Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce este și când va trece România la economia circulară? Ce schimbări va aduce pentru noi toți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce este și când va trece România la economia circulară? Ce schimbări va aduce pentru noi toți

Trecerea economiei României la un model circular, care presupune reutilizarea mai eficientă a resurselor, este inevitabilă pe termen lung, dar acest proces se împiedică de lipsa voinței politice.

Aceasta este cea mai mare provocare”, spune Luminița Roșca, Director General al Stratos, o companie de consultanță de mediu care a contribuit la elaborarea strategiei naționale în domeniu.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Economia circulară presupune, printre altele, reutilizarea energiei rezultate din folosirea resurselor primare, reciclarea produselor și a materialelor, precum și reducerea dependenței de materiile prime. Uniunea Europeană își propune să ajungă la o economie complet circulară, până în 2050.

Invitată la emisiunea Pro Verde, prezentată de Teodora Ghenciu, Luminița Roșca a amintit că și în România, planurile de a trece la economia de tip circular “nu sunt niște chestii absurde sau visătoare”, ci au termene clare de implementare, aprobate de Guvern.

“Cea mai mare provocare pentru ca România să treacă la o economie circulară este voința politică”

Strategia de economie circulară a României prevede ținte clare în acest sens, trasate la nivel european.

Sunt vizate șapte sectoare cheie, care au cel mai mare potențial de “circularitate” și au o pondere importantă în PIB. Printre acestea se află industria alimentară, cea auto, industria de echipamente și sectorul construcțiilor.

Luminița Roșca spune că planul – adoptat deja de Guvern – presupune, printre altele, achiziții „verzi”, digitalizare, dar și recalificarea și reformarea specialiștilor.

„Cea mai mare provocare este voința politică. Asta este și ce am identificat noi ca și risc”, spune ea.

Teodora Ghenciu: Deci nu e nimic obligatoriu încă, toate acestea sunt la stadiul de propuneri…

Luminița Roșca: “Ba da, sunt. Atâta timp cât acest plan a fost validat de Guvernul României, a fost transpus într-o hotărâre de Guvern, a fostpublicat în Monitorul Oficial, și afost validat de ministere (…), acest plan este un plan obligatoriu.

Mai mult de atât, multe dintre aceste acțiuni sunt jaloane în PNRR, cel puțin pe zona de deșeuri, unde toate acțiunile trebuie îndeplinite până în 2026. Și cum spuneam, nu sunt niște chestii absurde, nu sunt niște chestii visătoare.”

Ce este economia circulară și ce schimbări presupune

Potrivit Parlamentului European, economia circulară este un model de producție și consum care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.

În practică, presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil prin reciclare. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.

Este o abordare care diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”. Acest model tradițional se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine și ușor accesibile.

Tot în acest model se înscrie și uzura morală programată, produsele fiind astfel concepute încât să aibă o durată de viață limitată, pentru a încuraja consumatorii să cumpere din nou. Parlamentul European a pledat pentru măsuri care să combată această practică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea