Cablarea blocurilor din Alba Iulia se face cu hei-rup-ul

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Începând cu luna iulie 2010, cartierul Tolstoi, ca de altfel întreg municipiul Alba Iulia, a fost „invadat” de multiple echipe de lucrători ale unor furnizori de reţele de comunicaţii electronice (servicii de televiziune prin cablu, telefonie fixă şi Internet) care au pătruns prin scările blocurilor ca să îşi instaleze propriile reţele de furnizare ale serviciilor sus menţionate, fără a avea acordul locatarilor şi, implicit al Asociaţiei de Proprietari căreia îi aparţin, sfidând pur şi simplu prevederile legale care reglementează dreptul de acces pe proprietăţi sau legile care reglementează dreptul de acces pe proprietăţi sau legile care reglementează organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Au venit, mai întâi, cei de la SC RCS & RDS SA, care sub pretextul că au preluat (ceea ce este adevărat) SC VIANET SRL (ca furnizor de servicii Internet, după cum este menţionat în contractul făcut cu aceştia), au pătruns în mai multe scări de bloc aparţinătoare Asociaţiei de Proprietari nr. 36 Tolstoi şi au trecut la cablarea casei scărilor pentru servicii de TV prin cablu, telefonie fixă şi Internet, indiferent dacă pe acea scară fusese sau nu vreun abonat SC VIANET SRL.
La scurt timp a venit în zona noastră şi „concurenţa”, o altă firmă de profil: SC NEXTGEN COMMUNICATIONS SRL, care la rându-i, sub pretextul că sunt „chipurile” de la Romtelecom (sunt doar susţinuţi de Romtelecom prin folosirea infrastructurii acesteia), au purces şi ei la montarea propriei reţele, chiar şi acolo unde cu câteva zile înainte montaseră reţeaua cei de la SC RCS & RDS SA. Astfel, avem scări de bloc unde pe lângă reţeaua UPC (fostul Astral TV) sunt montate şi reţelele celor două firme amintite mai sus. Trebuie specificat faptul că blocurile noastre, construite înainte de 1989, nu au nişe unde ar putea fi mascată multitudinea cablurilor de pe casa scărilor, astfel că totul se aplică (se pozează) pe pereţii casei scărilor: pat cablu PVC de protecţie a cablurilor cu lăţimea de 50, 40 ori 30 mm, panou (cutie) de distribuţie (40 x 50 x 25 mm) sau alte componente, iar trecerea de la un etaj la altul se face prin perforarea planşeelor dintre etaje la un diametru de 50 sau 60 mm!
Dar după cum ar trebui să se ştie, în temeiul Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, sunt prevăzute la Art. 41: „Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale clădirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereţi, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectaţi, şi după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi cu autorizaţia pentru executarea de lucrări, eliberate în condiţiile legii”, iar conform HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007, referitor la veniturile obţinute de asociaţiile de proprietari din exploatarea proprietăţii comune sunt prevăzute la Art. 24, alin. (6) următoarele: „…în aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietatea comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii…”
În ce priveşte destinaţia acestor venituri, potrivit Legii nr. 175/2010, sunt prevăzute: „…Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor”.
Chiar dacă poziţia noastră (Asoc. de Proprietari Nr. 36 Tolstoi) a fost promptă şi fermă, prin deplasarea noastră la sediile punctelor de lucru din Alba Iulia ale celor două societăţi, explicându-le reprezentanţilor acestora că ceea ce fac este un abuz grosolan, cerându-le, totodată, şi în scris, prin adrese repetate, stoparea imediată a lucrărilor legate de cablarea scărilor de bloc, explicaţii clare vizând sfidarea prevederilor legale care reglementează dreptul de acces pe proprietăţi, a voinţei proprietarilor de apartamente, dacă doresc sau nu doresc acest lucru, precum şi a legilor în vigoare privind asociaţiile de proprietari manifestate atât de lucrătorii din teren, cât şi de conducătorii acestora, nu şi-a atins, nici pe departe, scopul propus. Acestea şi-au continuat, e adevărat mai prudent, lucrările de cablare, atât pe interiorul blocurilor, cât şi pe exteriorul acestora.
Am fost invitaţi, atunci când am fost sesizaţi de anumiţi proprietari de apartamente, să apelăm la Poliţia municipiului Alba Iulia, iar după ce le-am prezentat situaţia creată, i-a determinat să înceteze pentru ceva timp lucrările începute sau, după plecarea acestora, să se mute într-o altă scară de bloc, unde, din păcate, nu avea cine să-i ia la întrebări. Alteori, fiind sesizaţi, le ceream lucrătorilor din teren să ne spună cine i-a chemat, dacă au dreptul (aprobarea Asociaţiei de Proprietari) de a executa acea lucrare etc. Răspunsul lor era că au fost trimişi de către firmă şi că  pe ei nu-i interesează părerea proprietarilor de apartamente din acel bloc, refuzând să-i cheme la faţa locului pe agenţii care i-au trimis. Spunându-le că vom apela la Poliţie, uneori dispăreau în 10-15 minute, alteori, pur şi simplu, ne ignorau, rămânând să lucreze în continuare, iar noi, reprezentanţii Asociaţiei, nu puteam merge la nesfârşit cu sesizările la Poliţie, instituţie care ne-a recomandat să-i acţionăm în instanţa de judecată pentru determinarea acestora de a se supune legilor în vigoare.
Să nu se înţeleagă că Asociaţia de Proprietari nr. 36 Tolstoi se opune instalării reţelelor de furnizare servicii de TV prin cablu, telefonie fixă şi Internet dacă proprietarii de apartamente, în majoritate, sunt de acord cu aceasta.
În acest sens le-am trimis de la bun început în scris societăţilor menţionate (21.07.2010 şi 10.08.2010) care sunt etapele necesare a fi parcurse, pentru a se putea trece la execuţia lucrărilor de cablare. Astfel:
1. Existenţa unui „Acord de principiu” între societatea furnizoare de servicii şi proprietarii de apartamente din acel bloc, care doresc să beneficieze de serviciile oferite de către aceasta, care să fie majoritari, cu serie, număr, CI şi semnătura. Acest „Acord de principiu”, dacă are acordul majorităţii proprietarilor de apartamente din acel bloc, se va preda la sediul Asociaţiei de Proprietari.
2. Întocmirea unui „Contract între societatea furnizoare de servicii şi blocul unde se va executa lucrarea prin Asociaţia de Proprietari nr. 36 Tolstoi ca şi persoană juridică, unde să fie stabilită chiria lunară sau anuală pe care societatea furnizoare trebuie să o achite blocului, respectiv pentru montarea şi păstrarea pe pereţii blocului a cablajelor şi a celorlalte componente, modalităţile de plată ale acesteia, perioada de timp preconizată pentru care se doreşte această custodie etc.
3. După îndeplinirea celor prezentate la punctele 1 şi 2, când lucrătorii se vor prezenta pentru executarea lucrării, aceştia să se poată legitima cu documente, să se ştie cărei firme aparţin, să aibă dreptul de a executa acea lucrare (pregătirea profesională) şi autorizaţia pentru executarea lucrării, să aibă asupra lor proiectul tehnic avizat de Insp. de Stat în Construcţii (dacă există) etc.
Din păcate, aşa cum am menţionat şi mai sus, am fost mereu ignoraţi, nebăgaţi în seamă, cu toate demersurile noastre repetate.
În final, ne-am adresat Primăriei municipiului Alba Iulia şi Consiliului Local al municipiului Alba Iulia (adresa nr. 64644 din 5.10.2010) cerându-le sprijinul pentru soluţionarea celor arătate. Chiar dacă Pirmăria Alba Iulia le-a eliberat acestor societăţi „Certificatul de urbanism”, este specificat clar că acesta nu le dă dreptul de construcţie (vezi Art. 41 din Legea nr. 230 din cuprinsul materialului).
Din nefericire, nu am primit niciun răspuns din partea Primăriei municipiului Alba Iulia, ţinând cont şi de faptul că în cadrul acesteia funcţionează un compartiment de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari, care conform Art. 52 alin (2) din Legea nr. 230/2007, este „…un compartiment specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari”.
Ce să înţelegem noi, membrii proprietari ai Asociaţiei nr. 36 Tolstoi, că în blocurile aparţinătoare acestei Asociaţii, pentru a încerca să-şi racoleze ipotetici clienţi, societăţile de profil care vor să-şi instaleze propriile reţele de furnizare de servicii de comunicaţii electronice au „mână liberă” să o facă, sfidând drepturile proprietarilor de apartamente şi ignorând legile invocate pe parcursul acestui material?
Oare numai o decizie judecătorească poate să-i oprească şi, eventual să-i determine să intre pe un făgaş legal, comunicat din timp de către asociaţia noastră?
Nu putem crede că în oraşul nostru nu există instituţii abilitate care să pună la punct abuzurile repetate ale acestor societăţi!
Unde sunt ele oare? Chiar suntem oamenii nimănui?
P.S.    Dacă este nevoie vom pune la dispoziţie toate documentele noastre privind demersurile făcute în scris pentru a certifica, pentru a da crezare celor susţinute în cuprinsul materialului.
C. TURCU, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 36 Tolstoi

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

sorin 2 februarie 2011 at 1:16

Se pare ca ar trebui sa-i urmariti si sa le dati niste pari pe spinare ca sa inteleaga ca alea sint apartamente private nu ale primariei, iar daca politia nu intervine sa vedem daca o sa intervina dupa ce le dati niste pari pe spinare la citiva muncitorii ai companiilor de cablu.

H.Adolph 2 februarie 2011 at 8:18

Ok, pe langa aspectul legal, in unele cazuri, o problema generala e calitatea lucrarilor. In cazul RDS/RCS in loc sa foloseasca conectori standard pentru conectare cu instalatia existenta a clientului (cupla RJ45 pt internet / cupla coaxial pentru TV ) se rasucesc firele si se foloseste banda izolatoare. Iar montajul paturilor de cablu, se face fara nici o masuratoare, stramb si cu spatii largi intre segmente incat oricine poate baga cutitul sa taie cablurile din interior.

misu 2 februarie 2011 at 9:57

SI PE STRAZILE DIN CENTRU SE TRAG DIN GREU CABLUR DE CATRE TOT FELUL DE FIRME, ESTE ORIBIL. DE EX. PE STRADA AVRAM IANCU SUNT PESTE 20 DE FIRE.

razvan 2 februarie 2011 at 11:28

Sa ne punem dea curmezisul ca sa ne dam importanti.
eu stau in zona si sunt cu totul de acord cu cablarea blocurilor, de catre toti.
Astfel o sa avem de cistigat. Va exista concurenta. Acum nu am solutie decit UPC

Iara mosu de la asociatie se da important.
Asta numa bani vrea. Dar UPC -ul plateste la asociatie?!!! ca doar are cabalate toate scariele.

Nu zic sa se incalce legea, dar cred ca daca se dorea se putea gasi o solutie, mai ales ca unii vor.
Si mai sunt ca mine in zona, dar suntem DISCRIMINATI de \unul care crede ca stie tot\.

Tot timpul mosu ala face astfel de lucruri.

Sper sa reusesca sa cableze macar scara mea.

HOREA 2 februarie 2011 at 13:18

DRAGA RAZVAN NU AI INTELES , NU ESTE CAZUL SA NE OPUNEM EXTINDERII SI DIVERSIFICARII NUMARULUI DE FURNIZORI SI A OFERTELOR CI MODULUI IN CARE SE FACE ACEASTA EXTINDERE FARA A SE TINE CONT DE ASPECTUL ESTETIC SI DE PROPRIETARII IMOBILELOR (VREM NU VREM PROPRIETATEA TREBUIE SA FIE SFANTA )

Valy 2 februarie 2011 at 13:09

Trebuia sa va lase doar cu UPC si marire abonament cu 2-3 lei la fiecare luna si sa va rugati sa vina o firma concurenta sa va scape de abonamente de 150 RON/luna pentru un amarat de 3-4MB/sec.

gogutza 2 februarie 2011 at 15:47

De acord cu Valy.Moshu de la asociatie nu cauta sa inteleaga ca UPC-ul lui e cel mai scump si daca ingradesc venirea celorlalti asa vor ramane.Pe de alta parte e adevarat ca unii fac prapad la montaj.Dar ar trebuii Mos Pariche sa stea si sa ii puna sa repare la loc.Pentru ca asa doar au voie aia in bloc.Si sa nu-i lase sa isi puna cutia pana nu repara tot si pozeaza cablul asa cum trebuie.
Deci sefu de la asociatie ar trebuii sa faca si munca de teren nu sa stea toata ziua la ghiseu si sa incaseze banu si sa marga cu ei la plata la apa sau renel.

CoRoNtz GurGurul 2 februarie 2011 at 17:34

Stau la ultimul etaj in centru si prin fata balconului am peste 10 de fire, fiecare indreptandu-se in directie separata. Imi place aceasta concurenta care-mi creeaza o piveliste excelenta…(le tai firele sa vad mamutu’)…Fuhrer-ul avea dreptate, calitatea lucrarilor e groaznica. Orice terchea berchea cu bormasina in mana da gauri de la un etaj la altu de parca dinamiteaza peretele, si uite asa se nasc gauri puscate de 30-40 cm diametru pentru un tub de 1 cm. Plata reparatilor pe scara bineinteles se face de catre locatari. Pentru? Daca firmele de internet si telecomunicatii vorbeau cu cei de la electrica, reuseau sa-si traga cablurile prin coloanele facute pentru curent si nu mai stricau nimic.

Utilizator 3 februarie 2011 at 16:23

UN ciudat !
Probabil este un nene platit sa faca scandal sau nu are alceva de lucru.
Sa prezinte in frumosul lui articol si contractul de chirie ce-l are incheiat cu operatorul de cablu ce exista in acest moment in blocurile „lui”. Nu trebuie sa stim banii ce-i obtine doar sa specifice ca exista un asemenea contract.
Cand acest nene era tanar, isi facea papa folosind butelia. Oare si furnizorul de gaze naturale are contract de chirie ? Oare acest contract este pe durata determinata? :))
NENE fugi in padure ! Esti absurd !
Datorita tie unii doritori nu pot beneficia de servici de calitate !

Comentariile sunt oprite