Rămâi conectat

Ştirea zilei

Calendar Ortodox luna SEPTEMBRIE 2021: Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorite în această lună

Publicat

în

Calendar creștin Ortodox luna SEPTEMBRIE 2021: Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorite în această lună

În calendarul creștin ortodox al lunii septembrie sunt remarcate trei sărbători de mare importanță, în data de 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului și în data de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

1 Miercuri † – Sfantul Dionisie Exiguul; Inceputul anului bisericesc Post
2 Joi – Sfantul Mucenic Mamant
3 Vineri † – Sfantul Mucenic Antim; Sfintii Cuviosi Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara Post
4 Sâmbătă – Sfantul Mucenic Vavila; Sfantul Proroc Moise
5 Duminică – Sfantul Proroc Zaharia – Ap. I Corinteni IX, 2-12Ev. Matei XVIII, 23-35glas 2, voscr. 11

Electrica Furnizare Discount

Pilda datornicului nemilostiv – Predica la Duminica a XI-a dupa Rusalii – Ap. I Corinteni IX, 2-12Ev. Matei XVIII, 23-35glas 2, voscr. 11
Duminica nr: 1


Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

6 Luni – Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose
7 Marți † – Sfantul Mucenic Sozont; Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati
8 Miercuri † – Nasterea Maicii Domnului Post
9 Joi † – Sfintii Ioachim si Ana
10 Vineri – Sfintele Mucenite Minodora, Mitrodora si Nimfodora Post
11 Sâmbătă – Sfanta Teodora din Alexandria; Sfantul Eufrosin bucatarul
12 Duminică – Sfantul Mucenic Autonom – Ap. Galateni VI, 11-18Ev. Ioan III, 13-17glas 3, voscr. 1


Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci – Ap. Galateni VI, 11-18Ev. Ioan III, 13-17glas 3, voscr. 1
Duminica nr: 2


13 Luni † – Sfantul Ioan de la Prislop; Tarnosirea Bisericii Invierii din Ierusalim
14 Marți † – Inaltarea Sfintei Cruci
15 Miercuri † – Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos Post
16 Joi – Sfanta Mucenita Eufimia
17 Vineri † – Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis Post
18 Sâmbătă – Sfantul Eumenie, episcopul Gortinei
19 Duminică – Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont – Ap. Galateni II, 16-20Ev. Marcu VIII, 34-38IX, 1glas 4, voscr. 2


Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci – Ap. Galateni II, 16-20Ev. Marcu VIII, 34-38IX, 1glas 4, voscr. 2
Duminica nr: 3


Citește și: La mulți ani Maria! Mesaje de la mulți ani de Sfânta Maria. Urări de la mulți ani de Sf Marie

20 Luni – Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist
21 Marți – Sfantul Proroc Iona; Sfantul Apostol Codrat
22 Miercuri † – Sfantul Teodosie de la Brazi Post
23 Joi – Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul
24 Vineri – Sfanta Mucenita Tecla; Sfantul Siluan Athonitul Post
25 Sâmbătă – Sfanta Cuvioasa Eufrosina; Sfantul Serghie de Radonej
26 Duminică † – Sfantul Domnitor Neagoe Basarab; Sfantul Ioan Evanghelistul – Ap. II Corinteni IX, 6-11Ev. Luca V, 1-11glas 5, voscr. 3


Pescuirea minunata – Ap. II Corinteni IX, 6-11Ev. Luca V, 1-11glas 5, voscr. 3
Duminica nr: 4


27 Luni † – Sfantul Antim Ivireanul
28 Marți † – Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul
29 Miercuri – Sfantul Chiriac Sihastrul Post
30 JoiSfantul Grigorie Luminatorul

Publicitate

Ştirea zilei

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Publicat

în

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării.

Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat miercuri Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că ‘din cei din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online.

Electrica Furnizare Discount

„Lucrăm permanent la susținerea digitalizării Educației, doar că lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Este nevoie de cele 5 condiții îndeplinite simultan:

– disponibilitate echipamente
– conectivitate generalizată – asta excede atribuțiilor Ministerul Educației din păcate. Avem o viteză minimă necesară de 100 Megabiți pe secundă pentru a avea măcar teoretic învățarea online doar în jumătate din teritoriul țării. Subliniez acoperirea cu internet este mai mare la nivelul țării, însă sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online. Se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp. Pentru toți aceia care nu înțeleg nevoia de echitate în sistemul de educație din România fac această precizare. De cele mai multe ori ne gândim că peste tot în țară avem aceeași viteză de transfer precum în București, unde avem 1 Gigabit pe secundă, lucru care nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune.
– al treilea element necesar este formarea cadrelor didactice pentru predarea online și în momentul de față doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare
– al patrulea este conținut digital pentru toate disciplinele
– și al cincilea lipsește cu desăvârșire este vorba de platforme de evaluare online.”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta a susținut că lucrurile s-ar fi îmbunătățit în peste 1 an și jumătate, făcând trimitere la sutele de mii de tablete achiziționate pentru elevi, la acoperirea cu internet care a fost extinsă de operatorii telecom și la formarea unor profesori pentru predarea online.

Întrebat câți elevi ar avea probleme de conectivitate la internet, ministrul a invocat problemele din mediul rural.

‘Din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul

În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

Publicat

în

Ministrul Sănătății: Vor fi interzise evenimentele private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis

În cursul serii de joi, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a anunţat că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

Electrica Furnizare Discount

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Seminar online susținut de sociologul albaiulian Alin Tomuș de la UAB pentru studenții de la o prestigioasă universitate din Kazakhstan

Publicat

în

Seminar online susținut de sociologul albaiulian Alin Tomuș de la UAB pentru studenții de la o prestigioasă universitate din Kazakhstan

„În cursul zilei de azi, am avut onoarea să susțin un seminar pentru studenții universității L.N. Gumilyov Eurasian National University (Kazakhstan) interesați de problemele metodologiei de cercetare în domeniul științelor sociale. Tema pe care am dezbătut-o în cadrul întâlnirii virtuale a fost legată de utilizarea chestionarului ca instrument de cercetare standardizat.

Temele dezbătute au ca fundament implementarea unui program de visiting professor susținut de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin intermediul unui proiect CNFIS- FDI care își propune creșterea numărului de studenți internaționali și a schimburilor academice pentru personalul universitar.

Profunzimea preocupărilor studenților, capacitatea de interacțiune într-un context dificil, problematizarea construcției relevante a instrumentelor de cercetare au convins odată în plus că L.N. Gumilyov Eurasian National University (Kazakhstan), este o instituție de învățământ care își merită locul pe care îl ocupă în clasamentele internaționale.

Electrica Furnizare Discount

Ceea ce m-a impresionat dincolo de profunzimea acestor oameni este legat de capacitatea permanetă a sociologiei, ca știință, de a conecta oameni din spații culturale diverse, de a pune împreună eforturile de a înțelege mai bine încotro se îndreaptă societatea globală, de a găsi moduri inedite de interpretare a realității sociale pe care o trăim. Mulțumesc colegilor mei pentru susținere și încredere. Am fost onorat…Ne vedem curând!”, a transmis profesorul sociolog Alin Tomuș prin intermediul mediului de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare