Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: De ce a fost restituit dosarul de spalăre de bani la Parchet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: De ce a fost restituit dosarul de spalăre de bani la Parchet

Rechizitoriul realizat de procurori în dosarul braconierilor aurului de la Roșia Montană a fost restituit de magistrații Tribunalului Alba la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Motivul este descrierea insuficientă a infracțiunii de spălare a banilor.

Inițial, magistratul a solicitat remedierea rechizitoriului pe motiv că nu a fost descrisă complet infracțiunea de spălare a banilor. Încheierea instanței din 15 mai 2023 a fost contestată de Parchet, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia. De asemenea, patru dintre inculpați solicită, tot la la Curtea de Apel, strămutarea dosarului de la Tribunalul Alba, cererea urmând a fi analizată în 30 mai 2023.

15 persoane care ar fi achiziționat cantități de aur exploatat ilegal, timp de mai mulți ani, din galerii miniere de la Roșia Montană au fost trimise în judecată, în decembrie 2022, pentru spălare de bani în formă continuată.

Una dintre acestea este acuzată de deținere ilegală de materiale explozive. La domiciliul bărbatului au fost descoperite 50 de calupuri de dinamită și două capse de inițiere. Instanța a considerat că procurorul a descris „insuficient” infracțiunea de spălare a banilor.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, 14 dintre persoanele trimise în judecată „au achiziționat cantități de aur rezultat din însușiri ilegale și prelucrare de la diverse persoane care au sustras zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din perimetrul industrial al filialei Roșia Min Roșia Montană, aur pe care l-au folosit în scopul obținerea de foloase bănești, rezultate din revânzarea în profit”.

Dosarul a fost deschis în urmă cu 10 ani, ceea ce va face ca infracțiunea de spălare a banilor să se prescrie în perioada următoare. Prejudiciul calculat de autorități în 2015 se ridica la peste 500.000 de lei. Persoanele implicate au fost cercetate și pentru furt și evaziune fiscală, dar, între timp, aceste fapte s-au prescris.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cum a rămas un bărbat fără 6.000 de lei după ce un țepar i-a promis că îl ajută cu o operație la ochi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a rămas un bărbat fără 6.000 de lei după ce un țepar i-a promis că îl ajută cu o operație la ochi Un albaiulian a fost victima unei înșelăciuni mai puțin întâlnite. În timp ce se afla în autogara din Alba Iulia, a fost abordat de un alt bărbat, care i-a spus că îl […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea