Curier Județean
Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii
Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii
Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.
Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.
Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.
Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor
Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.
Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare
În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
Citește și: Calendar crestin: Cand pică Pastele 2024 ortodox și catolic. Sărbători de Paste 2024 și în urmatorii ani. Cand cade în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.
Ce este strict interzis să facem de Rusalii
Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.
Curier Județean
Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov
Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov
56 de noi contracte, în valoare totală de 666.756.305,43 de lei, au primit finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează modernizarea străzilor și a drumurilor de interes local, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră și a stațiilor de epurare, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea unor rețele de distribuție a gazelor naturale.
Printre acestea se numără și proiectul „Înființare rețea canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov, comuna Șpring”, în valoare de 12.345.196.58 lei.
Prin investiția propusă se urmărește preluarea centralizată a apelor uzate de la punctele de evacuare, transportul acestor ape uzate și evacuarea acestora la stația de epurare. Realizarea acestui obiectiv prin care se realizează colectarea, evacuarea centralizată a apelor uzate este de o importanță deosebită prin reducerea considerabilă a impactului asupra tuturor factorilor de mediu afectați de evacuările necontrolate de ape uzate încărnate cu poluanți ale căror valori prezintă depășiri semnificative a concentrațiilor maxime admisibile.
Astfel, proiectul își propune soluționarea acestor probleme, prin colectarea, transportul și evacuarea apelor uzate menajere la stația de epurare, unde în urma procesului de epurare, apele convențional curate se vor încadra în normele NTPA 001/2002.
Principalele obiective ale realizării investiției sunt:
-realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului și apei;
-asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusa;
-realizarea unei stații de epurare
Curier Județean
FOTO| Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race 2023 au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor
Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race 2023 au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor
Zeci de tineri participanți la Alba Iulia City Race au primit recomandări pentru siguranța și sănătatea lor. Polițiștii, alături de specialiștii ANA și ANITP au organizat acțiuni de informare și i-au încurajat pe interlocutori să stea departe de tentația substanțelor interzise.
Azi, 30 septembrie, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, au fost prezenți în zona de desfășurare a manifestărilor prilejuite de concursul de alergare Alba Iulia City Race și au interacționat cu zeci de tineri pe teme legate de siguranța lor.
Participanții la competiție au fost încurajați să continue să aleagă sportul ca alternativă de petrecere a timpului liber și au fost informați în legătură cu consecințele devastatoare ale consumului de droguri.
Specialiștii antitrafic din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia au abordat subiectul privind infracțiunile de trafic de persoane și gravitatea acestora și le-a recomandat să dea dovadă de solidaritate și spirit civic atunci când observă persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.
Le dorim tuturor celor care doresc să facă performanță în sport să își atingă visul și să ajungă pe cel mai înalt podium și îi încurajăm pe toți tinerii să își petreacă timpul liber făcând sport.
Curier Județean
Aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea drumului comunal Valea Abruzel – Bisericani, din Bucium: A fost semnat contractul de finanțare
Aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea drumului comunal Valea Abruzel – Bisericani, din Bucium: A fost semnat contractul de finanțare
Ministrul Adrian-Ioan Veștea a semnat, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 56 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în valoare totală de 666.756.305,43 de lei.
Contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează modernizarea străzilor și a drumurilor de interes local, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră și a stațiilor de epurare, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea unor rețele de distribuție a gazelor naturale.
Printre acestea se numără și proiectul „Modernizare drum comunal Valea Abruzel-Bisericani de la km 2,6”, în valoare de 3.999.341.27 lei.
Modernizarea constă în realizarea:
– lucrari de terasamente (decapare teren vegetal, sapatura si umplutura),
– lucrări de consolidare necesare,
– straturilor ce formeaza sistemul rutier proiectat,
– dispozitive pentru colectarea si evacuarea apelor de suprafata,
– lucrari pentru asigurarea sigurantei rutiere.
Axul drumurilor va fi păstrat cat mai aproape de cel existent, realizându-se corecţia acestuia numai acolo unde este strict necesara si numai in conformitate cu prevederile din normele si STAS-urile de specialitate. Traseul proiectat va urmari in principal traseul actual al drumului.
Profil transversal tip asigură parte carosabilă l=3 m, sistem S1/S2 convertit dreapta 1×2.5%, acostamente 2×0.5 m. Pe sectoare izolate se vor realiza zone de încrucişare a vehiculelor asigurându-se lăţimi de 4 şi 5,5 m.
Acostamentele pietruite se vor realiza pe ambele părţi cu lăţimi de 0,5 m, pe o lungime de 5635 m. Pentru fiecare drum lateral s-a proiectat amenajarea acestuia pe o lungime de 10-35 m cu lăţimi de 3 m.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Fiscalitatea – jaf la drumul mare
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Actualitateacum 8 ore
Rabla Local 2, confirmat oficial: Programul se va lansa înainte de sfârșitul anului
-
Actualitateacum 21 de ore
Sprijin financiar pentru crescătorii de animale: 2,42 de milioane de lei pentru serviciile prestate în luna iulie 2023
-
Actualitateacum 23 de ore
Cei care dețin, închiriază sau administrează proprietăți în care se desfășoară consumul sau vânzarea de droguri, riscă închisoarea. Proiect al PSD
-
Ştirea zileiacum 5 ore
VIDEO| Un cerb tânăr și ”nervos”, în perioada boncănitului, adevărat spectacol într-o pădure din Parcului Natural Apuseni, în fața unei camere de monitorizare a faunei