Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: De ce a fost restituit dosarul de spalăre de bani la Parchet

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: De ce a fost restituit dosarul de spalăre de bani la Parchet

Rechizitoriul realizat de procurori în dosarul braconierilor aurului de la Roșia Montană a fost restituit de magistrații Tribunalului Alba la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Motivul este descrierea insuficientă a infracțiunii de spălare a banilor.

Inițial, magistratul a solicitat remedierea rechizitoriului pe motiv că nu a fost descrisă complet infracțiunea de spălare a banilor. Încheierea instanței din 15 mai 2023 a fost contestată de Parchet, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia. De asemenea, patru dintre inculpați solicită, tot la la Curtea de Apel, strămutarea dosarului de la Tribunalul Alba, cererea urmând a fi analizată în 30 mai 2023.

15 persoane care ar fi achiziționat cantități de aur exploatat ilegal, timp de mai mulți ani, din galerii miniere de la Roșia Montană au fost trimise în judecată, în decembrie 2022, pentru spălare de bani în formă continuată.

Una dintre acestea este acuzată de deținere ilegală de materiale explozive. La domiciliul bărbatului au fost descoperite 50 de calupuri de dinamită și două capse de inițiere. Instanța a considerat că procurorul a descris „insuficient” infracțiunea de spălare a banilor.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, 14 dintre persoanele trimise în judecată „au achiziționat cantități de aur rezultat din însușiri ilegale și prelucrare de la diverse persoane care au sustras zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din perimetrul industrial al filialei Roșia Min Roșia Montană, aur pe care l-au folosit în scopul obținerea de foloase bănești, rezultate din revânzarea în profit”.

Dosarul a fost deschis în urmă cu 10 ani, ceea ce va face ca infracțiunea de spălare a banilor să se prescrie în perioada următoare. Prejudiciul calculat de autorități în 2015 se ridica la peste 500.000 de lei. Persoanele implicate au fost cercetate și pentru furt și evaziune fiscală, dar, între timp, aceste fapte s-au prescris.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Premieră națională la Rîmetea, în Alba: Tehnologia Gravity Industries Jet Suit testată de DSU pentru structurile Salvamont din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premieră națională la Rîmetea, în Alba: Tehnologia Gravity Industries Jet Suit testată de DSU pentru structurile Salvamont din România Premieră națională la Rîmetea, în Alba: Tehnologia Gravity Industries Jet Suit a fost testată de DSU pentru structurile Salvamont din România. Exercițiu a avut loc luni, 20 mai 2024, la Baza Salvamont de la Rîmetea, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea