Rămâi conectat

Actualitate

Bursele de reziliență au fost introduse în Legea Învățământului preuniversitar

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bursele de reziliență au fost introduse în Legea Învățământului preuniversitar

Școlile pot să instaleze sisteme de supraveghere audio-video, cu acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a angajaților

Introducerea burselor de rezilență, limitarea burselor de merit la medii doar până la 9.50, introducerea supravegherii audio-video în școli și posibilitatea transferului între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal și în timpul anului școlar sunt prevăzute în OUG nr. 95 din 28 iunie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Concret, ordonanța de urgență modifică și completează Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Printre cele mai importante modificări aduse sunt cele privitoare la bursele școlare pentru anul școlar 2024-2025, care începe la 1 septembrie 2024.

Documentul introduce bursa de reziliență, pentru note peste 7.00, bursă egală cu 300 de lei pe lună, și limitează bursele de merit la medii doar până la 9.50.

Citește și: Burse școlare 2024: Când intră bursele elevilor în luna iulie și câți bani vor primi. Cum se calculează bursa de merit

Pragul care până acum era fixat la 30% din efectivul fiecărei clase a devenit „minimum 30%”. Reamintim că Avocatul Poporului a solicitat elimiarea acestui prag, astfel că Ministerul a schimbat formularea lăsând cel puțin 30% dintre elevi.

De asemenea, documentul prevede că unitățile de învățământ preuniversitar vor avea nevoie de acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a salariaților pentru a instala sisteme de supraveghere audio-video, pentru a asigura paza și protecția și pentru a preveni acte de violență.

Despre transferurile elevilor

Transferurile între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se vor putea face și în timpul anului școlar, potrivit ordonanței de urgență. Până acum, aceste transferuri se făceau începând cu anul școlar următor.

În proiectul de OUG a fost introdusă structura „de regulă”, ceea ce înseamnă că vor fi permise și transferurile în timpul anului școlar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 28 iulie 2024, în Transilvania și la munte: Când scad temperaturile și unde sunt anunțate ploi. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 28 iulie 2024, în Transilvania și la munte: Când scad temperaturile și unde sunt anunțate ploi. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni ANM a emis luni prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 15 – 28 iulie 2024.  Potrivit meteorologilor, valul de căldură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea