Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce conține muștarul tău favorit? Anumite produse din comerț au foarte multe E-uri și prea multă sare. Studiu realizat de InfoCons

Publicat

în

Ce conține muștarul tău favorit? Anumite produse din comerț au foarte multe E-uri și prea multă sare. Studiu realizat de InfoCons

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar a peste 20 de producători care se regăsesc pe piața din România.

Ca urmare a centralizării informațiilor, s-a constatat că acestea conțin foarte multe E-uri și o cantitate mult prea mare de sare.

Electrica Furnizare Discount

Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție :

Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea:

– 0,01 % au 55% boabe de muștar;

-0,01% au 50% boabe de muștar;

– 0,01% au 46% boabe de muștar;

-0,05% au 10% boabe de muștar

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Dintre acestea:

-0,27% au 20% făină de muștar;

-0,01% au 10% făină de muștar.

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:

–37% nu menționează proveniența ingredientului principal.

Conform datelor culese, 37% din produsele studiate nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.

De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:

88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

1% din produse au în compoziție 6 E-uri;

9% din produse au în compoziție 4 E-uri;

20% din produse au în compoziție 3 E-uri;

31% din produse au în compoziție 2 E-uri;

27% din produse au în compoziție 1 aditiv;

12% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:
09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);

95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);

86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

Aditivii ce se regăsesc cel mai des în muștar sunt:

E160a- Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E415– Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E330– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar:
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.

Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g.

2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.

Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 9g și 34g.

Cantitatea de sare este cuprinsă între 82 și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi, potrivit InfoCons.

Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 1% și 15%.

sursa: infocons.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier la intersecția DJ 704 cu DN 7: Șoferița și pasagera de 16 ani au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina într-un gard

Publicat

în

Accident rutier la intersecția DJ 704 cu DN 7: Șoferița și pasagera de 16 ani au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina într-un gard

Un accident rutier a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, la intersecția DJ 704 cu DN 7, unde o tânără de 21 de ani, din Botoșani, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un gard.

La data de 22 ianuarie 2022, în jurul orei 20.35, la intersecția DJ 704 cu DN 7, o tânără de 21 de ani, din comuna Hudești, județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un gard.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului rutier conducătoarea auto și o tânără de 16 ani, din municipiul Orăștie, județul Hunedoara, au suferit leziuni corporale ușoare și au fost transportate la spital.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Accident rutier la Ocna Mureș: Șoferiță de 24 de ani a părăsit carosabilul și a intrat în șanț. O pasageră de 70 de ani a ajuns la spital

Publicat

în

Accident rutier la Ocna Mureș: Șoferiță de 24 de ani a părăsit carosabilul și a intrat în șanț. O pasageră de 70 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier a avut loc vineri, 21 ianuarie, în Lunca Mureșului, unde o șoferiță de 24 de ani a părăsit carosabilul și a intrat într-un șanț. În urma evenimentului rutier, o femeie de 70 de ani, pasageră în autoturism, a fost transportată la spital.

La data de 21 ianuarie 2022, în jurul orei 09.00, pe DJ 107F, în comuna Lunca Mureșului, o tânără de 24 de ani, din Lunca Mureșului, în timp ce conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului rutier o femeie, de 70 de ani, din Lunca Mureșului, pasageră în autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

COVID 23 ianuarie 2022, în România: 14.088 cazuri noi de coronavirus și 22 decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

în

COVID 23 ianuarie 2022, în România: 14.088 cazuri noi de coronavirus și 22 decese, în ultimele 24 de ore

Sâmbătă, 23 ianuarie 2022, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

CITEȘTE ȘI: 23 ianuarie 2022: Peste 14.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 14.088 de cazuri de COVID-19, în urma a 43.528 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 32,36%. . În ultima zi, s-au înregistrat 22 de decese. 20 dintre persoanele decedate din cauza COVID erau nevaccinate, conform datelor finale transmise duminică de către autorități. La terapie intensivă sunt internați 599 de pacienți, dintre care 76 au certificat care atestă vaccinarea.

Electrica Furnizare Discount

În ultimele 24 de ore au fost raportate 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 5.283 mai puțin decât în ziua anterioară. 1.400 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 23 ianuarie, pe teritoriul României au fost raportate 2.017.129 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 31.209 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.820.743 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 542 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, au decedat 59.547 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2.

În intervalul 22.01.2022 (10:00) – 23.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 22 de decese (13 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Neamț și Olt.

Dintre cele 22 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 22 de pacienți decedați, 20 au fost nevaccinați și 2 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 5.958, cu 410 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 599 de persoane, cu 17 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 599 de pacienți internați la ATI, 76 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 551 sunt minori, 546 fiind internați în secții, cu 60 mai mult decât în ziua anterioară și 5 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.581.792 de teste RT-PCR și 6.907.476 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.911 teste RT-PCR (8.803 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.108 la cerere) și 25.617 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 112.149 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.997 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 82.068 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 53 de persoane.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare