Bustul de bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne, care va fi amplasat în Parcul Unirii, va fi prezentat la muzeul din Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Luni, 16 iulie 2018, ora 12.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional dedicat Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920), va fi prezentat publicului bustul de bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne.

Geograful francez, care a trăit între anii 1873-1955, este cunoscut pentru meritul avut în trasarea granițelor României după Primul Război Mondial. Astfel, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, a lucrat în comisia care a tratat problema românească. În timpul lucrării în comisii a insistat să se țină cont “nu numai de regrupările etnice, ci, în egală măsură, de un punct de vedere mai material, de infrastructura teritoriului”. Devine operațional “principiul viabilității” și, astfel, localități cu populație maghiară semnificativă revin, totuși, României: orașele Arad, Oradea, Satu-Mare. În plan personal, de Martonne a fost prieten cu Grigore Antipa, care l-a inițiat în Geonomie, o disciplină la confluența dintre geografie și științele naturale. Memoria acestui savant francez care a iubit România este întreținută astăzi de două străzi, în Timișoara și Cluj, ce-i poartă numele.

ELIT

Bustul lui Emmanuel de Martonne va fi amplasat ulterior în proximitatea Monumentului Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...