concurenței poate face această intervenție”, a declarat Valentin Ionescu, reprezentant ASF.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți

Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi, pentru a-i trece examenele, a fost concediat joi de universitatea clujeană, anunță aceasta într-un comunicat de presă.

Potrivit UBB, lectorului i-a fost desfăcut contractul de muncă și a fost exclus din comunitatea academică a UBB “procedând la desfacerea contractului de muncă și excluzându-l astfel din comunitatea academică a UBB “în contextul abaterilor de la etică, integritate și bune practici academice pentru care este anchetat, aspecte care sunt incompatibile cu valorile UBB și cu buna derulare a activităților academice la UBB”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instituția precizează că “lectorul Cristian Rudolf a fost inițial suspendat prin Decizia Rectorului UBB din toate activitățile academice desfășurate în cadrul universității, pentru a proteja comunitatea UBB și mai ales studenții, începând încă cu data de 22 februarie 2023, imediat ce s-au formulat primele acuzații”. Universitatea precizează că analizele interne continuă.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe profesorul de etică și integritate academică Rudolf Cristian pe 17 martie, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, anunța atunci un comunicat al instituției. Potrivit sursei citate, lectorul ar fi pretins în perioada 11 – 16 februarie mită de la 25 de masteranzi. El ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

Profesorul a fost reținut inițial în 21 februarie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare