Rămâi conectat

Actualitate

Ce conține VACCINUL anti-COVID de la Pfizer. NU este recomandat persoanelor sub 16 ani. ,,Posibile efecte adverse: greață, frisoane, febră”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În prospect se regăsesc informații privind modul de administrare, compoziția vaccinului, contraindicațiile și posibilele reacții adverse, potrivit csdi.ro.

Acest vaccin nu are autorizație de punere pe piața din Marea Britanie, dar este autorizat temporar pentru folosirea de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, în scopul prevenirii COVID-19, boala cauzată de infecția cu virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu vârsta peste 16 ani.
Redăm integral, mai jos, prospectul vaccinului Pfizer & BioNTech, care a fost deja autorizat în regim de urgență în Marea Britanie, care va începe imunizarea categoriilor la risc chiar din 7 decembrie.

Raportarea reacțiilor adverse

Elit - Gustul Desăvârșit

La fel ca oricare alt medicament nou din Marea Britanie, acest produs va fi atent monitorizat pentru a permite identificarea rapidă a noilor informații de siguranță. Puteți ajuta raportând orice reacție adversă pe care o aveți. Consultați sfârșitul secțiunii 4 pentru a raporta reacțiile adverse.

Citiți cu atenție acest prospect înainte de a primi acest vaccin, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

Păstrați acest prospect. Poate va trebui să îl citiți din nou.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
Dacă aveți orice reacții adverse, discutați cu medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală. Aceasta include orice reacție adversă posibilă nemenționată în acest prospect. A se vedea secțiunea 4.

Ce este în acest prospect

Ce este vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 și pentru ce se utilizează
Ce trebuie să știți înainte să primiți vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2
Cum se administrează vaccinul COVID-19 BNM BNT162b2
Efecte secundare posibile
Cum se păstrează vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2
Conținutul ambalajului și alte informații

Ce este vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 și pentru ce se utilizează

Vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 este un vaccin utilizat pentru imunizarea activă pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Vaccinul COVID-19 ARNm BNT162b2 se administrează adulților și adolescenților de la 16 ani. Vaccinul declanșează producția naturală de anticorpi din organism și stimulează celulele imune să protejeze împotriva bolii COVID-19.

Ce trebuie să știți înainte de a primi vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2

Vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 nu trebuie administrat dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate în secțiunea 6) .

Semnele unei reacții alergice pot include erupții cutanate mâncărime, dificultăți de respirație și umflarea feței sau a limbii. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau personalului medical sau mergeți imediat la cea mai apropiată cameră de urgență a spitalului dacă aveți o reacție alergică. Poate pune viața în pericol.

Avertismente și precauții

Discutați cu medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală înainte de a vi se administra vaccinul:

dacă ați avut probleme după administrarea anterioară de vaccin COVID-19 mARN BNT162b2, cum ar fi reacții alergice sau probleme de respirație
dacă aveți o boală severă cu febră mare

Cu toate acestea, o febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, ca o răceală, nu sunt motive pentru a întârzia vaccinarea.

un sistem imunitar slăbit, cum ar fi din cauza infecției cu HIV, sau dacă luați un medicament care vă afectează sistemul imunitar
o problemă de sângerare, vânătăi ușoare sau utilizați un medicament pentru a inhiba coagularea sângelui. nu protejează pe deplin pe toți cei care o primesc.

Nu există date disponibile în prezent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau care iau un tratament cronic care suprimă sau previne răspunsurile imune.

Copii și adolescenți

Vaccinul COVID-19 ARNm BNT162b2 nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 16 ani.

Alte medicamente și vaccinul ARNm COVID-19 BNT162b2

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau ați putea utiliza orice alte medicamente sau ați primit recent orice alt vaccin.

Sarcina și alăptarea

Există în prezent date limitate disponibile privind utilizarea acestui vaccin la femeile gravide. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să aveți un copil, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a primi acest vaccin.

Ca măsură de precauție, trebuie să evitați să rămâneți gravidă până la cel puțin 2 luni după vaccin.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Vaccinul COVID-19 ARNm BNT162b2 nu are nicio influență sau are o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele dintre efectele menționate la punctul 4 „Reacții adverse posibile” pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje până nu sunteți sigur că nu sunteți afectat.

Vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 conține sodiu și potasiu

Acest vaccin conține potasiu, mai puțin de 1 mmol (39 mg) per doză, adică în esență „fără potasiu”. Acest vaccin conține mai puțin de 1 mmol sodiu (23 mg) pe doză, adică în esență „fără sodiu”.

Cum se administrează vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2

Vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 se administrează după diluare sub formă de injecție de 0,3 mL într-un mușchi al brațului. Veți primi 2 injecții, la distanță de 21 de zile.

Dacă primiți o doză de vaccin BNT162b2 COVID-19 mARN, ar trebui să primiți a doua doză din același vaccin 21 de zile mai târziu pentru a finaliza seria de vaccinare.

Este posibil ca protecția împotriva bolii COVID-19 să nu fie eficientă până la cel puțin 7 zile după a doua doză. Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea vaccinului COVID-19 mRNA BNT162b2, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Efecte secundare posibile

La fel ca toate vaccinurile, vaccinul COVID-19 mRNA BNT162b2 poate provoca reacții adverse, deși nu toată lumea le experimentează. Cele mai multe reacții adverse sunt ușoare sau moderate și dispar în câteva zile de la apariție. Dacă reacțiile adverse, cum ar fi durerea și / sau febra, sunt supărătoare, pot fi tratate cu medicamente pentru durere și febră, cum ar fi paracetamolul.

Efectele secundare pot apărea cu următoarele frecvențe:

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

• durere la locul injectării

• oboseală

• cefalee

• dureri musculare

• frisoane

• dureri articulare

• febră

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane umflături la nivelul locului

• roșeață la locul injectării

• greață

Mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane

• ganglioni limfatici măriți

• senzație de rău

Aceasta include orice reacție adversă posibilă nemenționată în acest prospect.

De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul site-ului de raportare Coronavirus Yellow Card https://coronavirus-yellowcard.mhra.gov.uk/ sau puteți căuta MHRA Yellow Card în Google Play sau Apple App Store și includeți marca vaccinului și lotul / Număr lot dacă este disponibil.

Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea mai multor informații despre siguranța acestui vaccin.

Cum se păstrează vaccinul COVID-19 BNM BNT162b2

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la congelator la -80 ° C până la -60 ° C.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină. După decongelare, vaccinul trebuie diluat și administrat de un profesionist din domeniul sănătății și utilizat în decurs de 6 ore. Orice vaccin neutilizat trebuie aruncat.

Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține vaccinul COVID-19 ARNm BNT162b2

Substanța activă este ARN BNT162b2.

După diluare, flaconul conține 5 doze, de 0,3 ml cu 30 micrograme mARN fiecare.

Celelalte componente sunt:

ALC-0315 = (4-hidroxibutil) azandiil) bis (hexan-6,1-diil) bis (2-hexildecanoat)
ALC-0159 = 2 [(polietilen glicol) -2000] – N, N-ditetradecilacetamidă
1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină
colesterol
clorură de potasiu
dihidrogen fosfat de potasiu
clorură de sodiu
hidrogen fosfat disodic dihidrat
zaharoză

Cum arată și cum este ambalat vaccinul COVID-19 ARNm BNT162b2

Serul este o soluție de culoare albă până la aproape albă, furnizată într-un flacon multidoză de 5 doze într-un flacon clar de 2 ml (sticlă tip I), cu dop de cauciuc prevăzut cu un sigiliu din aluminiu.

Mărimea ambalajului: 195 flacoane

Producător (i) BioNTech Manufacturing GmbH Kupferbergterrasse 17-19 55116 Mainz, Germania

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miecuri legea care creşte durata concediului de acomodare pentru părinţii care au adoptat un copil, de la un an, cât este în prezent, la doi ani.

Proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, conform Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat afirma după votul din Parlament că iniţiativa este pe cât de simplă, pe atât de esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.

”Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, spunea Ignat.

El preciza că acest proiect nu vorbeşte de soluţii care rezolvă doar financiar o problemă, ci despre timp, o resursă de multe ori mai preţioasă. ” În acest caz, despre timpul petrecut împreună de familiile în care adopţia naşte cu adevărat părinţi şi copii, timp tradus în încredere unii în ceilalţi, în sine şi în ziua de mâine, timp tradus în ataşament sigur, nevoi care primesc răspuns şi paşi spre echilibrul emoţional”, mai arăta deputatul liberal.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum

Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar.

Bugetul pentru creșterile salariale este de peste 8 miliarde de lei, conform documentului citat anterior. Amintim că proiectele de legi ale Educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie.

Elit - Gustul Desăvârșit

De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.

Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Tot în document este menționat că salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Raportat la salariul actual, creșterea ar însemna aproximativ 62% pentru cadrele didactice debutante.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Ce susțin inițiatorii

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare