Rămâi conectat

Actualitate

Care este motivul pentru care tatuajele sunt interzise la angajarea în poliție: „Cetăţeanul respectă uniforma. Cel care se află în uniformă reprezintă autoritatea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care este motivul pentru care tatuajele sunt interzise la angajarea în poliție: „Cetăţeanul respectă uniforma. Cel care se află în uniformă reprezintă autoritatea”

Purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice din Poliția Română, CMS. Christian Ciocan, a discutat, în exclusivitate pentru DCNEWS.ro, referitor la o mențiune din anunțurile de angajare din sursă externă în Poliția Română.

Este vorba despre articolul care interzice tatuajele la vedere în cazul celor care vor să se angajeze în Poliţie. Astfel, candidatul trebuie „să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ţinuta de vară (condiție ce va fi verificată cu ocazia examinării medicale, în cazul candidatului declarat ”admis”)”. La finalul condițiilor de angajare se adaugă şi „Atenţie! – Nu se admit derogări de la niciuna dintre condiţiile de participare la concurs, prevăzute în prezentul anunţ”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Asta înseamnă că cei care vor să intre în Poliţie nu au voie cu tatuaje la vedere înainte de angajare, dar nu mai sunt practic împiedicaţi să şi le facă după încadrare.

Iată ce spune cms. Christian Ciocan despre acest criteriu de departajare.

„Nu doar că nu li se mai interzice după angajare. Am văzut şi eu că după angajare, unii aleg să îşi facă tatuaje. Dar condiţia rămâne valabilă. Ele nu trebuie să fie vizibile la ţinuta de vară. Uniforma, prin definiţie, înseamnă să fie toţi la fel. Cetăţeanul respectă uniforma. Cel care se află în uniformă reprezintă autoritatea. Dacă unul are un tatuaj de o culoare, unul un alt tatuaj, nu mai înţelege nimeni nimic”, a declarat Christian Ciocan pentru DC NEWS.

„Asumarea nu s-a făcut. Prevederile privind încălcarea normei există”

„Înainte nu erau acceptate nici semnele particulare, cele din naştere, pentru că există uniformitate. Noi suntem funcţionari publici, dar există şi la noi diferite structuri, unde diferiţi poliţişti nu trebuie să fie identificaţi. Ăsta este răspunsul general. În evoluţia normei, noi am mai eliminat diverse articole, nu am mai fost atât de drastici, şi am zis să rămânem doar la obligativitatea de a nu mai avea tatuaje sau semne ornamentale. Tot ceea ce se întâmplă într-o ţară trebuie stabilit prin lege. Legea spune că tatuajele şi semnele ornamentale nu trebuie să fie vizibile la uniforma de vară. Pe de altă parte, în decursul carierei, unii se apucă şi îşi fac tatuaje vizibile, pe braţe sau pe gât. Norma rămâne valabilă pe toată activitatea în Poliţie. Şi atunci trebuie să existe asumare, să nu se intre în contradicţie cu norma. Asumare cu răspundere, disciplinară sau altfel, după caz. Există prevederi legate de încălcările normei în statutul poliţistului. Problema este că această asumare nu a fost făcută”, a mai spus acesta.

„Nu este discriminare. Fiecare trebuie tras la răspundere”

„În conformitate cu normele europene, structurile de apărare şi ordine publică pot impune condiţii specifice. În sensul că dacă de asta avem nevoie pentru un serviciu poliţienesc de calitate, asta impunem. Nu e discriminare, nu e încălcarea drepturilor omului. Pentru o aplicare corectă şi pentru a nu exista niciun fel de discriminare faţă de niciunul dintre candidaţi, s-a luat decizia asta. Tocmai pentru ca ei să nu fie identificaţi după ce participă la anumite operaţiuni. Iar norma trebuie respectată toată cariera. Situaţiile în care unii şi-au făcut tatuaje au rezolvare: tatuajele se mai şi scot. Dacă nu, norma trebuie aplicată, fiecare trebuie tras la răspundere”, a concluzionat cms. Christian Ciocan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual

„Masă Caldă”, programul-pilot din grădinițe și școlile gimnaziale va fi extins anual cu 25% față de anul precedent. Proiectul a fost conceput ca un sprijin, în special pentru elevii din zonele defavorizate, care să diminueze abandonul școlar și care să ajute incluziunea socială.

Spre deosebire de defunctul proiect „Laptele și cornul”, care a creat o mare risipă de produse procesate – care cel puțin în marile orașe ajungeau, în mare proporție, la gunoi sau mucezeau prin ghiozdane – noul program promovează crearea de cantine, acolo unde este posibil, sau cel puțin săli de mese și se adresează unui segment țintit de elevi și preșcolari. De asemenea, școlile vor fi deservite prin lanțul scurt de aprovizionare, ceea ce va sprijini producătorii și procesatorii locali.

Elit - Gustul Desăvârșit

În proiectul-pilot au fost incluse inițial 300 de școli de pe tot teritoriul României. În urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare ale Programului-pilot s-a constatat faptul că, raportând numărul de preșcolari și elevi la bugetul aprobat și alocat acestui scop, rămâne un excedent financiar. Astfel, guvernul a cerut extinderea proiectului la 350 de unități de învățământ în anul școlar 2022-2023.

Meniu de 15 lei pentru fiecare elev

Conform ordonanței care urmează să fie votată în Parlament, “în perioada cursurilor preșcolarilor și școlarilor li se acordă gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate asigurată, în limita unei sume zilnice de 15 lei, cu tot cu TVA”.

De asemenea, numărul școlilor care vor fi incluse în proiectul „Masă caldă” va fi suplimentat anual cu 25%, până când toate școlile din învățămîntul preuniversitar de stat vor fi înrolate în program.

Acest proiect ar limita abandonul școlar și ar putea asigura accesul nediscriminatoriu al unui număr cât mai mare de preșcolari și elevi la educație, consideră Ministerul Educației.

Școlile, alimentate prin lanțul scurt de aprovizionare

Pe de altă parte, proiectul va fi recalibrat și din punct de vedere economic. Autoritățile locale pe raza cărora se află școlile și grădinițele incluse în programul pilot „Masă caldă” vor trebui să respecte în procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a alimentelor din lanțul scurt de aprovizionare.

Lanțul scurt de aprovizionare este circuitul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.

Acest lucru are două avantaje: susține economia locală și elimină adaosurile comerciale succesive, costurile de transport, depozitare etc. Astfel, cantitatea de hrană pe care o poți cumpăra cu 15 lei de la producătorul local poate fi dublă față de cea importată de la 500 de kilometri distanță.

Sursa: gandul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că pentru unii se pot face măriri de salarii, în timp ce pentru profesori încă se negociază. Reacția sa vine la anunțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a decis, marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, majorarea soldelor şi salariilor de funcţie.

„Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a transmis acesta la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, sindicaliștii din Sănătate au primit, la rândul lor, asigurări de la Marcel Ciolacu că „toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc marţi, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului şi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, discuţiile fiind purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu ziua de joi, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se precizează în comunicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 21 şi 30 de grade, dar şi în general instabilă.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Local în Crişana, Transilvania, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe suprafeţe mult mai restrânse şi la intensitate mai redusă – în a doua parte a zilei, cu o probabilitate mai mare în Maramureş şi Banat. Minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile intramontane şi 17…18 grade pe litoral. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

La munte, vremea va fi caldă şi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi pe alocuri va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări asociate averselor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare