Rămâi conectat

Curier Județean

Călin Gheorghe Mătieș: ”România și producătorii români au pentru prima dată în 30 de ani dreptul de primă alegere!”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Călin Gheorghe Mătieș: ”România și producătorii români au pentru prima dată în 30 de ani dreptul de primă alegere!”

Acum 3 ani am avut un vis: că toți producătorii locali vor avea unde să-și vândă produsele tradiționale, rapid și la prețul corect.

În calitate de președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale am ajutat mereu producătorii români să-și vândă mai repede și eficient produsele, în fața celor străine și de calitate mai slabă. Acum, prin Legea privind lanțul scurt de aprovizionare, am legalizat acest principiu care va aduce multă bunăstare și respectul cuvenit producătorilor locali.

Ce am vrut să conțină această Lege? Ca alimentele proaspete, tradiționale și la prețuri corecte să se găsească în cantine școlare, cantinele spitalelor, cazarmele militare, restaurante, magazine alimentare, depozite alimentare etc.

Datorită proiectului meu de lege, în curând, în toate primăriile, școlile și spitalele se vor cumpăra alimente de la cei mai apropiați producători locali, asigurând astfel:

– prospețimea produsului;
– cumpărarea produselor locale;
– cumpărarea prioritară a produselor românești;
– emisii mai mici de carbon;

Producătorii locali și cetățenii pot beneficia, deopotrivă, de pe urma „lanțurilor scurte de aprovizionare” de multiple avantaje. De exemplu, reducerea timpului și distanței de livrare a produselor generează prețuri finale mai mici. Pentru clienți, mai puține legături comerciale aduce o prospețime a produselor. În urma acestei legi nu se vor mai regăsi pe mesele elevilor sau ale pacienților din spitale mere stricate sau pâine uscată. Toate vor fi prpaspete, afuse de la cel mai apropiat producător.

Canalele scurte de distribuție generate de această lege vor spori interacțiunea, cunoașterea și înțelegerea reciprocă între consumatori și producători. Avantajul este reciproc, deoarece consumatorul va cumpăra alimentele pe care deja le cunoaște iar producătorul va vinde către segmentul de piață în care are cea mai mare și apropiată desfacere.

Lanțul scurt de aprovizionare funcționează conform principiilor europene ”de la fermă la consumator” și cel al reducerii emisiei de carbon astfel cum e asumată Pactul Verde European. Conceptul este des întâlnit în întreaga Europă iar state precum Franța, Ungaria și italia și-au reînviat industria alimentară locală și-au conservat puterea micilor producători. Este exact ceea ce îmi doresc și eu pentru țara mea și pentru producătorul român!

Readuc aminte că programul ”Cornul și laptele” și ”Masa caldă” pentru elevi vor face parte din lanțul scurt de aprovizionare.

Mi-am propus ca legea privind lanțul scurt de aprovizionare să fie doar o piesă din setul de măsuri legislative și proiecte de politici publice inițiate de Partidul Social Democrat precum programul AGRO IMM și IMM PRODUCT pentru creșterea Siguranței alimentare a Românilor.

Împreună, producători locali, instituții publice și cetățeni, dăm o șansă istorică produselor tradiționale românești și economiei locale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

UPDATE VIDEO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Un BMW, un Golf și un Ford s-au ciocnit pe Calea Moților, în zona clinicii Balneomed. O persoană a fost rănită

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Un BMW, un Golf și un Ford s-au ciocnit pe Calea Moților, în zona clinicii Balneomed. O persoană a fost rănită Un accident rutier a avut loc sâmbătă seara, în jurul orei 18.45, în municipiul Alba Iulia, pe Calea Moților. Citește și: ACCIDENT rutier grav pe DN7: Mai multe persoane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea